fbq
TVUlkolinja: Belgialaisella Pialla todettiin vauvana sairaus, joka johtaa kuolemaan ilman lääkettä – äiti Ellen olisi joutunut maksamaan omasta pussista lääkeyhtiölle yli kaksi miljardia
Ulkolinja: Belgialaisella Pialla todettiin vauvana sairaus, joka johtaa kuolemaan ilman lääkettä – äiti Ellen olisi joutunut maksamaan omasta pussista lääkeyhtiölle yli kaksi miljardia

Torstaina 22.9. TV1-kanavalla nähdään Ulkolinjan dokumentti, joka paljastaa voittoa tavoittelevien lääkeyhtiöiden härskin toiminnan. 

Koronapandemia paljasti konkreettisesti lääkeyhtiöiden voiton tavoittelun. Yritykset hyödynsivät kärkkäästi julkisesti rahoitetuissa laitoksissa tehdyn tutkimuksen, mutta tuottivat rokotteita niin vähän, että niiden hinnat pysyivät korkeina.

Lue lisää: Ulkolinja: Lääkeyhtiöt tekevät härskiä liiketoimintaa ihmisen terveyden uhalla – tärkeitä lääkkeitä vedetään pois tuotannosta rahan takia

Koronapandemia paljasti konkreettisesti lääkeyhtiöiden voiton tavoittelun. Yritykset hyödynsivät kärkkäästi julkisesti rahoitetuissa laitoksissa tehdyn tutkimuksen, mutta tuottivat rokotteita niin vähän, että niiden hinnat pysyivät korkeina.

Suolainen hinta lääkkeelle 

Harvinaisiin sairauksiin tehtyjen lääkkeiden kohtuuttomat hinnat pitävät ne pois markkinoilta. 

Belgialaisella Pialla todettiin noin puolivuotiaana selkäydinperäinen lihassurkastuma, jossa lihakset surkastuvat vähitellen, lopulta myös sydän- ja hengityslihakset. Neurologi antoi tytölle elinaikaa korkeintaan kaksi vuotiaaksi. 

Ainoastaan yksi lapsi 10 000 perii kyseisen sairauden.

Jos Pia olisi syntynyt aiemmin, hän ei olisi jäänyt eloon. Vuonna 2019 markkinoille tuli ihmelääke, joka parantaisi sairauden. Se pystyttiin hoitamaan yhdellä kerralla. Lääkkeellä on kuitenkin suolainen hinta: 2,125 miljoonaa euroa. Hoito oli saatavilla Yhdysvalloissa. Euroopassa se ei ollut saanut vielä lääkeviraston hyväksyntää. 

Pian äiti Ellen löysi kuitenkin ohjelman, jonka avulla myös Euroopassa voisi saada hoitoa. Pia-tytär vastasi kriteereitä, mutta selvisi, että Ellenin pitäisi maksaa hoito omasta pussista. 
Ellen yritti ottaa yhteyttä ihmisiin, joilla oli vaurautta, kuten Bill Gatesiin ja jopa Kim Kardashianiin saamatta kuitenkaan vastausta. Hän toivoi, että he olisivat voinet auttaa häntä hädässä. 

Lääkeyhtiön Novartiksen edustaja soitti ja pahoitteli tilannetta ilmaisten myötätuntonsa. Puhelin päässä oli kuitenkin todettu, että hoitoa ei tulisi, jos rahaa ei ole. 

K
Ellen yritti saada apua jopa Kim Kardashianilta tyttärensä hoitoon. Hän ei saanut kuitenkaan vastausta. 

Hallitus puuttui asiaan 

Ellen joutui miettimään illat tyttönsä hautajaisia, jos lääkettä ei tulisi. 

– Tietoa kuolemasta oli vaikeaa käsitellä, kun lääke on olemassa, Ellen toteaa Ulkolinjan dokumentissa. 

Belgian hallitus oli puuttunut jopa asiaan ja pyytänyt Novartista antamaan Pialle hoidon ennen hintaneuvottelujen päättymistä. Novartis kieltäytyi. 

Pia teki kaikkensa tyttärensä vuoksi ja vapaaehtoisten avulla hän perusti keräyksen, jossa hän pyysi kaksi euroa tekstiviestillä. 

Lue myös: Arman Alizad laukoo tv:ssä suorat sanat brittituristeista: ”Heidän ryypäyskulttuurinsa on tehnyt tästä paikasta helvetin”

Belgialaiset kokivat syvästi myötätuntoa perhettä kohtaan ja pian koko summa oli kasassa. Pian neurologi otti yhteyttä Novartikseen, joka toimitti lääkkeen Belgiaan. 
Perhe on säilyttänyt lääkepurnukat muistona hirvittävästä taistelusta. 

Hinta ei perustu arvoon 

Kyseinen lääke tuotti ensimmäisenä vuonna Novartikselle miljardi dollaria. Dokumentin tekijät kysyivät sveitsiläisyritykseltä perusteluja kalliille hinnalle. He vastasivat kirjeellä. Kirjeessä todettiin, että lääke on Yhdysvalloissa muita merkkejä edullisempi, mukaan lukien lihassairaudesta kärsivän potilaan 10 vuoden hoitokulut. 

Lääkettä ei siis hinnoiteltu kustannusten perusteella, vaan sen mukaan, mitä yhteiskunta oli valmis maksamaan hoidosta. 

Yhtiöillä on dokumentin mukaan oikeus toimia niin, sillä heillä on monopoli, ja ne voivat vaatia kyseisen hinnan. Hinta ei kuitenkaan perustu mitenkään itse lääkkeen arvoon. 

Novartis ei myöskään kehitellyt lääkettä itse, vaan sai sen ostamalla startup-yritys Acexisin, joka viimeisteli lääkkeen. Ostohinta oli 8,7 miljardia dollaria. Yhtiö sijoitti myös noin miljardin tuotteen myyntilupaan ja tuotantolinjaan. Lääkeviranomaiset arvioivat, että kohtuullinen hinta hoidosta olisi noin 155 000 euroa. Myyntihinta on siis 11-kertainen todelliseen hintaan verrattuna, toteaa Wilbert Banneberg (Pharmaceutical accountability foundation) dokumentissa.

Novartis ei halua kuitenkaan vahvistaa voittomarginaalia. 

Dokumentissa kerrotaan, kuinka isot lääkeyhtiöt tekivät ennen itse tutkimuksia, kehittivät lääkkeitä ja toivat niitä järkevään hintaan markkinoille. Nykyään ne ovat pikemminkin riskisijoittajia. Ne etsivät kiinnostavia tuotteita, joilla voi ansaita paljon rahaa. 

Ulkolinja: Lääkkeitä voitto mielessä nähdään uusintana TV1-kanavalla kello 23.10 alkaen (näytetty alunperin to 22.9.). Katsottavissa myös Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
24.09.2022 12:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa