fbq
SuoratoistoNyt paleltaa! Limitless-sarjaa juontava Chris Hemsworth menee äärirajoille uidessaan jääkylmässä vedessä – jaksossa esiintyy myös suomalainen vapaasukeltaja Johanna Nordblad
Nyt paleltaa! Limitless-sarjaa juontava Chris Hemsworth menee äärirajoille uidessaan jääkylmässä vedessä – jaksossa esiintyy myös suomalainen vapaasukeltaja Johanna Nordblad

Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Limitless with Chris Hemsworth elokuvatähti Chris Hemsworth (Thor, Blackhat, Extraction) vie katsojat henkilökohtaiselle vuoristoratamatkalle tutkiessaan, miten ikääntymistä vastaan voi taistella ja saavuttaa ihmiskehon täyden potentiaalin.

Sarjan toisessa jaksossa tutkitaan sokin positiivista vaikutusta ihmiskehoon. Uudet tutkimukset paljastavat, että äärimmäinen kylmyys ja kuumuus voivat pakottaa ruumiin parantamaan puolustuskykyä ja käynnistämään sen mikroskooppiset korjausjärjestelmät. Nämä voivat puolestaan vähentää sairauksien riskiä ja jopa lisätä vuosia elämään.

Teoriaa lähdetään testaamaan Norjan arktiselle alueelle, jossa Hemsworthin on määrä kokeilla ruumiinsa äärirajoa jääkylmässä vedessä. Kolmen harjoittelupäivän jälkeen Hollywood-tähti valmistautuu uimaan 229 metriä halki hyisen arktisen vuonon pelkissä uimahousuissa.

Mukana reissussa on myös maailmankuulu urheilututkija Ross Edgley, joka on jo pitkään puhunut äärimmäisten lämpötilojen puolesta ja kertonut niiden terveysvaikutuksista. Edgley myös elää kuten saarnaa. Hemsworthin mukaan urheilututkija on yksi maailman kovakuntoisimmista kavereista – ja ainoa maailmassa, joka on uinut koko Iso-Britannian ympäri 157 päivässä.

Johanna Nordblad

Jaksossa kerrotaan myös saunomisen terveyshyödyistä ja piipahdetaan Suomen Heinolassa, missä vapaasukeltaja Johanna Nordblad kertoo, kuinka kylmähoito auttoi häntä toipumaan onnettomuudesta. Kun Nordblad mursi jalkansa pyöräilyonnettomuudessa, hänen murtumansa parantuivat, mutta kipu ei lähtenyt.

– Koin luitapolttavaa kipua. Oli todella vaikeaa, enkä saanut nukuttua. Sattui koko ajan kolme vuotta, jonka jälkeen olin valmis kokeilemaan oikeastaan mitä vain, Johanna kertoo sarjassa.

Lue myös: Tommi Korpela on mestari esittämään ahdistuneita miehiä, mutta löytää synkistä rooleista myös paljon naurua: ”Musta huumori on ominta maaperääni”

Perinteiset lääkkeet eivät auttaneet, joten lääkärit määräsivät Johannalle radikaalin vaihtoehdon. Uusi hoito perustuu teoriaan, että kylmä vesi voi sekoittaa kipusignaaleja ennen kuin ne ehtivät aivoihin.

– Kun laitoin jalan kylmään veteen kipu lakkasi ensimmäisen kerran onnettomuuden jälkeen. Kyyneleet valuivat silmistäni ja itku tuli.

Johanna Nordblad

Johanna sai elämänsä takaisin, mutta hän ei jättänyt sitä siihen. Hän oli jo vapaasukeltaja, mutta jäisien järvien valloittaminen on antanut hänelle mahdollisuuden paitsi kestää kylmyyttä, myös syleillä sitä.

– Hoito poisti kylmyyden pelkoni. Jos pysyy rauhallisena, voi veden alla pysyä paljon kauemmin. Kylmähoito on antanut minulle enemmän kuin vain helpotusta kipuun. Se vaikuttaa myös immuunipuolustukseen. Tunnen itseni terveemmäksi ja energisemmäksi.

Kertojana Suomi-osuudessa toimiva Hemsworth toteaa, että oikea määrä sokkia voi parantaa kykyä taistella tulehdusta vastaan.

– Eikä tarvitse edes olla jääsukeltaja. Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka vaihtoivat suihkuveden kylmäksi viimeisen 30 sekunnin ajaksi, käyttivät 30 prosenttia vähemmän sairauslomaa vuoden aikana, Chris toteaa kameralle.

Johanna Nordblad

– Välillä pitää olla mukavuusalueen ulkopuolella. Aidosti tunnustella, miltä kylmä tuntuu, eikä se tunnu mitenkään pahalta, Johanna viimeistelee osuutensa jaksossa.

Legendaarisen ohjaaja-tuottajan Darren Aronofskyn (Unelmien sielunmessu, Black Swan) luoma Limitless with Chris Hemsworth löytyy kokonaisuudessaan Disney+-palvelusta.

06.12.2022 18:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Disney+

Seuraa meitä somessa