fbq
TVTänään tv:ssä: Pommi-isku olikin pelkkä lavastus – he ovat 10 suomalaista huijaria
Tänään tv:ssä: Pommi-isku olikin pelkkä lavastus – he ovat 10 suomalaista huijaria

10 suomalaista huijaria -sarjauutuus pureutuu asiantuntijoiden avulla syvälle tunnettujen suomalaisten huijareiden mielenmaisemaan. Sarjan asiantuntijoina toimivat rikoshistorioitsija Marjo Kuikka, oikeuspsykologi Pia Puolakka ja oikeuspsykiatri Hannu Lauerma.

Heidän lisäkseen tarinoita avataan muun muassa erilaisten asiantuntijoiden, syyttäjien ja tietokirjailijoiden avulla.

Ensimmäisessä jaksossa estradille pääsee Syyriasta teini-ikäisenä Suomeen muuttanut Rami Adhamin, joka ryhtyi auttamaan kotimaassaan sodan keskellä riutuvia lapsia vuonna 2012. Lopulta selvisi, että miehen toiminta ei ollutkaan niin pyyteetöntä kuin oli ajateltu. 

Lue myös: Maria Veitola teki dokumenttisarjan palkitun ohjaajan Sami Kieksin kanssa – ”Haluamme katsoa yhteiskunnan pimeisiin nurkkiin”

Alkuvaiheessa Rami matkusti Syyriaan omilla säästöillä ja julkaisi matkoistaan päivityksiä sosiaaliseen mediaan. Tuttavat ja ystävät alkoivat lahjoittaa rahaa matkoja varten. Rami päätti alkaa tehdä matkoja useammin maahan. Alkuun avustussummat olivat pienempiä, noin 10–20 euroa per henkilö.

Vuonna 2013 Rami kävi perheen lomamatkalla Turkissa tutustumassa Syyrian rajalla sijaitsevaan pakolaisleiriin, ja hän järkyttyi näkemästään. Sen jälkeen hän perusti Suomi-Syyria-yhteisön, jonka myötä avustustyö sai lisää pontta alleen ja Rami oli isommin hyväntekeväisyystyössä mukana. Toiminta laajeni jopa orpolapsi- ja kouluprojekteihin.

Huijausta

Rami nousi otsikoihin vuonna 2016, kun hän väitti venäläisen pommin haavoittaneen häntä Aleppossa. Mies saapui riutuneena takaisin Suomeen, ja mediahuomio oli taattu.
Sankariuutisten jälkeen tuli uutispommi. Helsingin Sanomat oli selvittänyt, että Rami ja syyrialainen valokuvaaja olivat suunnitelleet yhdessä kyseistä onnettomuutta. Asia tuli ilmi kaksikon välisestä viestittelystä. Rami kiisti väitteet huijauksesta, ja hän väitti niiden olevan pelkkää huumoria. 

Selvisi, että ”onnettomuus” oli toteutettu autiotalossa, jossa oli räjäytetty äänipommeja ja Ramin päälle oli kaadettu hiekkaa, jonka jälkeen hänestä oli otettu valokuvia. Todistajan mukaan Rami ei ollut missään vaiheessa loukkaantunut tai haavoittunut. 

Lue myös: Tämä mies paljasti lelusalakuljettaja Rami Adhamin valheet – poliittinen ura nousi pystyyn: ”Olin kuulemma valehdellut ja likasin omaa pesää”

Ramin hyväntekeväisyystyöstä alkoi nousta myös muita salaperäisyyksiä. Esitutkinnassa selvisi, että rahankeräyksen alkamisen jälkeen yhdistyksen tililtä oli tehty automaattinostoja yhteensä 275 000 euron edestä. Ilman viestiä olevia nostoja 36 000 euron edestä. Rami oli ostanut käteisellä ex-vaimolleen siirtolapuutarhamökin, jonka hinta oli ollut
62 000 euroa. 
Menivätkö kymmenientuhansien eurojen lahjoitukset todella syyrialaisille lapsille?

10 suomalaista huijaria TV5-kanavalla maanantaina 5.12. klo 20 alkaen. Katsottavissa myös discovery+-palvelussa. 
 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
05.12.2022 13:15 | Teksti: Jasmin Vainio, Elina Korvola | Kuvat: Discovery

Seuraa meitä somessa