fbq
TVDokumentti: Vuonna 2019 Mount Everestillä kuoli 11 kiipeilijää – syynä sää ja kokemattomat kiipeilijät
Dokumentti: Vuonna 2019 Mount Everestillä kuoli 11 kiipeilijää – syynä sää ja kokemattomat kiipeilijät

Turma johtui säästä ja kokemattomuudesta. 


Hengenvaaralliset sääolot vaativat yksitoista kuolonuhria Mount Everestillä toukokuussa 2019. Kiinan ja Nepalin välissä sijaitseva, 8 849 metriä korkea Mount Everest on haastava kokeneellekin kiipeilijälle. 

Vuonna 2020  valmistuneessa amerikkalaisessa dokumentissa kokeneet kiipeilijät kertovat, miten vastaavat onnettomuudet voidaan estää tulevaisuudessa. Turman syynä oli muitakin tekijöitä kuin sää. Tuona keväänä maailman korkeimmalla vuorella vaelsi tungokseen asti kokemattomia kiipelijöitä. Osaavampien kiipeilijöiden mukaan olikin vain ajan kysymys, että jotain kohtalokasta tapahtuisi. Tilanne oli vuorilla kaoottinen ja ihmiset huusivat apua.

Lue myös: Dokumentti tuo ilmi Kiinan järjettömän väkivallan vähemmistökansaansa kohtaan: kidutusta, raiskaamista, pakkosterilisaatiota…

T

12 kertaa vuoteen 2019 mennessä Mount Everestille kiivennyt Adrian Ballinger kertoo tilanteesta dokumentissa. 

– Siihen sisältyi paljon riskejä ja sääolosuhteet olivat todella riskialttiit, hän kertoo. 


19.00 To Live or Die on Everest Kutosella lauantaina 13.8. klo 19.00. Ensimmäistä kertaa nähtävä dokumentti uusitaan Kutosella sunnuntaina kello 18.05 ja vielä TV5:n puolella keskiviikkona 17. elokuuta kello 21.00. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
13.08.2022 12:15 | Teksti: Jasmin Vainio, Toni Keränen | Kuvat: Discovery

Seuraa meitä somessa