fbq
TVIllan elokuva: Clint Eastwood nostaa pintaan tyttökoulun oppilaiden seksuaalisia turhautumia
Illan elokuva: Clint Eastwood nostaa pintaan tyttökoulun oppilaiden seksuaalisia turhautumia

Korpraali McB

LÄNNENELOKUVA ★★★

Teema & Fem 22.40

Toimintaohjaaja Don Siegel piti suosikkileffanaan Amerikan sisällissotaan sijoittuvaa elokuvaa, jossa haavoittunut pohjoisvaltojen korpraali saa hoitoa etelävaltiolaisessa tyttökoulussa. Miehen läsnäolo nostaa oppilaissa pintaan seksuaalisia turhautumia, joita koulun johtajatar yrittää kahlita. Eastwoodin suoritus poikkeaa melkoisesti samana vuonna valmistuneesta Likaisesta Harrystä, jonka Don Siegel myös ohjasi.

O: Don Siegel. Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman, Jo Ann Harris. (The Beguiled, USA 1971). 101 min. TV

Ruoska

LÄNNENELOKUVA ★★★★

Teema & Fem 21.00

Muukalainen ilman nimeä saapuu kylään, jonka pelkurimaisia asukkaita uhkaa rosvojoukko. Koston enkelillä on myös omia kesken jääneitä asioita konnien kanssa. Clint ei ole tehnyt ensimmäisestä länkkäriohjauksestaan Sergio Leone -kopiota, vaikka tiettyjä kumarruksia siihen suuntaan voi hahmosta löytää. Eastwood päivittää lajityyppiä ynnäämällä mukaan hippusen yliluonnollisia aineksia. Dialogi on totutun tylyä ja mustan huumorin sävyttämää.

O: Clint Eastwood. N: Clint Eastwood, Verna Bloom, Mariana Hill. (High Plains Drifter, USA 1973). 101 min. TV

Miesmalli

KOMEDIA ★★

TV1 13.20

Konsulin tytär ja taiteilija Ilona Heli etsii lehti-ilmoituksella taulunsa malliksi hyvärunkoista miestä. Ulkomailta palannut kirjailija Timo Kalke päättää huvitella naamioitumalla kulkuriksi ja hakeutumalla malliksi. Suunnitelma onnistuu ja pian Ilona maalaa muotokuvaa kulkuri ”Valtteri Mäkelästä”, joka on taiteilijan hämmästykseksi tavallisia tientallaajia sivistyneempää juttuseuraa. Ilonaan ihastunut Klaus Vuorimaa ei kuitenkaan sulata rentoa kilpakosijaansa.

O: Ossi Elstelä. N: Maaria Eira, Olavi Reimas, Toini Vartiainen, Laila Rihte. (Suomi 1944). 86 min. TV

Poliisiopisto 5 – Tehtävä Miami Beach

KOMEDIA ★★

TV5 21.00

Poliisiopiston vanha jäärä Lassard matkustaa uskollisten oppilaidensa kanssa Miamiin vastaanottamaan saamaansa tunnustusta. Lentokentällä Lassardin laukku vaihtuu jalokivivarkaiden saalissalkkuun, ja Lassardin tiimi joutuu konnien vangiksi. Poliisiopisto-elokuvia on käytetty usein kouluesimerkkeinä jatko-osien huonoudesta. Tämä elokuva osoittaa selkeästi, miksi näin on tehty.

O: Alan Myerson. N: Bubba Smith, Leslie Easterbrook, G.W. Bailey, George Gaynes, Michael Winslow, David Graf. (Police Academy 5, USA 1988). 86 min. AA

Rakkauden rasvaprosentti

KOMEDIA ★★★

Liv 22.00

Stigu on viittä vaille nelikymppinen mainostoimiston ykkösmies, joka ei ota elämää tai ihmissuhteita turhan vakavasti. Ella puolestaan on omasta vaateliikkeestä unelmoiva vintage-fani, joka rentoutuu säännöllisillä seksisuhteilla. Pari tapaa ja solmii keskiviikkoillan seksisuhteen, jota ei vahvisteta edes Facebook-kaveruudella. Pian he kuitenkin törmäävät lakanatouhujen lisäksi myös työympäristössä. Kevyen komedian suurin synti on ennalta-arvattavuus.

O: Mikko Kuparinen. N: Mikko Nousiainen, Miina Maasola, Jarkko Niemi, Kari Sorvali. (Suomi 2012). 93 min. TV

Todistettavasti elossa

TOIMINTADRAAMA ★★★

MTV3 22.35

Amerikkalainen insinööri kidnapataan Etelä-Amerikassa. Kun miehen työnantaja vetäytyy vastuusta, vaimo palkkaa avukseen yksityisen panttivankineuvottelijan. Pian kaksikon välillä alkaa kipunoida rakkaus. Upseeri ja herrasmies -ohjaaja Hackford yhdisteli perinteiseen tyyliin draamaa, toimintaa ja romantiikkaa viihdyttäväksi keitokseksi, mutta edes päätähtien julkinen romanssi ei auttanut leffaa lippuluukuilla.

O: Taylor Hackford. N: Meg Ryan, Russell Crowe, David Morse, Pamela Reed. (Proof of Life, USA 2000). 135 min. TV

Hiljainen paikka

KAUHUJÄNNITYS ★★★★

Nelonen 22.25

Hiljaisuus tarkoittaa elämää ja pienikin ääni kuolemaa John Krasinskin nerokkaassa kauhutrillerissä, jossa superherkän kuuloaistin omaavat hirviöt ovat tappaneet lähes koko ihmiskunnan. Lee ja raskaana oleva Evelyn elävät lastensa kanssa maaseudulla ja yrittävät olla päästämättä pihaustakaan pysyäkseen hengissä. Hiljaisuus on mahtava tehokeino piinaavan jännityksen luomiseen, ja Krasinski ottaa siitä kaiken irti. Liki sanaton painajainen luottaa tarkkaan äänimaisemaan ja näyttelijäsuorituksiin, jotka ilmentävät inhimillistä pelkoa ja selviytymisviettiä alkeellisen tehokkaasti.

O: John Krasinski. N: John Kra sinski, Emily Blunt. (USA 2018). 90 min. TR

Going in Style

KOMEDIA ★★★

Sub 21.00

Duunariarjen ja kuopatun amerikkalaisen unelman kovistelemat kollit ryöstävät pankin, koska korporaatio nyysii eläkkeet ja finanssimaailma on kylmä rahastaja, jolle yksittäinen ihminen on vain sarja numeroita. Samannimiseen Martin Brestin vuoden 1979 elokuvaan pohjaava huvittelu on kiinni nyky-Yhdysvaltain peloissa ja toivoissa. Zach Braffin versioinnin ongelmanratkaisu tosin on pikemminkin humoristista ja fantasioivaa kuin realistista ja rakentavaa. Leffa on täynnä lempeitä stereotypioita rennoista, seniileistä ja ärtyisistä senioreista.

O: Zach Braff. N: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin. (USA 2017). 96 min. TV

Halloween

KAUHU ★★★★

Kutonen 21.00

John Carpenterin tuottama ja David Gordon Greenin ohjaama Halloween on suora jatko-osa alkuperäiselle vuoden 1978 elokuvalle Halloween – naamioiden yö. Tarinassa Michael Myers onnistuu pakenemaan vankimielisairaalasta ja Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) valmistautuu kohtamaan hänet viimeistä kertaa. Elokuva onnistuu olemaan hyytävän jännittävä sekä voimaannuttava.

O: David Gordon Green. N: Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Judy Greer, Andi Matichak. (USA 2018). 135 min. TV

Breaking In

JÄNNITYS ★★★

Kutonen 23.10

Shawn lähtee lastensa kanssa selvittämään kuolleen isänsä asioita syrjäseudulle. Etäiseksi jäänyt isä on jättänyt jälkeensä suuren omaisuuden, johon lukeutuu murtovarma talo. Pian Shawnille käy selväksi, etteivät he ole tiluksilla kolmisin, ja hänen lapsensa jäävät taloon vangeiksi. Shawn muuttuu leijonaemoksi, joka tekee aivan kaikkensa pelastaakseen lapsensa. Ohjaaja James McTeigue (V niin kuin verikosto) saa pidettyä tarinan koossa ontuvasta käsikirjoituksesta huolimatta.

O: James McTeigue. N: Gabrielle Union, Billy Burke, Richard Cabral. (USA 2018). 88 min. TV

 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
03.02.2023 08:15 | Katson toimitus

Seuraa meitä somessa