fbq
TVKuningatar Elisabet paljasti kauhunsa lapsena sodan keskellä – dokumentti brittihovista raottaa yksityisiä kotivideoita
Kuningatar Elisabet paljasti kauhunsa lapsena sodan keskellä – dokumentti brittihovista raottaa yksityisiä kotivideoita

Kuningatar Elisabet nukkui ikiuneen torstaina 8.9. 96-vuotiaana. Yle Areenassa on nähtävillä Kuningatar Elisabet II uusin silmin -dokumentti, joka paljastaa millainen kuningatar oli roolinsa ulkopuolella. Dokumentti on julkaistu toukokuussa 2022. 

Buckinghamin palatsin kanssa yhteistyössä tehdyssä dokumentissa paljastetaan ensimmäistä kertaa yksityisiä perhevideoita kuningattaresta nuorena. Se sisältää materiaalia, jonka on kuvannut kuninkaallinen perhe.

– Kuten monet perheet, vanhempani halusivat pitää kirjaa arvokkaista yhteisistä hetkistämme, kuningatar Elisabet toteaa dokumentissa. 

Lue myös: Elisabetin juhlaviikko starttaa! Pitkälle hallitsijakaudelle mahtuu huippuja ja pettymyksiä - ja moka, jota Elisabet ei anna itselleen anteeksi

Ellu
Kuvassa prinsessat Elisabet ja Margaret Balmoralissa vuonna 1939.

Dokumentissa on sisältöä myös ajalta, jolloin kuningattaren ja jo edesmenneen prinssi Philipin lapset olivat pieniä. 

– Ja kun tuli meidän vuoromme, teimme samoin. Nautin aina perheen hetkien vangitsemisesta. 

Dokumentissa päästään pääsee matkaamaan kuninkaallisperheen kanssa taistelulaiva HMS Vanguardin alukselle, joka seilasi vuonna 1947 Etelä-Afrikkaan ja sieltä pois. 

Lue myös: Uutuusdokumentti: Näin härskejä keinoja brittimedia käytti onkiakseen tietoja Harrysta ja Williamista: puhelinten kuuntelua ja yksityisetsiviä

Kuningatar
Dokumentissa päästään seuraamaan myös kuningatar Elisabetin matkaa Etelä-Afrikkaan vuonna 1947. 

Dokumentissa palataan myös karuihin muistoihin, kun kuningatar joutui lapsena elämään sodan keskellä. Videolla hänen vanhempansa kuningas Yrjö VI ja kuningatar Elisabet I seisovat palatsin edessä, jota on pommitettu. Sen yhteydessä kuullaan kirjeitä, joita Elisabet on lähettänyt mummolleen Marylle.

Hän on kirjoittanut, kuinka koko yön kuuluu ilmahyökkäysvaroituksia ja aseet pitävät öisin kovaa ääntä. 

– Rakas mummo, vanha Buckinghamin palatsi näyttää erittäin surulliselta, ilman ikkunoita, sirpaleita on siellä täällä. Uutiset sodasta ovat olleet erittäin huonoja viime aikoina, mutta me emme anna koskaan periksi. Rakkaudella tyttärentyttäresi Lillibet. 

Lue myös: Brittihovi raivostui BBC:n toiminnasta – prinssi Williamilta ukaasi yleisradioyhtiölle

Kuningatar
Elisabet ja prinsessa Margaret vuonna 1940 Windsorissa. Dokumentissa päästään seuraamaan myös kuninkaallisten ilonpitoa. 

Kuningatar Elisabet II uusin silmin Yle Areenassa 

(Juttua päivitetty 9.9. klo 11.37. Artikkeli on julkaistu alunperin 3.6.2022.)

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

09.09.2022 15:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Royal Collection Trust 2022 / BBC Studios Distribution Limited / Yle

Seuraa meitä somessa