fbq
TVKahvissa oma kuva, yksityiskoneita, oma pianisti – dokumentti kertoo ökyrikkaiden elämästä Dubaissa: ”Lapseni ei näe minua pesemässä pyykkiä”
Kahvissa oma kuva, yksityiskoneita, oma pianisti – dokumentti kertoo ökyrikkaiden elämästä Dubaissa: ”Lapseni ei näe minua pesemässä pyykkiä”

Dubai on arabialaiselle aavikolle rakennettu keidas, jossa asuu peräti 52 000 miljonääriä. Ulkomaalaisia Dubaissa asuu 2,5 miljoonaa. Ylellä esitettävässä brittiläisessä Dubain sisäpiireissä -dokumenttisarjassa kurkistetaan luksushotellien toimintaan ja niiden äveriäisyyksiin. Ääneen pääsevät rikkaat ja ihmiset, jotka haluavat olla rikkaita ja näin ollen lavastavat itsensä sellaisiksi. 

Sheikin arvostelu kielletty 

Dokumenttisarjan ensimmäisessä jaksossa seurataan muun muassa Gaynor Scottin arkea. Gaynorin perheellä on kaksi kotia, Dubaissa ja Jerseyssä. Gaynorin mies on Kanaalisaarten rikkaimpia liikemiehiä. 

– Parhaita puolia täällä on, että täällä voi nauttia vauraudestaan, Gaynor toteaa jaksossa tyytyväisenä. 

Gaynor asuu perheensä kanssa Emirates Hills -nimisellä asuinalueella, jossa asuu upporikkaita, mutta myös pahamaineisia henkilöitä, kuten eräs diktaattori. Gaynor kertoo ylpeänä ohjelmassa, että ennen kuin he ostivat talon, siellä oli majaillut kerran Beckhamin perhe. 

Lue myös: Kohuttu The Real Housewives of Dubai alkaa – ihmisoikeusjärjestöt älähtivät sarjasta

dubai

Gaynor esittelee hulppeaa pytinkiään kameroille. Yhtä seinää koristaa maalaus sheikki Zaydista, jonka perhe sai lahjaksi hyväntekeväisyystapahtumasta. Gaynorilta löytyy myös hallitsijan ja diktaattorin, sheikki Muhammadin kirjallisuutta. 

– Hän ei ole vain suuri hallitsija, vaan hänellä on myös hyviä kirjoja. Kirja positiivisuudesta ja onnellisuudesta sopii kaikille, Gaynor suosittelee. 

Dokumenttisarjan toimittaja kysyy, mitä sheikki Muhammadista ajatellaan asuinalueella. 

–  Suurin osa asukkaista on ulkomaalaisia. Me elämme täällä sovussa keskenämme, mikä vaatii hallitsijalta hyvää johtamistaitoa, Gaynor kehuu. 

Hallitsija on läsnä kaikkialla Dubaissa, koska hän isänsä kanssa muutti mitättömän Dubain yhdeksi maailman rikkaimmista kaupungeista. Muutos on tuonut heille miljardien omaisuuden.

Sheikkiä ei saa kuitenkaan arvostella, ja poliittinen oppositio voi johtaa sakkoihin tai vankeuteen. Koko kaupunkia valvotaan turvakameroin, ja salaisen polisiin sanotaan valvovan keskusteluja. Vieraiden ja asukkaiden on varottava sanojaan. 

Lue myös: Renny ja Johanna Harlinin vauvan ristiäiset nähdään tv:ssä – molemmat palaavat töihin jo syksyllä

Kotiapulaiset näkevät harvoin lapsiaan 

Dokumenttisarjan mukaan Dubain vetovoimaa kasvattavat matalapalkkaiset kotiapulaiset. Kotiapulaisia löytyy myös Gaynorin kotoa, jossa työskentelee neljä filippiiniläistä. Heillä on lastenhoitaja, kokki, kuljettaja ja taloudenhoitaja. Työntekijät asuvat perheen kotona. 

Gaynor kertoo, että yleensä Dubaissa kotiapulaisen minimipalkka on noin 300 puntaa kuussa. Gaynorin mukaan kotiapulaiset työskentelevät mielellään Dubaissa, koska haluavat auttaa perhettään kotimaissaan. 

– Me maksamme paljon enemmän, koska haluamme, Gaynor toteaa. 

Perheen kokki Hazel on kiitollinen perheelle saamastaan työstä. Hän saa perheeltä hyvää kohtelua. Hazelin miehen palkka on niin pieni, että hänen on oltava Dubaissa töissä. Ulkomailla työskelyn vuoksi Hazel on nähnyt poikaansa vain kerran vuodessa vauvaiän jälkeen. Nyt poika on 20-vuotias. 

Hazel kertoo välttävänsä toisinaan videopuheluita, koska häntä alkaa itkettämään niin paljon. 

