fbq
TV Tänään tv:ssä: Vanhemmat luottavat vapaaseen kasvatukseen, eivätkä lapset käy koulua – tällaista on heidän arkensa
Tänään tv:ssä: Vanhemmat luottavat vapaaseen kasvatukseen, eivätkä lapset käy koulua – tällaista on heidän arkensa

Suurin osa brittilapsista käy koulua, mutta viimeisen kahden vuoden aikana lasten ottaminen pois koulusta on lisääntynyt 65 prosentilla. Yhä useampi perhe hylkää perinteiset kasvatustavat. 

Tavallisena kouluaamuna yorkshireläisen perinteikkään kadun yksi koti poikkeaa muusta. Lapset eivät ole koulussa, vaan ulkona leikkimässä. 

Gemmalla ja Lewisillä on seitsemän lasta, eikä sääntöjä ole. Ensimmäinen askel oli olla lähettämättä lapsia kouluun. Äidin mielestä koulu on nimittäin kuin vankila. Rawnsleyn perhe kapinoi järjestelmää vastaan.

Lapsilla ei ole myöskään nukkumaanmenoaikaa eikä sääntöjä ruoan suhteen. Iltapalaksi lapset tekevät itselleen karkeilla kuorrutettuja jäätelötötteröitä.

Kello on 22.40 tiistai-iltana. 

– Aikuinen saa päättää, milloin haluaa syödä. Mikseivät hekin? Isä ihmettelee. 


Lapset saavat päättää itse myös hiustyylistään ja leikata ne. Dokumentissa nähdään, kuinka seitsemän vuotias Pearl päättää hetken mielijohteesta ajaa hiuksensa koneella, ja äiti kannustaa. 

– Vanhemmat luulevat omistavansa lapsensa. Asiaa ei pidä nähdä niin. Emme omista lapsiamme, äiti selventää. 

12-vuotias Finlay kaipaa kuitenkin järjestystä elämäänsä ja on ilmoittanut halustaan päästä kouluun. Isä Lewis ei kuitenkaan pidä ajatuksesta, että Finlay on menossa sinne. 

– Tämä on heimomme. Näin sen pitäisi mielestäni olla. Ei pitäisi viedä ketään heistä kouluun joka päivä. Siellä muut opettavat heille, miten elää. Meidän pitää kasvattaa lapsemme, ei heidän. 

Lue myös: Pia Penttala haluaisi poistua paikalta nähtyään maatalon kasvatustavat – äiti purskahtaa kyyneliin kuullessaan Supernannyn suoran palautteen

R
Rawnsleyn perhe kapinoi järjestelmää vastaan.

Koulutuksen puute vaivaa

Myöskään Jennan lapset eivät käy koulua, vaan hän haluaa, että hänen poikansa saavat elää mahdollisimman vapaasti. Hän osti pojilleen asuntovaunun, joka on naapurin pellolla. 
Vanhin poika viettää aikaa paljon vaunussa. 

– Asuin täällä. Minulla oli työpaikka. Sitten sain potkut, 13-vuotias Archie kertoo. 

Jenna otti Archien pois koulusta seitsemän vuotiaana, sillä äiti oli huomannut pojan olevan masentunut ja kouluun meno ahdisti. Äiti yritti alkuun opettaa poikaansa, mutta huomasi pian, että lukeminen ja kirjoittaminen olivat Archielle haasteellista. Äiti päätti, että poika saa löytää itse kiinnostuksenkohteensa: rummun soiton. 

Archie kertoo, ettei osaa lukea ja kirjoittaa kuten ikäisensä. 

– En edes tykkää lukea tai kirjoittaa. Jos pitää kirjoittaa jotain, voin sanella puhelimeen. 

Koulutuksen puute aiheuttaa ongelmia suvussa. Isoisä Mick ei hyväksy tyttärensä elämäntapaa. Hän maksaa yksityisopettajalle Archien opettamisesta. 

– Hän rakastaa lapsiaan, mutta ei osaa pitää heille kuria, isoisä toteaa. 

Lapsuus ilman rajoja Avalla tiistaina 31.1. kello 21.00 alkaen. Katsottavissa myös MTV Katsomossa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
31.01.2023 09:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa