fbq
SuoratoistoUusi Predator-leffa Prey esittelee historiallisen toimintasankarin – nuori naistähti kuuluu Amerikan alkuperäisväestöön
Uusi Predator-leffa Prey esittelee historiallisen toimintasankarin – nuori naistähti kuuluu Amerikan alkuperäisväestöön

Vuotta myöhemmin Die Hardilla modernin toimintaelokuvan mestariksi nousseen John McTiernanin 1987 ohjaama Predator – saalistaja on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista scifin, kauhun ja toiminnan yhdistelmistä. Käänteisessä iskuryhmäelokuvassa sankarit joutuvat itse metsästetyiksi. Arnold Schwarzeneggerin johtama kommandoryhmä iskee eteläamerikkalaisten terroristien vankileiriin tarkoituksenaan pelastaa ryhmä vangittuja lentäjiä. Tehtävä paljastuu CIA:n huijaukseksi, mutta se on ryhmän ongelmista lopulta pienin. Viidakossa vaanii yliluonnollinen saalistaja, jonka edessä jopa terminaattori on pulassa.

Predator – saalistaja

Satoja vuosia sitten

Predatoria pidettiin ilmestyessään hyvin tehtynä b-elokuvana, jonka suosio räjähti huippuunsa vasta kotivideomarkkinoilla. Nyt kyseessä on yksi 1980-luvun lopun palvotuimmista kulttifilmeistä, jolle on tehty jo kolme jatko-osaa ja kaksi spin-off-elokuvaa.

Prey on puolestaan ennakko-osa, joka sijoittuu tapahtumiltaan 300 vuoden taakse. Päähenkilö on nuori ja taitava komanssisoturi Naru, joka on kasvanut heimonsa suurten metsästäjien varjossa. Kun vaara uhkaa Narun leiriä, hän lähtee suojelemaan kanssaihmisiään ja kohtaa ennenkokemattoman vihollisen.

Prey Amber Midthunder

Ei kiitos valkopesulle

Prey on jo noussut yhdeksi Disney+-palvelun katsotuimmista ja kehutuimmista elokuvista, jota on kiitelty etenkin autenttisuudestaan. Elokuvassa näyttelee pääosin alkuperäisväestöön kuuluvia näyttelijöitä. Myös tekijöiden valinta nostaa nuori nainen toimintasankarin asemaan on otettu ilolla vastaan.

Narua esittävän Amber Midthunderin sukujuurista löytyy sioux-kansojen lisäksi aasialaista ja eurooppalaista verta, jopa hitunen pohjoismaalaisuutta tämän norjalaisen isoisän kautta. Näyttelijänä Midthunder tunnetaan etenkin fantasiasarjoista Legion ja Roswell, New Mexico sekä 2021 julkaistusta Liam Neeson -toimintatrilleristä The Ice Road.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Karaokeparatiisi vie koskettavalle matkalle tuhansien laulujen maahan

Prey Amber Midthunder

Kaksikielinen rooli

Prey on 25-vuotiaan tähden läpimurto, joka on kerännyt kehuja faneilta sekä alkuperäisen Predatorin näyttelijöiltä. Midthunderin lahjakkuus ei rajoitu vain toimintakohtauksiin. Elokuvasta on olemassa myös komanssinkielinen versio, jossa Amber dubbasi itseään.

– Jouduin esiintymään komanssiksi jo koekuvauksissa, sillä tekijät halusivat varmistua, että pystyn näyttelemään myös sillä kielellä. Elokuva oli alun perin tarkoitus kuvata pelkästään komanssiksi. Vaikka kieleksi valikoitui lopulta englanti, Prey tekee historiaa, sillä koskaan aiemmin yhtään elokuvaa ei ole julkaistu Amerikan alkuperäisväestön kielellä jo ensi-illan yhteydessä, Amber hehkuttaa Varietyn haastattelussa.

Prey Amber Midthunder

Omilla jaloillaan

Preyn ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Dan Trachtenberg nousi genreyleisön tietoisuuteen vaikuttavalla esikoispitkällään 10 Cloverfield Lane (2016). Löyhästi Matt Reevesin vuoden 2008 hirviöklassikkoon Cloverfield liittyvä elokuva on klaustrofobisen jännityksen taidonnäyte, joka seisoo tukevasti omilla jaloillaan vaikka tarjoaakin kiehtovan jatkumon aiemmalle elokuvalle. Trachtenberg halusi hyödyntää samaa filosofiaa Preyn kohdalla.

– Rakastan brändielokuvia, joista voi nauttia itsenäisinä teoksina sekä mieltää ne osaksi suurempaa kokonaisuutta. Halusin Preyn kunnioittavan perintöään sekä tuovan pöytään jotain uutta.

17.08.2022 17:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Disney+

Seuraa meitä somessa