– Koti-ikävä ja yksinäisyys vaikuttavat työntekooni, siksi vältän puheluita, Hazel toteaa. 

Gaynorilla on kaksi lasta. Aikuinen poika ja alle kouluikäinen tytär. Dubaissa 95 prosenttia lapsista on siirtolaishoitajien hoivissa, niin myös Gaynorin perheessä. 

Lue myös: 90 päivää morsiamena -kohuparin suhde hajoamispisteessä – avioehto suututtaa morsiamen lopullisesti

Ei lasta ilman lastenhoitajaa

Jaksossa Gaynor on kutsunut uudet naapurinsa kylään. Samalla, kun hän seurustelee kuohuviinilasi kädessä vieraiden kanssa, tytär Jeanie on kokin seurana keittiössä, joka leipoo tämän lempisuklaakakkua. Kakku on tarkoitettu vieraille. Jeanie menee kielloista huolimatta toistuvasti kakulle ja työntää sormiaan kuorrutteeseen syöden sitä. 

Seuraavaksi Jeanie ahmii banaania keittiössä. Kokki Hazel yrittää torua levottomasti käyttäytyvää tyttöä, joka ei usko. Vieressä seisoo tiettävästi hänen lastenhoitajansa. 

– Jeanie, tottele hoitajaa, kokki toruu. 

Seuraavaksi tytär juoksee terassille, jossa on päivälliskutsut käynnissä. 

– Söin viimeisen banaanin, tytär huudahtaa tyytyväisenä äidilleen. 

– Montako banaania oikein söit? Äiti kysyy lempeästi tyttäreltään. 

– Neljä, Jeanie huudahtaa. 

Äiti vaihtaa puheenaihetta: 

– Miten neljä sanotaan arabiaksi? Gaynor kysyy. 

Seuraavaksi tyttö säntää päivälliseksi tarkoitetun ruoan kimppuun. Hän kahmaisee käsiinsä grillistä tulleen, kuuman makkaran, jonka hän tiputtaa pöydälle. 

Äiti pyytää hoitajan viemään tyttärensä käsien pesuun. 

– Tämä on ihanaa, en olisi hankkinut toista lasta ilman hoitajaa. Hoitaja oli välttämättömyys, Gaynor toteaa. 

Gaynor ei ole elänyt aina yhtä ylellisesti. Hän varttui työväenluokkaisessa perheessä. 

– Vanhat luokkakaverini varmaan miettivät, kuka oikein kuvittelen olevani. Minulla on ollut onnea, niin kuin monilla varakkailla. En ole mitenkään erityinen, olen onnekas. 

Lue myös: 90 päivää morsiamena: Varakas Bilal testaa härskisti ulkomaalaista morsiantaan – esittää köyhää

dubai
Sarjassa seurataan myös muita rikkaita daameja.

Oma kuva kahvissa

Perhe on matkalla toiseen kotiinsa Jerseyhyn. Lentokenttäkyydikseen hän on tilannut limusiinit, toisessa istuvat isä ja tytär, ja hän itse istuu toisessa aikuisen poikansa kanssa. 

– Rollsin peili on mahtava. Miksei kaikissa autoilla ole samanlaista? Naiset tarvitsevat sitä, Gaynor toteaa pojalleen. 

Perhe lentää kahdeksan tunnin lennon yksityiskoneella. Kyyti Britanniaan ja takaisin maksaa yksityiskoneella 80 000 puntaa. 

Lentokentälle saapuessa vastassa on konserttipianisti, joka soittaa Gaynorin lempikappaletta. Perheelle on järjestetty iltapäivätee kera samppanjan ja eksklusiivisten purtavien. Henkilökunta yllättää Gaynorin tuomalla hänelle lisäksi erikoiskahvin, jonka maitovaahtoon on taiteiltu hänen kuvansa. 

– Lentäminen hermostuttaa minua, joten tämä helpottaa, Gaynor huikaisee. 

Gaynor on tilannut lentokoneeseen kahdeksan tunnin lennolle 25 ruokakassia. Yksityiskoneelle kävellään punaista mattoa pitkin ja ilmapallokaaren läpi. 
Lentokoneessa odottavat jälleen herkut: tuoreita marjoja ja suklaata. Lisäksi Gaynoria varten on hankittu kori, joka sisältää erilaisia kosmetiikkatuotteita. 

Gaynor muistuttaa kameroille, ettei rikkaana oleminen ole aina helppoa. 

– Varakkuudessa on hyvät ja huonot puolensa. On onni kasvattaa lapsensa täällä, mutta kun ympärillä on paljon rikkautta, se on hankalaa lasten kannalta. Jeanie ei näe minua pesemässä pyykkiä tai silittämässä. Haluaisin hänen ymmärtävän, että kaikki eivät elä näin.

Dubain sisäpiireissä TV2:lla torstaisin kello 20.05 ja Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
21.07.2022 16:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle, Facebook

Seuraa meitä somessa