fbq
TVIllan elokuva: Sandra Bullock ja George Clooney tähdittävät mykistävää avaruusdraamaa
Illan elokuva: Sandra Bullock ja George Clooney tähdittävät mykistävää avaruusdraamaa

Gravity

TIETEISDRAAMA ★★★★★

TV5 21.00

Gravity on mykistävä avaruusdraama ja kosmologinen painajainen, joka häikäisee teknisellä ja visuaalisella kauneudella sekä äärimmilleen viritetyllä jännityksellä. Sandra Bullock on avaruusinsinööri Ryan Stone, joka on suorittamassa ensimmäistä sukkulalentoaan veteraaniastronautti Matt Kowalskyn (George Clooney) kanssa. Leppoisasti edennyt tehtävä saa shokkikäänteen, kun irti päässyt avaruusromu tuhoaa sukkulan ja jättää astronautit leijailemaan oman onnensa varaan. Selviytymisestä muodostuu 91 minuuttiin survottu eloonjäämisdraama, joka on niin ilmatiivis, että sitä katsoessa unohtaa hengittää. Seitsemällä Oscarilla kruunattu Gravity on fyysinen katselukokemus, joka jättää urheilusuoritukseen verrattavan, euforisen jälkiolon.

O: Alfonso Cuarón. N: Sandra Bullock, George Clooney. (USA/Britannia 2013). 91 min. TR

Hain tarina

ANIMAATIO ★★★★

TV5 15.20

Nemoa etsimässä -filmin vanavedessä päivänvalon näki toinenkin kalojen maailmaan sijoitettu tietokoneanimaatio. Tässä hait ovat merenalaisen valtakunnan pelättyjä mafiosoja. Yksi hai on kuitenkin poikkeus. Se ei halua syödä lihaa ja ryhtyy veljeilemään pikkusintin kanssa, joka uskottelee muille olevansa hurja haintappaja. Otukset onnistuvat näyttämään hitusen alkuperäisversion ääninäyttelijöiltä.

O: Bibo Bergeron, Vicky Jensen ja Rob Letterman. N: Peter Franzén, Irina Björklund, Pekka Laiho, Tommi Haapaniemi. (Shark Tale, USA 2004). 90 min. AA

Wonder

DRAAMA ★★★★

Ava 21.00

Auggie, on 11-vuotias poika, jolla on Treacher Collins -oireyhtymä. Siihen liittyvien kallon epämuodostumien vuoksi Auggie näyttää erilaiselta. Kotiopetuksessa ollut poika tahtoo mennä yleiseen kouluun kiusaamisen uhallakin. Koulusta löytyy kuitenkin puolustajia ja aitoja ystäviä. Wonder ei ole pelkkää kyynelten kalastelua, vaan myös jämäkkää tarinankerrontaa. Se kertoo isoja asioita ihmisenä olemisesta ja valinnoista. Julia Roberts ja Owen Wilson hoitavat tällä kertaa roolinsa koskettavasti. Auggieta esittävä Jacob Tremblay on omaa luokkaansa, aito ja rakastettava.

O: Stephen Chbosky. N: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay. (USA 2017). 114 min. TK

Bodyguard

JÄNNITYSDRAAMA ★★★

Sub 22.00

Poptähti saa uhkauksia häiriintyneeltä fanilta. Diivan tueksi palkataan henkivartija, jota ahdistaa muisto epäonnistuneesta työtehtävästä. Pian tähden ja vartijan välille syttyy suhde, joka syvenee samalla kun ahdistelija kiristää otettaan. Houstonin ja Kevin Costnerin välistä kemiaa ei pysty kehumaan, mutta muuten Lawrence Kasdanin (Huuma) kynäilemä ja Mick Jacksonin (L.A. Story) ohjaama romanttinen jännäri toimii lajityyppinsä puitteissa. Jo 1970-luvun puolivälissä käsikirjoitetun tarinan pääosissa piti alun perin esiintyä Steve McQueen ja Diana Ross.

O: Mick Jackson. N: Kevin Costner, Whitney Houston. (USA 1992). 124 min. TR

The Assistant

JÄNNITYSDRAAMA ★ ★ ★ ★

Hero 19.00

Ozark ja Inventing Anna -sarjojen tähti Julia Garner on pääosassa #metoo-ajan trillerissä, jonka tarina tapahtuu yhdessä päivässä. Jane (Garner) on työskennellyt viisi viikkoa elokuvayhtiössä menestyksekkään viihdemogulin alaisena. Työpäivät koostuvat lähinnä kahvin keittämisestä ja siivoamisesta. Jane joutuu todistamaan seksuaalista häirintää ja yrittää itse välttyä siltä. Työpaikan henkilöstövastaava ei kuitenkaan ole avuksi.

O: Kitty Green. N: Julie Garner, Owen Holland, Jon Orsini. (USA 2019). 110 min. TV

Stockholm

RIKOSDRAAMA ★★★

TV2 21.00

Ohjaaja-tuottaja Robert Budreau nojaa taas luottonäyttelijänsä Ethan Hawken karismaan antaessaan oppitunnin Tukholman syndroomasta. Termillä viitataan tilanteeseen, jossa panttivangeille kehittyi myötämielinen suhde kaappaajiinsa. Elokuva pohjautuu vuoden 1973 tositapahtumiin, jossa pankkiryöstöä seurasi panttivankitilanne, jonka yhteydessä vangit puolustivat ja suojelivat vangitsijoitaan.

O: Robert Budreau. N: Ethan Hawke, Noomi Rapace, Mark Strong. (USA 2018). 90 min. TV

Etulinjan edessä

SOTAELOKUVA ★★★

Teema & Fem 21.00

Tositapahtumiin perustuva leffa tekee kunniaa suomenruotsalaisille sotaveteraaneille. Vänrikki Harry Järv saa johdettavakseen tukikohdan Syvärillä 1942. Nuoresta upseerista sukeutuu oiva sissipartioiden johtaja, mutta syksyllä 1943 onni kääntyy. Järv haavoittuu vaikeasti ja päätyy sotasairaalaan. Kun hän palaa rintamalle, tilanne on muuttunut. Edessä on Suomen kohtalon kesä 1944, ja Järv miehineen määrätään tukkimaan Kannaksen läpimurtoa.

O: Åke Lindman. N: Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen, Christoffer Westerlund. (Suomi 2004). 125 min. TV

The Kill Team

TOIMINTA ★ ★ ★

Kutonen 21.00

Afganistanin sotaan sijoittuva ja tositapahtumiin perustuva elokuva seuraa nuorta amerikkalaissotilasta, Andrew Briggmania, joka ihailee uutta ryhmänjohtajaansa, kersantti Deeksiä. Ihailu alkaa kuitenkin laimeta, kun afgaaniviljelijä saa surmansa epäilyttävissä olosuhteissa. Andrew kyseenalaistaa saamansa ohjeet ja joutuu moraalisen ongelman eteen, kun hänen joukkonsa aikoo suorittaa brutaalin suunnitelman. Andrewn on noustava ystäviään vastaan ja tehtävä päätös, joka muuttaa hänen elämänsä.

O: Dan Krauss. N: Nat Wolff, Alexander Skarsgård, Adam Long. (USA 2019). 87 min TV

Kylä

JÄNNITYSDRAAMA ★★★★★

Star Channel 21.00

M. Night Shyamalanin huippukausi päättyi aliarvostettuun mestariteokseen, joka on yksi tekovuotensa parhaista elokuvista. Kylä kertoo vuosisadan vaihteen Pennsylvaniassa elävästä eristäytyneestä yhteisöstä, joka on tehnyt sopimuksen kylää ympäröivässä metsässä asuvien olentojen kanssa. Kyläläiset eivät poistu alueeltaan, eivätkä hirviöt hyökkää kylään. Elokuvan mystisen pinnan alta paljastuu ihmisen primitiivisimpiä tunteita, kuten seksuaalista himoa ja mustasukkaisuutta, häikäisevällä tavalla käsittelevä tarinakudos.

O: M. Night Shyamalan. N: Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard, William Hurt. (The Village, USA 2004). 108 min. TR

Hobitti – Smaugin autioittama maa

FANTASIASEIKKAILU ★★★

Nelonen 21.40

Peter Jacksonin Hobitti-trilogia parantaa vauhtia keskimmäisessä osassa, joka on puutteistaan huolimatta aisteja hivelevää fantasiaviihdettä. Bilbo jatkaa matkaansa Gandalfin, tusinan kääpiöitä ja heidän johtajansa Thorin kanssa. Retkikunta suuntaa kohti idän Yksinäistä vuorta ja kääpiöiden entistä valtakuntaa. Verkkaista aloitusta rivakammin edistyvällä matkalla kohdataan nahanvaihtaja Beorn (liki tunnistamaton Mikael Persbrandt), paetaan nälkäisiä ja loistavasti animoituja jättiläishämähäkkejä, sekä otetaan yhteen urakalla örkkien kanssa.

O: Peter Jackson. N: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage. (USA/Uusi-Seelanti 2013). 161 min. TR

 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
19.03.2023 09:15 | Katson toimitus

Seuraa meitä somessa