fbq
SuoratoistoPeaky Blindersin viimeinen kausi julki – kieltolain päättyminen avaa uuden aikakauden
Peaky Blindersin viimeinen kausi julki – kieltolain päättyminen avaa uuden aikakauden

Birminghamilaisesta gangsteriklaanista kertovan Peaky Blindersin viides kausi päättyi piinaavaan tilanteeseen, kun Tommy Shelbyn suunnitelma salamurhata fasistipuolueen johtaja Oswald Mosley meni pahasti pieleen.

Joulukuuhun 1929 sijoittuvan kauden viimeisessä kuvassa Tommy nostaa pistoolin ohimolleen valmiina painamaan liipaisinta. Lukeminen kannattaa lopettaa tähän, ellet halua tietää, miten uusi kausi käynnistyy!

Tommyn itsemurha epäonnistuu, sillä Arthur on ennakoinut tilanteen ja poistanut aseesta patruunat. Palattuaan tolkkuihinsa Tommy saa puhelun IRA:lta, joka tunnustaa estäneensä Mosleyn tappamisen.

Irlantilaiset haluavat pitää brittifasistin elossa omia tarkoitusperiään varten ja alistavat samalla Tommyn peukalonsa alle. IRA lähettää Tommylle myös hänen kuolleiden perheenjäsentensä ruumiit, joukossa Aberama Gold ja Aunt Polly, jonka esittäjä Helen McCrory menehtyi rintasyöpään reilu vuosi sitten.

Kuudes ja viimeinen kausi käynnistyy kunnolla 5. joulukuuta 1933, jolloin kieltolaki on kumottu Yhdysvalloissa. Päätös on kova isku salakuljettajille ja muille rikollisille, joiden tuloista suuri osa on tullut laittomasta alkoholista.

Myös Euroopassa kuohuu, kun natsit ovat nousseet valtaan Saksassa ja lisänneet myös Britannian fasistipuolueen kannatusta.Neljä vuotta raittiina pysynyt Tommy näkee kieltolain kumoamisessa uusia bisnesmahdollisuuksia, kun salakuljetusreitit vapautuvat nyt huumeille.

Lue myös: Sarja-arvostelu: Stranger Things on tullut takaisin isompana ja ahdistavampana kuin koskaan

Samalla Tommyn on yritettävä yhdistää Aunt Pollyn kuoleman myötä hajonnut perheensä sekä toteuttaa pitkään hautomansa kosto IRA:lle.

Juuri Christopher Nolanin uuden elokuvan Oppenheimer kuvaukset päätökseen saanut Cillian Murphy näyttelee jälleen Tommya. Myös Tommyn isoveljeä Arthuria ja serkku Michaelia esittävät Paul Anderson (The Revenant) ja Finn Cole (Animal Kingdom) palaavat rooleihinsa.

Kutoskauden tähtiin kuuluvat myös Anya Taylor-Joy (Musta kuningatar) ja Tom Hardy (Mad Max: Fury Road, Taboo), joka palaa kulttimainetta nauttivan Alfie Solomonsin osaan.

Vaikka Peaky Blinders -sarja päättyy kutoskauteen, on sen luoja Steven Knight (Eastern Promises, Spencer) jo ilmoittanut tarinan jatkuvan elokuvamuodossa. Lisäksi Knight on vihjannut yhdestä tai useammasta mahdollisesta spin-off-sarjasta. 

Lue myös: Onko tämä todella Sean Penn? – Maskeerattu tunnistamattomaksi poliittisessa trillerisarjassa Gaslit

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!  

10.06.2022 15:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa