fbq
SuoratoistoDokumentti: NHL-tähti Jonathan Hedström joutui lopettamaan huippu-uransa syömishäiriön vuoksi: ”Jos jäisin, en selviäisi hengissä”
Dokumentti: NHL-tähti Jonathan Hedström joutui lopettamaan huippu-uransa syömishäiriön vuoksi: ”Jos jäisin, en selviäisi hengissä”

Yle Areenassa on nähtävillä kolmiosainen, vuonna 2022 ilmestynyt dokumentti syömishäiriöistä. Dokumentissa joukko ruotsalaisia kertoo tarinansa sairauksien taustalla. 

Yksi heistä on Jonathan Hedström, joka pelasi vielä vuosia sitten jääkiekkoa huipulla, NHL-joukkue Anaheim Ducksissa. Jonathan kertoo olleensa joukkueen tähti. 

–  Minulla olisi voinut olla loistava ura, jos olisin ollut normaali. 

Unelmaelämänsä taustalla Jonathan kamppaili syömishäiriön kanssa. Hän näännytti itseään urheilemalla ja syömättömyydellä.

Dokumenttisarjan mukaan syömishäiriötä ilmenee eri urheilulajeissa, etenkin huippu-urheilussa. 

–  Kun söi, alkoi ahdistaa. Sitten aloin treenata entistä enemmän. Treenasin, jotta voisin syödä, Jonathan muistelee. 

Lue myös: Ulosotossa omakotitalon kokoiset velat – peliriippuvainen Kai kertoo Yle Perjantaissa, kuinka nettikasinot olivat viedä hengen

Totuus valkeni

Jonathan oli 15–17-vuotias, kun hänelle alkoi kertyä painoa. Erään ohjaajan sanat Jonathanin ulkonäöstä ovat vaikuttaneet tähän päivään saakka ja jättäneet häneen trauman. 

–  Hän sanoi: "hitto, miten lihava olet", Jonathan pudistelee päätään dokumentissa.

Jonathanin äiti havahtui poikansa sairauteen vuonna 2006, kun he vierailivat Anaheimissa. Hän oli ajatellut, että lomalla voisi syödä hyvin, mutta Jonathan määräsi koko ajan, mitä he syövät. 

–  Näin, että kaapissa oli pelkästään rasvattomia tuotteita, äiti Carola muistelee. 

–  Silloin oikeasti ymmärsimme, hän jatkaa. 

t
Jonathanin syömishäiriö äityi siihen pisteeseen, että hän menetti kaikki lihaksensa. 

"Jos jatkan, en selviä hengissä"

Syömishäiriö vaikutti luonnollisesti urheiluun, ja Jonathan menetti kaikki lihaksensa. 

–  Menetin joukkuepaikan Torinossa. Äitini lähetti minusta kuvan Torinon olympialaisissa. Ensimmäistä kertaa näin, miltä näytän. 

Äiti oli kiinnittänyt huomiota erityisesti poikansa silmiin, jotka olivat kuopalla. Jonathanilla ei ollut enää voimia pelata. Silti hän oli koko kauden Anaheimissa. 

–  Pelasin 18 minuuttia per ottelu. Uskomatonta, että pystyin siihen. Sitten lähdin kotiin, ja purin sopimuksen. Jotenkin tajusin, että jos jäisin, en selviäisi hengissä, Jonathan muistelee dokumentissa. 

Syömishäiriö katsottavissa Yle Areenassa. 

Artikkeliin liittyvät aiheet:
22.10.2022 08:15 | Teksti: Jasmin Vainio | Kuvat: Yle, All Over Press

Seuraa meitä somessa