fbq
TVIllan elokuva: Kathy Bates tekee yhden elokuvahistorian parhaista psykopaattirooleista Stephen King -filmatisoinnissa
Illan elokuva: Kathy Bates tekee yhden elokuvahistorian parhaista psykopaattirooleista Stephen King -filmatisoinnissa

Piina

KAUHUDRAAMA ★★★★

Star Channel 21.00

Monipuolisen Rob Reinerin (Kun Harry tapasi Sallyn, Kunnian miehet) liki mestarillinen Stephen King –sovitus kertoo uskollisimman faninsa vangiksi päätyvästä rakkausromaanikirjailijasta. Kathy Bates tekee yhden elokuvahistorian parhaista psykopaattirooleista, joka huomioitiin ansaitulla Oscar-palkinnolla. Myös James Caan on erinomainen kirjaimellisesti henkensä edestä naputtelevana sananiekkana. Kingin henkilökohtaisia pelkoja resonoiva trilleri on yksi kirjailijan omista suosikkisovituksista.

O: Rob Reiner. N: James Caan, Kathy Bates, Richard Farnsworth. (Misery, USA 1990). 103 min. TR

Ella Bella Bingo

ANIMAATIO ★★★

MTV3 13.00

Ella Bella ja Henri ovat parhaimmat ystävät ja valmistelevat yhdessä sirkusesitystä, johon kuuluu jännittävä taikatemppu. Ystävyyteen tulee kuitenkin mutkia, kun lähistölle muuttaa uusi poika Joni, jota Henri ihailee. Ella huomaa jäävänsä ulkopuoliseksi, ja pyytää Henriä valitsemaan, kumpi on hänen paras kaverinsa. Valinta on vaikea, joten Henri karkaa ja katoaa. Ella ja Joni liittoutuvat yhteen löytääkseen Henrin. Elokuva on lämmin ja hauska koko perheen elokuva, jossa on vauhtia ja tärkeä sanoma.

O: Atle Solberg Blakseth, Frank Mosvold. (Norja 2020). 100 min. TV

Swingers

KOMEDIA ★★

Ava 21.00

Keskellä metsiä ja peltoja on kaunis kartano, jossa järjestetään parinvaihtoviikonloppuja. Tällä kertaa paikalle tulee yksi pariskunta, jolle touhu on jo tuttua, mutta myös kolme alaan vihkiytymätöntä paria. Jyystöhommiin pitäisi ryhtyä, mutta mustasukkaisuus, epävarmuus ja muut ikävät tunteet alkavat haitata menoa jo alkumetreiltä lähtien. Swingers ei ole kauhean hauska elokuva. Muutamat kohdat hymähdyttävät, mutta pääosin elokuva on hassu pieni tarina ihmisen vajavaisuudesta.

O: Pamela Tola. N: Mikko Nousiainen, Aku Hirviniemi, Mimosa Willamo, Matleena Kuusniemi. (Suomi 2018). 90 min. TK

21 grammaa

DRAAMA ★★★★

Frii 23.00

Neljästi Oscar-palkitun Alejandro González Iñárritun (Birdman, The Revenant) läpimurtoteos viittaa nimellään uskomukseen, jonka mukaan kuoleva ihminen kevenee 21 grammalla. Sen verran painaa sielu, josta pitävät kiinni sydänsiirtoa odottava matemaatikko, huumeista irti pyristelevä perheenäiti ja uskoon tullut kriminaali. Kolmikon kohtalot kietoutuvat auto-onnettomuuden kautta. Iñárritu näyttää kyntensä aikajanaa nerokkaasti rikkovalla ja sekoittavalla kerronnalla.

O: Alejandro González Iñárritu. N: Sean Penn, Benicio Del Toro, Naomi Watts. (21 Grams, USA 2003). 120 min. TR

Shrek 2

ANIMAATIO ★ ★ ★ ★

TV5 19.10

Kaikkien aikojen menestyneimpiin elokuviin kuuluvassa animaatiossa Shrek lähtee tapaamaan vastavihityn puolisonsa Fionan vanhempia. Kommelluksilta ei vältytä, kun appivanhemmat eivät edes yritä peitellä inhoaan vihreää jättivävyä kohtaan. Myös Fionaa aiemmin tavoitellut kilpakosija ilmestyy maisemiin. Onneksi Aasi ja Saapasjalkakissa antavat taustatukea. Mainio jatko-osa yltää lähes samalle tasolle alkuperäisen Shrekin (2001) kanssa.

O: Andrew Adamson & Kelly Asbury. N: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Julie Andrews, Antonio Banderas, Jennifer Saunders. (USA 2004). 108 min. TR

Keskipäivän aave

DRAAMA ★ ★★

Teema & Fem 21.00

Alberto Moravian romaaniin perustuvaa draamaa pidettiin 60-luvulla Jean-Luc Godardin epäonnistuneena ”kaupallisena” kokeiluna. Nykykatsannossa tätäkin on vaikea ymmärtää, sillä Godard vieraannuttaa tapansa mukaan katsojan tunteista, joita tarina avioliiton hajoamisesta ja elokuvanteosta saattaisi perinteisemmin kerrottuna synnyttää. Ohjaajasuuruus Fritz Lang esittää itseään, ja Jack Palance on elokuvatuottaja, joka himoitsee HH:tä.

O: Jean-Luc Godard. N: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance. (Le mépris, Ranska 1963). 103 min. TV

Primal

TOIMINTAJÄNNITYS ★

Sub 21.00

Nicolas Cage näytteli 2019 kuudessa elokuvassa, joukossa erinomainen H. P. Lovecraft -filmatisointi Color Ouf of Space. Primal on puolestaan kasan alinta kuonaa. Cage esittää suurriistanmetsästäjä Frank Walshia, joka on toimittamassa pyydystämiään eläimiä, mukana harvinainen valkoinen jaguaari, eläintarhoihin. Kun sekä eläimet että samalla laivalla vangittuna oleva murhaaja pääsevät vapaiksi, seuraa sekasotku, jossa ei ole tyyliä eikä järkeä. Vain puolitoista tuntia liikaa pituutta.

O: Nick Powell. N: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, LaMonica Garrett, Michael Imperioli. (USA 2019). 93 min. TR

Frantic

JÄNNITYS ★ ★ ★ ★

Kutonen 21.00

Jenkkilääkäri Richard Walkerin vaimo katoaa mystisesti lomamatkalla Pariisissa. Richard joutuu taistelemaan omia vajaavaisuuksiaan, paikallisia viranomaisia sekä pariisilaista alamaailmaa vastaan selvittäessään vaimonsa kohtaloa. Oppaaksi hän saa upean Emmanuelle Seignerin esittämän Michellen. Roman Polanskin tyypillisen taiturimaisesti kutoma jännäri laittaa Harrison Fordin pääroolissa koville. Hitchcockmaisiin sävyihin yltävä trilleri on heittämällä puolalaismestarin 1980-luvun paras elokuva.

O: Roman Polanski. N: Harrison Ford, Emmanuelle Seigner, Betty Buckley. (USA 1988). 115 min. TR

Tanssi haudoilla

RIKOSJÄNNITYS ★★★★

Nelonen 22.45

Nuori huumepomo pyytää yksityisetsivä Matt Scudderia kostamaan vaimonsa siepanneille ja surmanneille rikollisille. Käy ilmi, ettei huumepomon vaimo ole suinkaan miesten ainoa uhri. Tieto tästä ja halu katkaista julma murhakierre ajaa Scudderin metsästämään syyllisiä. Tyylipuhdas film noir –trilleri ottaa kaiken irti autenttisista New York –näkymistä. Ohjaaja Scott Frankin laadukas käsikirjoitus panostaa henkilökehitykseen ja antaa Scudderin ohella melkein kaikille hahmoille kiinnostavat piirteet.

O: Scott Frank. N: Liam Neeson, David Harbour, Brian Bradley. (A Walk Among the Tombstones, USA 2014). 114 min. TR

Shazam!

TOIMINTAFANTASIA ★★

TV5 21.00

Rytmi on yksi elokuvan tärkeimmistä elementeistä. Kun se on kunnossa, asiaa tuskin huomaa. Supersankarielokuva Shazam! on malliesimerkki siitä, kun rytmi on kateissa. Alkuperäinen Shazamin hahmo syntyi jo 1939. Hahmon nimi vain oli aluksi Captain Marvel ja se oli 1940-luvulla myyntiluvuilla mitattuna suosituin amerikkalainen supersankari. Monimutkaisten tekijänoikeustaisteluiden jälkeen nimi muutettiin 1970-luvulla Shazamiksi. Elokuvaversiossa Shazam on oikeasti äitinsä hylkäämä 14-vuotias Billy Batson, jolle mystinen velho antaa supervoimat. Huudahtaessaan ”Shazam!” Billystä tulee aikuinen, supervoimainen trikoosankari. Lapsen olomuodossaan Billy ajautuu sijaiskotiin Rosa ja Victor Vazquezin huomiin. Shazamin vihollista tohtori Sivanaa esittävä Mark Strong näytteli pahista myös toisessa sarjakuvaversioinnissa Kick-Ass (2010), joka onnistui yhdistämään paljon sujuvammin värikkään toiminnan ja humoristisen sanailun.

O: David F. Sandberg. N: Zachary Levi, Mark Strong, Michelle Borth. (USA 2019). 132 min. TK

 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
18.03.2023 09:15 | Katson toimitus

Seuraa meitä somessa