fbq
SuoratoistoSarjaesittely: Supersankarin mielen oikkuilu voi aluksi hämmentää, mutta tekee Moon Knightista kiinnostavan
Sarjaesittely: Supersankarin mielen oikkuilu voi aluksi hämmentää, mutta tekee Moon Knightista kiinnostavan

Moon Knight -sarjan alussa tapaamme hieman nössykän museossa töissä olevan Steven Grantin (Oscar Isaac), jolla tuntuu olevan pahoja muistiongelmia. Varsin pian selviää, että muistiongelmien syyksi paljastuu miehen persoonallisuushäiriö, hienommin sanottuna dissosiatiivinen identiteettihäiriö, jonka moni saattaa sekoittaa myös skitsofreniaan, vaikka virallisesti kyseessä on kaksi aivan eri tautia.

Steveninkin tapauksessa miehellä on omaa elämäänsä elävä kaksoispersoona, joka sarjassa pääsee kekseliäästi esille aina, kun Stevenillä on mahdollisuus nähdä peilikuvansa. Kaksoispersoona Marc Spector on Steveniä räväkämpi ja itsevarmempi tapaus, joka on saanut egyptiläiseltä sodan ja kuun jumalalta Konshulta kyvyn muuttua valkopukuiseksi supersankariksi Kuuritariksi.

Steven ja Marc käyvät jatkuvaa köydenvetoa siitä, kumpi persoonallisuus saa hallita päähenkilöä, jonka joka tapauksessa pitäisi pelastaa maailma taustalla omaa valtataisteluaan käyvien muinaisten jumalien metkuilta.

Monenlaisia tunnelmia

Sarja on saanut kiitosta tavalla, jolla se käsittelee dissosiatiivista identiteettihäiriötä. Päähenkilön mielen jakautuneisuus tekeekin sarjasta hyvin kiinnostavan, joskin etenkin aiheeseen perehtymättömät saattavat sen takia olla aluksi varsin hämilläänkin juonenkulusta.

Itse pidin sarja muistakin syistä. Ensinnäkin Moon Knightiin on helppo tarttua, sillä sarjassa on vain kuusi osaa, joten sen katsominen ei ole ajallisesti ylivoimainen haaste. Kuuden jakson aikana sarja myös tarjoilee monenlaisia tunnelmia: aluksi toiminta on hurjine takaa-ajoineen kuin agenttileffoista kun taas loppupuolella sukelletaan pyramidien uumeniin Indiana Jones -seikkailujen hengessä.

Loppupuoli tuo mukaan myös fantasiaelementtejä sekä elokuvien maailmasta tuttua vertaiskuvallisuutta, jossa mielisairaalamiljöö rinnastuu tuonpuoleiseen. Kun kaiken sitoo yhteen muinaisen Egyptin mytologia, niin mikä voisikaan olla jännittävämpää!

Oscar Isaac sarjassa Moon Knight
Oscar Isaacin esittämän sankarin mieli on sekaisin, joten sitä hoidetaan mielisairaalssa - vai hoidetaanko sittenkään?


Tuleeko jatkoa vai ei?

Moon Knight onkin saanut jo lukuisia palkintoehdokkuuksia. Elokuussa ratkeavassa Hollywoodin kriitikkoäänestyksessä sillä on kolme palkintoehdokkuutta ja syyskuun Primetime Emmy -gaalassa peräti kahdeksan.

Molemmissa palkintokisoissa sarjan ehdokkuudet ovat minisarja-luokassa, minkä on tulkittu tarkoittavan sitä, ettei Moon Knightille olla tekemässä jatkoa. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole, sillä sarjan päättyessä päätösjaksosta kertoneessa Twitter-viestissä ollut sana ”sarjan päätösjakso” vaihdettiin jo kertaalleen muotoon ”kauden päätösjakso”.

Moon Knight on kokonaisuudessaan katsottavissa Disney+-suoratoistopalvelussa.

Lue myös: Oscar Isaac paljastaa Katson tähtihaastattelussa: "Pelkäsin, että nolaan itseni Moon Knight -roolissa!"

Sinua sattaa kiinnostaa myös: Oscar Isaac yllättää nimeämällä suosikkinäyttelijöitään: ”Minulla oli vahva Jean-Claude Van Damme -vaihe!”

16.07.2022 18:15 | Teksti: Atte Alhainen | Kuvat: Marvel Studios

Seuraa meitä somessa