fbq
TVKasper saunoo sipulisaunassa — Kasper Strömman teki tutkimusmatkan Suomen saunoihin
Kasper saunoo sipulisaunassa — Kasper Strömman teki tutkimusmatkan Suomen saunoihin

Vuoden graafikon 2013 Kasper Strömmanin mukaan Suomessa on tehty yllättävän vähän sauna-aiheisia ohjelmia. Nyt siihen tulee muutos, kun kuusiosainen sarja alkaa torstaina 23.6. Yle Areenassa.

Kesä on ollut suomalaisten matkailuohjelmien kulta-aikaa. 17. toukokuuta TV1-kanavalla alkoi sarja Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä, jossa kirjailija Jari Tervo ja mediavaikuttaja Jani Halme etsivät tosisuomalaisuutta muun muassa ruotsalaisten kadehtimisesta, pesäpallosta ja viinasta.

26. kesäkuuta alkaen Teema & Fem -kanavalla matkataan vuoden graafikon 2013 ja Kasper & Mikko - Suomen suosituimmasta podcastista tutun kuvittajan Kasper Strömmanin mukana saunojen kuumaan ja kiihkeään maailmaan, kun Kasper Strömman ja Suomen saunat alkaa.

Kasper Strömman sisäkuva
Kasper Strömman telttasaunassa yhdessä suomalaistuneen britin, Joel Willansin kanssa. Willans pitää yllä suosittua Very Finnish Problems -tiliä.

Sauna täyteen polkupyöriä ja banaanilaatikoita

Kasper Strömman ei ole itse kummoinen saunoja, sillä hän saunoo vain pari kertaa vuodessa.

– Muutimme viime syksynä perheeni kanssa uuteen kerrostaloon, jossa on pieni saunakoppi. Seurasin viettiäni ja täytin saunan polkupyörillä ja banaanilaatikoilla, Strömman kertoo.

Strömman halusikin harvoin saunovana selvittää, voisiko Suomessa olla fantastisia saunapaikkoja, joista ei ole vielä tietoinen. Siksi Strömman lähti tiiminsä kanssa selvittämään saunailmiöitä ympäri Suomea. He kävivät muun muassa Rajaportin saunassa, Suomen vanhimmassa yleisessä saunassa Tampereella ja Kuopion saunasimulaattori Simossa.

Kasper Strömman sisäkuva 02
Sarjan avausjaksossa Kasper Strömman sukeltaa Suomen Saunaseuran saloihin Lauttasaaressa.

Soiva sipulisauna

Strömman vierailee myös turkulaisen kuvataiteilijan Jan-Erik Anderssonin tekemässä lasikuituisessa, sipulin muotoisessa saunassa. Kun sipulisaunassa heittää löylyä, kuulee erilaisia ääniä. Saunan äänimaailmasta vastaa chicagolainen äänitaiteilija Shawn Decker.

– Välillä lähtee soimaan sumusireenikin. Se pieni hikikoppi, mikä on kerrostalossa, ei voi millään vastata tuollaista saunaa, Strömman painottaa.

Saunomista voi verrata Strömmanin mielestä juomiseen.

– Kukaan ei halua juoda yksin kotona. Ei yksin saunominenkaan tunnu niin ihmeelliseltä. Mutta seurassa voi ottaa lasillisen, samalla tavalla kuin saunominen seurassa on mukavampaa.

Strömmanin 20 vuotta Suomessa asunut brittikaveri on kiteyttänyt saunan hyvin.

– Sauna on kuin englantilainen pubi. Voit mennä sinne ja jutella kaikkien kanssa.

Kasper Strömman ja Suomen saunat on katsottavissa myös TV1-kanavalla torstaisin 30. kesäkuuta alkaen. Koko sarjan voi katsoa jo Yle Areenassa.

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

Artikkeliin liittyvät aiheet:
23.06.2022 10:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa