fbq
TVFati luuli Eurooppaa paratiisiksi ja ruokaakin ilmaiseksi – palasi takaisin Afrikkaan totuuden paljastuttua: oma yhteisö hylkäsi
Fati luuli Eurooppaa paratiisiksi ja ruokaakin ilmaiseksi – palasi takaisin Afrikkaan totuuden paljastuttua: oma yhteisö hylkäsi

Kesän kolmas Afrikka-aiheinen dokumentti kertoo ilmiöstä nimeltä epäonnistunut maahanmuutto eli failed migration. 

Dokumentin päähenkilö on Fati, nuori viiden lapsen äiti, joka lähti paremman elämän toivossa Italiaan. Puoli vuotta myöhemmin hän palasi Ghanaan ilman aviomiestään. Fatin kotikaupungissa asuvat ihmiset eivät voi ymmärtää hänen päätöstään, ja hän joutuukin kohtaamaan juorut ja epäonnistujan maineen. 

Fati kertoo dokumentissa varttuneensa tätinsä kanssa.16-vuotiaana hän tuli raskaaksi ja meni naimisiin. Peruskoulu jäi käymättä. Eurooppaan hän lähti sillä ajatuksella, että saisi lapsilleen paremman elämän, mitä hänellä itsellään oli. 

Jokainen päivä Ghanassa oli ollut ponnistelua, sillä aviomiehellä ei riittänyt töitä televisiokorjaajana.

Fatille oli kertynyt säästöjä, joten hän maksoi miehelleen Euroopan matkan paremman elämän toivossa. Miehen matka oli tyssännyt Libyaan. Fati jätti neljä lastaan anopin hoiteisiin ja lähti itse perässä. Matkallaan hän huomasi olevansa raskaana ja pariskunta päätti, että heidän on aika lähteä kokeilemaan Eurooppaan onneaan. 

Fati ja aviomies matkustivat salakuljettajien mukana. Nämä antoivat kompassin ja kartan ja jättivät pakolaiset meren armoille.

He pääsivät Italiaan viikossa. 

–  Ajattelin, että kun pääsen sinne, kaikki on minun saatavillani. Luulin, etten tarvitse rahaa ruokaostosten tekoon. Sainkin kaikin huomata olevan toisin, Fati kertoo nyt kotimaassaan. 

Lue myös: Somevaikuttajat voivat tienata hyvätuloisen vuosipalkan vain kuukaudessa – tanskalaisdokumentti paljastaa alan todellisuuden

Paluu kotiin

Päästyään Italiaan Fati oli kuljetettu leirille, jossa hän ei pystynyt tekemään työtä. Fati koki myös, että häntä ei otettu maassa vastaan ihonvärinsä vuoksi. 

Kuusi kuukautta leirillä olon jälkeen Fati päätti lähteä takaisin kotimaahan ilman miestään. Ghanassa hän synnytti nuorimman lapsensa. Tästä aviomies ei ollut onnellinen, sillä hän yritti saada pysyvää oleskelulupaa syntymän verukkeella. 

Sittemmin mies on hakenut avioeroa ja Fatin kolme lasta on viety miehen sukulaisille asumaan. Fatilla ei ole edes oikeutta nähdä heitä. 

Kylässä asuminenkaan ei ole helppoa, sillä juorut liikkuvat. Kyläläiset eivät säästele sanojaan sättiessään Fatia. 

– Ennen lähtöä Fati ei ollut mitään. Hän oli pahainen kaupustelija. Hän ei ole mitään vieläkään, vaikka tuli takaisin. Se, mitä hän teki, oli täysin väärin. 

Kaksi kylän naista kyseenalaistavat Fatin toiminnan hänelle päin kasvoja. Heidän mielestään huonokuntoinen anoppi ja lapset olivat vain tekosyy paluuseen. Fati yrittää selittää naisille, että hän ei tuntenut oloaan hyväksi maassa, sillä häntä kartettiin ihonvärinsä takia, mutta heidän mielestään Fatin olisi tullut yrittää enemmän. 

– Sotkit omasi ja lastesi asiat. Tiedät, miten vaikeaa täällä on, naiset sättivät itkevää Fatia. 

– Petit miehesi. Ei ihme, että hän kohtelee sinua huonosti, he jatkavat. 

Fatin valinta 18.8. klo 21.05 Teema & Fem -kanavalla. Katsottavissa myös Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
18.08.2022 07:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: YLE

Seuraa meitä somessa