fbq
TV Linnan juhlat, elokuvia, dokumentti –Tältä näyttää itsenäisyyspäivän tv-tarjonta
Linnan juhlat, elokuvia, dokumentti –Tältä näyttää itsenäisyyspäivän tv-tarjonta

Linnan juhlat palaa ruutuun kahden poikkeusvuoden tauon jälkeen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion isännöimiä juhlia selostavat TV1:llä ja Yle Areenassa kello 18.50 alkaen Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen, Sami Sykkö ja Ari Hakahuhta.

Lue myös: Tuntematon sotilas palaa itsenäisyyspäivänä valkokankaalle – Aku Louhimiehen ohjaama elokuva halutaan esittää myös Ukrainassa

Niinistö kertoi juhlien tiedotustilaisuudessa viime torstaina 24. marraskuuta, että juhlat pyritään järjestämään turvallisuus edellä. Kaikkia vieraita on pyydetty tekemään koronatesti ja oireiset Niinistö pyysi jäämään kotiin. Kättely pysyy kuitenkin osana vastaanottoa, mutta tervehtimisen voi hoitaa nyökkäämälläkin. 

Loirin muistoa kunnioitetaan

Vieraista terveydenhuollon ammattilaisia on tänä vuonna kutsuttu laajemmin kuin aiemmin. Veteraanejakaan ei ole unohdettu, mutta heille järjestetään turvallisuussyistä erillinen tilaisuus. Niinistö kertoi, että tulevaisuudessa palataan toivottavasti vanhaan. 

Sisäkuva
Vesa-Matti Loiri (1945–2022) vieraili Linnan juhlissa vuonna 2017.

Kesällä menehtynyttä taiteilija Vesa-Matti Loiria muistetaan instrumentaaliversioilla hänen tuotannostaan. Kappaleita esittää muun muassa jazzmuusikko Jukka Perko. Perkon lisäksi mukana ovat Olli Ahvenlahti, Maria Kalaniemi ja Severi Pyysalo.

Tuttu ja turvallinen Tuntematon sotilas

Ennen Linnan juhlia tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla Itsenäisyyspäivän paraatin suorana Yle Areenasta kello 11.50 alkaen. Ohimarssi Haminan Kadettikoulunkadulta nähdään TV1:ssä kello 13.15–14.00, ja paraatin parhaat palat samalla kanavalla kello 17.06.

Sisäkuva
Itsenäisyyspäivän klassikkoelokuva, Edvin Laineen Tuntematon sotilas näytetään Teema & Fem -kanavalla kello 12.00

Teema & Fem -kanavalla nähdään kello 12.00 itsenäisyyspäivän perinteinen klassikkoelokuva, Edvin Laineen Tuntematon sotilas. Kello 15.00 päästään nauttimaan Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertista.

Linnan juhlien etkot ja jatkot

Kello 15 alkaen mennään Kohti Linnan juhlia Sanna Savikon ja Sean Ricksin seurassa TV1:llä. Ohjelman aikana tarkastellaan juhlatunnelmia eri puolilla Suomea ja nautitaan musiikkivieraista, muun muassa Suvi Teräsniskasta, Arppasta ja Rosa Costesta.

Sisäkuva
Sean Ricks ja Sanna Savikko juontavat TV1:llä kello 15 alkaen Linnan juhlien etkot.

Kello 18.50−22.15 pidetyn Linnan juhlat -lähetyksen jälkeen itsenäisyyspäivän päättää Linnan jatkot kello 22.15 alkaen, jotka juontaa Mikko Kekäläinen Pasilan studiosta. Kalle Torniasen johtaman juhlaorkesterin solisteina toimivat UMK:sta suurelle yleisölle tutuksi ponnistanut BESS, Juha Tapio, Pyhimys, ETTA ja Teflon Brothers.

Tarjontaa muilla kanavilla

MTV3:lla siirrytään Linnan juhlien humuun kello 21.30 alkaen. Lisäksi kanavalla näytetään kello 22.30 elokuva Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti, jossa Vesa-Matti Loirin näyttelemä törkyturpa nousee presidentiksi, mutta Uunoa alkaa vaivata, miksei hänestä voisi tulla Suomen kuningasta.

Sisäkuva
Uuno Turhapurosta tulee presidentti MTV3:lla kello 22.30 alkavassa elokuvassa.

Nelonen näyttää myös Loirin tuotantoa, kun kello 17.40 alkaa hänen ja Samuli Edelmannin tähdittämä elokuva Tie pohjoiseen. Kello 23.05 esitetään draamaelokuva Lupaus, joka kertoo kolmesta nuoresta naisesta, jotka liittyvät Lotta Svärd -säätiöön. 

Lue myös: Vesa-Matti Loirista dokumentti – ystävät ja kollegat muistelevat ”populaarikulttuurin Paavo Nurmea”

TV5:llä näytetään kello 21 dokumentti Leijonien olympiakullasta ja kello 22.05 elokuva 95 Leijonien ensimmäisestä MM-kullasta.

06.12.2022 10:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Yle, Ari Lahti, MTV3

Seuraa meitä somessa