fbq
TVDokumentti: Neuvosto-Virossa vallitsi lännen tavoin hippiliike – osa kansalaisista vastusti: "Kasvatuksessa pitää lyödä"
Dokumentti: Neuvosto-Virossa vallitsi lännen tavoin hippiliike – osa kansalaisista vastusti: "Kasvatuksessa pitää lyödä"

Virolaisen Terje Toomitsun vuonna 2017 ohjaama dokumentti on jälleen ajankohtainen. 

Elokuva kertoo rautaesiripun takana eläneiden hippienlaajasta maanalaisesta toiminnasta, jossa Neuvostoliiton vaalima ”kansojenvälinen ystävyys” oikeasti toteutui. Hippien muodostaman salaisen yhteisönpiirissä oli mahdollista olla oma itsensä ja elää ainakin jossain määrinvapaana virallisen neuvostojärjestelmän otteesta. Musiikki oli myös olennainen osa hippien elämää.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Ansa Moskovassa näyttää miten Putinin kätyri teki venäläisnuorille ruman tempun

Hippimusiikkia soitettiin ja levytettiin myös Neuvostoliitossa – olihan järjestelmän tärkeimpiä puolustusmekanismeja läntisen kulutustavaran ja populaarikulttuurinkotimaisten vastineiden tuottaminen. Dokumentissa muisteltavat tapahtumat sijoittuvat pääosin 1970-luvulle ja 1980-luvun alkuun. "Hippi" on siis ymmärrettävä laajassa merkityksessä, joka kattaa monenlaiset vaihtoehtoliikkeet ja suuntaukset. Itämaista mystiikkaa, kasvissyöntiä, psykedeelistä musiikkia, tajunnan laajentamista–kaikki tällainen oli neuvostojärjestelmän näkökulmasta samaa epäilyttävää ja käsittämätöntä hapatusta. 

T

Kommunistisessa maassa hipit nostattivat monen kansalaisen karvat pystyyn. 

Dokumentissa nähdään pätkä vanhaa haastatteluvideota.

Latvialaiselta mieheltä kysytään, onko hän hippi. 

– Olenko hippi vai en? Elän niin kuin haluan. Kuuntelen mielelläni musiikkia ja tanssin. Eikä minusta ole häpeä, vaikka tanssi näyttäisikin villiltä. 

Kansalaisilta myös kysyttiin, mitä yhteiskunta voisi tehdä tällaisille nuorille.

 – Tukka pitää ajaa väkisin. Tai heidän täytyy tiedostaa ja tehdä johtopäätöksensä, parturi toteaa haastattelussa. 

– Joskus pitää puuttua. Kasvatuksessa pitää lyödä, jos sanat eivät tehoa. Eivät nuoret vähällä ymmärrä, toinen miehistä toteaa. 

Lue myös: Aleksei Navalnyistä dokumentti – Vladimir Putinin vihamiehenä tunnetun oppositiojohtajan elämä on kuin trilleristä

Neuvostohipit TV1-kanavalla kello 21.00 alkaen. 
 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
19.08.2022 16:15 | Teksti: Matti Tuomela, Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa