fbq
TVTänään tv:ssä: Norjalaisen Per Vålnesin katoaminen on suuri mysteeri, johon myös lähipiiri sekaantui - jäljelle jäivät vain hylätty auto ja jokeen heitetyt avaimet
Tänään tv:ssä: Norjalaisen Per Vålnesin katoaminen on suuri mysteeri, johon myös lähipiiri sekaantui - jäljelle jäivät vain hylätty auto ja jokeen heitetyt avaimet

Koirankasvattajana työskentelevä Per Vålnes vietti 50-vuotissyntymäpäiviään 26. marraskuuta vuonna 2011 kotikaupungissaan Tromssassa. Neljä päivää myöhemmin, 30. marraskuuta avovaimo kertoo Perin lähteneen hakemaan tupakkaa, eikä häntä vielä tähän päivään mennessä ole löydetty. 

Lue myös: Sotaa paennut kolmen lapsen äiti Natasha kohtasi Varsovan bussiasemalla suomalaismiehen ja teki mullistavan päätöksen – uutuusdokumentti kuvaa matkaa Ukrainasta Paraisille

Sen jälkeen kukaan ei ole nähnyt häntä, eikä ruumista ole löydetty. Ei myöskään tiedetä, tappoiko joku hänet. 

11 vuotta vanha katoamismysteeri nähdään neliosaisena dokumenttisarjana Yle Teema & Fem -kanavalla sunnuntaista 3.7. alkaen. Siinä eläkkeellä oleva rikostutkija Nils Arne Mehammer palaa takaisin Perin jalanjäljille. Haastateltavina dokumenttisarjassa ovat myös Perin läheiset sekä tutkinnassa mukana olleet poliisit. 

Itsemurha vai ei? 

Läheiset kertovat dokumentissa Perin lähteneen usein yksin vaeltelemaan vuorille. Vaikean tilanteen ääressä hän saattoi kadota päiviksi koiriensa kanssa kuvailemaan luontoon. Silloinen avovaimo oli ihmetellyt katoamisillan jälkeen, kun Perillä ei ollut matkassa kameraansa ja koiriaan. 

– Vaeltamaan lähtemistä ilman koiraa minun oli vaikea käsittää. En ollut muistaakseni ikinä nähnyt Periä ilman, että mukana olisi ollut ainakin yksi koira, Perin ystävä toteaa dokumentissa. 

Tapauksessa mukana olleen poliisin mukaan perheenjäsenillä oli hieman erilaiset käsitykset Perin henkilöstä ja luonteesta. Myös ajatukset siitä, mitä hänelle olisi voinut sattua, olivat erilaiset. Per oli kertonut, että hänellä olisi paljon vihamiehiä. Läheisten mukaan hänellä oli myös itsemurha-ajatuksia. Avovaimon mukaan ne ajatukset olivat kyteneet vuosia. 

Avovaimon mukaan Per ei kertonut menemisistään, poistui vain paikalta ja hyppäsi autoon. Per oli ollut katoamishetkellä huonossa henkisessä tilassa. 

– Hän oli hapan, ärsyyntynyt ja tyytymätön elämäänsä, dokumentissa todetaan. 

Katoamisen jälkeen Perin auto löydettiin vuoriston läheisyydestä, ja siellä käynnistettiin suuret etsinnät. Etsintää tehtiin pienkoneilla, helikoptereilla ja koirapartioilla. Sukeltaja löysi lähellä virtaavasta joesta Perin autonavaimet. Pääolettamana ei ollut, että Per olisi joutunut rikoksen uhriksi. 

Peristä laitettiin etsintäkuulutus. Toimittaja Thor Harald Henriksen kertoo luulleensa aluksi, että kyseessä on jonkun henkilökohtainen tragedia. 

– Uskoin todella, että joku onneton olisi riistänyt henkensä, toimittaja pohtii. 

t

Mystinen auto 

Auto herätti kuitenkin epäilyksiä. Oliko sen tarkoituksena hämätä vain poliisia? Autolle ei oltu tehty täydellistä rikosteknistä tutkimusta silloin. Auto luovutettiin perheenjäsenille. Yksi Perin perheenjäsenistä ajoi sen avovaimon luo. Poliisi toteaa nyt dokumentissa, että se olisi pitänyt tutkia ennen luovuttamista. 

Vuosi katoamisen jälkeen Perin avovaimo pidätettiin. Myöhemmin myös hänen uusi puolisonsa sekä yhteinen tuttava pidätettiin. 

Poliisi vakuuttui, että nämä kolme olivat katoamisen takana, ja käynnistettiin laajat tutkimukset.

Heitä pidettiin vangittuna 13 kuukautta ennen vapauttamistaan, ja syyte heitä vastaan kumottiin vuonna 2015.

Norjan poliisi on käyttänyt tutkintaan valtavasti resursseja, muttei tästä huolimatta ole päässyt lopputulemaan. Poliisi sai toistakymmentä vihjettä dokumenttisarjan ilmestyttyä viime vuonna. Poliisi suoritti kaksi uutta kuulustelua sen myötä. 

Mitä tapahtui Per Vålnesille? -osa 1. sunnuntaina 3.7. Yle Teema & Fem -kanavalla kello 23.05 alkaen. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
03.07.2022 15:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa