fbq
SuoratoistoDokumentti: Vankilassa istuvalta transsukupuoliselta Mirellalta kiellettiin yhteiset liikuntatunnit naisten kanssa – sairaanhoitaja paljasti järjettömän syyn
Dokumentti: Vankilassa istuvalta transsukupuoliselta Mirellalta kiellettiin yhteiset liikuntatunnit naisten kanssa – sairaanhoitaja paljasti järjettömän syyn

Piia Ketopaikan ohjaamassa Perjantai-dokkarissa Mirella, häkkilintu kurkistetaan avovankilaan 35-vuotiaan Mirella Kauton silmin. Transsukupuolinen Mirella on vankilassa nainen naisten joukossa – vaikka kaikki eivät häntä sellaisena pidä.

– Jos joku haluaa tuomita minut siksi, mitä olen tehnyt tai millainen ihminen olen, siihen on jokaisella oikeus. Mutta jos joku haluaa tuomita minut sukupuoleni kokemuksen tai seksuaalisen suuntautumisen takia, se ei ole ok, 35-vuotias vanki Mirella Kautto sanoo tiedotteessa. 

Lue myös: Linna: Elinkautisesta tuomittu Lilja sai uuden munuaisen äidiltään – ottaa kaiken ilon irti sairaalareissusta: ”Tämä menee lomasta”

Vankila on ollut Mirellalle haastava ympäristö sukupuolensa kokemuksen vuoksi. Hän poikkeaa muista naisvangeista siten, että hänet on syntymässä merkitty mieheksi. 

Mirella suorittaa vankeusrangaistustaan Hämeenlinnan Vanajan vankilassa, joka on avolaitos naisille. Hänet otettiin kiinni epäiltynä törkeästä väkivaltarikoksesta heinäkuussa 2020.

Kun tuomiota tuli lisäksi petoksesta, istuttavaa kertyi reilut 4 vuotta. Siitä Mirella suorittaa ensikertalaisena puolet. Alkuun hän oli Hämeenlinnan suljetussa vankilassa noin puolitoista vuotta.

Sairaanhoitajan pysäyttävät sanat

Mirellan mukaan Vanajalla häntä kohtaan on suhtauduttu ymmärtäväisemmin, mutta suljetussa vankilassa oli ihmisiä, jotka käyttäytyivät häntä kohtaan vihamielisemmin. 

Mirella joutui eristyksen myötä psykiatriseen vankisairaalaan. Vastassa oli miesvartija, joka laukoi hänelle erikoiset sanat. 

–  Mulle sanottiin: ”Täällä on sun kaltaisia ollut ennenkin”.  ”Voin antaa yhden vinkin: pidä feministiset puolet piilossa”, Mirella toteaa dokumentissa. 

Mirella oli laitettu vankimielisairaalaan miesten puolelle. Hänelle selvisi myöhemmin, että lähetteeseen hänet oli kirjattu miehenä. 

Mirella on saanut ainoastaan kerran osallistua liikuntaan muiden vankien kanssa. Hän oli saanut kuulla, että ylemmältä taholta oli tullut määräys, että hänet täytyy pitää muista vangeista erillään. 

–  Juttelin yhden sairaanhoitajan kanssa, joka tuumasi, että se määräys tuli sen takia, koska johtokunta ei halua vankilaa täynnä raskaana olevia naisia. Olin: ”Ahaa” Mitä te oikein mietititte musta”. 

Vaikka Vanaja on avolaitos, se on silti voimakkaasti valvottu ympäristö, jonka tarkoituksena on rajoittaa vapautta. Suljetussa ympäristössä seuraansa ei voi valita, eikä erilaisuus ole aina rikkaus.

–  Oletko sä mies? Tykkäätkö naisista vai miehistä? Mirella kertoo, että hänen henkilökohtainen elämänsä nousee kovin herkästi puheenaiheeksi.

Perjantai-dokkari Mirella, häkkilintu TV1:ssä samana iltana Yle Perjantain Mihin tarvitsemme vankiloita? -lähetyksessä klo 21.05 sekä uusintana TV1:ssä tiistaina 27.syyskuuta klo 21.30.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
23.09.2022 19:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa