fbq
TVTänään tv:ssä: Näin Tarja Halonen perusteli arvonimen myöntämistä tuomitulle Veijo Baltzarille
Tänään tv:ssä: Näin Tarja Halonen perusteli arvonimen myöntämistä tuomitulle Veijo Baltzarille

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria käsittelevästä dokumenttisarjasta nähdään tänään 6.12 Nelosella toinen jakso.

Vuonna 2009 entinen pääministeri ja Baltzarin pitkäaikainen ystävä Paavo Lipponen ja joukko kulttuurialan vaikuttajia päättävät hakea hänelle professorin arvonimeä.

Lue myös: Tänään tv:ssä: Veijo Baltzar otti avecikseen Linnan juhliin alaikäisen nuoren naisen – oli naimisissa samaan aikaan toisen kanssa

Tämä kaikki siitä huolimatta, että Baltzarilla oli kontollaan kolme lainvoimaista rikostuomiota.

Päättäjien vimma edistää Baltzarin uraa koki kuitenkin kolauksen, sillä arvonimilautakunta ei puoltanut professorin arvonimeä Baltzarille. Professorin sijaan arvonimilautakunta ehdotti Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimeä.

Sisäkuva
– Pitää olla erityisen ansioitunut, hyvämaineinen ja nuhteeton, ja sitten pitää soveltua sen esitetyn arvonimen saajaksi, valtioneuvoston kanslian neuvotteleva virkamies Maiju Tuominen sanoo.

– Sen jälkeen asia siirtyy tasavallan presidentin päätettäväksi. Sitten presidentti myöntää tai on myöntämättä esitettyjä arvonimiä, valtioneuvoston kanslian neuvotteleva virkamies Maiju Tuominen kertoo.

Arvonimi tuomiosta huolimatta

Kulttuurineuvoksen arvonimen Baltzarille myönsi vuonna 2011 tasavallan presidenttinä toiminut Tarja Halonen.

− Se oli arvonimilautakunnan yksimielinen ehdotus. Siinä oli puheenjohtajana Matti Vanhanen, ja aloitteentekijöinä oli sellaisia ihmisiä, jotka tunnen yhteiskunnallisesta aktivismista, Halonen paljastaa.

Baltzarin lainvoimaiset rikostuomiot virkarikoksesta, vakuutuspetoksen yrityksestä eivät olleet este arvonimelle.
 

Sisäkuva
Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen kirjoitti yhdessä Katri Kallionpään kanssa paljastusartikkelin Veijo Baltzarin kultista.

– Kaikki tämä tapahtui siitä huolimatta, että hänet oli jo tuomittu siitä, että oli teatterikorkeakoulun kurssin vetäjänä houkutellut nuoria naisia hotellihuoneeseensa kanssaan, Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen sanoo.

Halosen mielestä arvonimen myöntämisen aikana tiedossa olleet asiat Baltzarista, ja sen jälkeen ilmenevät tiedot pitää jakaa kahtia.

− Se on otettu arvonimiprosessissakin huomioon. Se että Baltzarilla oli jälkikäteen arvioituna kaksi pienehköä rikosta, jotka Suomessa olevan lainsäädännön pohjalta oli viime vuoden puolella poistuneet, hänellä ei ollut virallisesti mitään rikosrekisterissä, se on selkeä asia, Halonen perustelee ja jatkaa.

– Toinen asia on se, mitä on tapahtunut sen jälkeen. Tarkistelin tietoja, niin niissä on kuulemma poistamismahdollisuus arvonimeltä, jos ei täytä niitä vaatimuksia. Se on sitten nykyisten päättäjien asia.

Oikeusprosessi ei kiinnostanut Halosta

Baltzarista paljastusartikkelin kirjoittaneen Teittisen mielestä on hyvin vaikeaa uskoa, että ainakin arvonimen ensimmäinen tukija, Paavo Lipponen ja Tarja Halonen eivät olleet tuohon aikaan tietoisia tuomiosta, jonka Baltzar oli saanut nuorten naisten houkuttelemisesta hotellihuoneeseen Tampereella 1997.

Sisäkuva
Entinen Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi Veijo Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011.

– Sen voin vielä lisätä, että nuorten naisten puolelta, ennen kuin arvonimi oli julkisuudessa, oltiin yhteydessä heihin läheistensä puolesta. Jos teillä on näyttöä näistä, kannattaa siirtyä oikeusprosessin puolelle. Minä en sellaisiin asioihin puutu, Halonen sanoo.

Lue myös: Uusi dokumenttisarja kertoo ihmiskaupasta syytetyn Veijo Baltzarin toiminnasta

Ilta-Sanomien mukaan Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 25. helmikuuta 2022 Baltzaria vastaan nostetut syytteet ihmiskaupoista, törkeistä raiskauksista ja muista seksuaalirikoksista.

Lahko Nelosella tiistaisin kello 22.10.

06.12.2022 13:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Nelonen

Seuraa meitä somessa