fbq
RadioRiku Rantala muistelee Ylellä hurjia lapsuudenkokemuksiaan Intiassa – rääsyläiset tähtäsivät rynnäkkökivääreillä
Riku Rantala muistelee Ylellä hurjia lapsuudenkokemuksiaan Intiassa – rääsyläiset tähtäsivät rynnäkkökivääreillä

Ylen Kutsuvieras-radio-ohjelmassa tänään 18.7. vieraillut Riku Rantala kertoi lapsuuden kokemuksistaan, kun hänen perheensä muutti 1980-luvun alussa yli vuodeksi Intian Kashmiriin, jossa hänen isänsä oli mukana YK:n rauhanturvaoperaatiossa. 

Pelottaviltakaan tilanteilta ei vältytty. Rantala kävi yksityiskoulua, jonne rynnisti eräänä päivänä sotilaita. Kaikki YK-lapset siirretään autoihin ja heitä lähdettiin viemään kohti esikuntaa. Kaupungin kadut olivat täynnä mielenosoittajia, jotka huutavat ja puivat nyrkkiä. Autoa päin heitettiin tavaroita.

– En jotenkin osaa edes pelätä ennen kuin tullaan headquartersiin eli paikalliseen esikuntaan, jossa näen ensimmäistä kertaa portilla hiekkasäkit ja konekiväärimiehet valmiina tuliasemassa, Rantala muistelee jaksossa.

Rantalan äiti ja sisarukset oli tuotu myös kotoa turvaan. Perhe vietti esikunnassa muutaman yön nukkuen siskonpedissä lattioilla muiden eurooppalaisten kanssa. 
– Sitten tilanne rauhoittuu.

Lue myös: Yle: Suvi Teräsniska vietti alle kouluikäisenä aikaa kylän alkoholistien kanssa – ei tajunnut Sepon olevan humalassa: ”Itselleen hän tarjoili lähinnä viinaa”

madventures
Riku Rantala uskoo, että lapsuuden kokemukset vaikuttivat hänen ammatinvalintaansa.

Tämän jälkeen perhe palasi takaisin Suomeen autolla. Neuvostoliiton halki ajaminen ei 1980-luvulla ollut vaihtoehto, ja Afganistanissa oli sota. Niinpä reitti kulki muun muassa Pakistanin heimoalueiden ja Iranin kautta.

– Siitä tuli tuhansien kilometrien mittainen seikkailu, joka varmasti määritti sitä, mitä myöhemmin tulen tekemään ammatikseni, Madventures-matkaohjelmista tunnetuksi tullut Rantala uskoo.

Lue myös: Humalainen mies yritti iskeä ja lääppiä Tuure Kilpeläistä teini-ikäisenä - avautuu Kutsuvieras-ohjelmassa

Matka kulki läpi syrjäisten ja äärimmäisen köyhien alueiden. Perhe joutui lukuisiin erikoisiin tilanteisiin, esimerkiksi asemiesten piirittämäksi.

– Jossain erämaassa törmäämme yhtäkkiä tiesulkuun. Joukkueellinen vallankumouskaartin rääsyläisiä tähtää meitä AK47:lla ja pakottaa faijan lyömään jarrut pohjaan. Odotamme kuumassa monta tuntia, että paikalle saadaan yksi lukutaitoinen upseeri, joka käy kulkuluvat läpi, Rantala kertoo.

Lue myös: Madventures Suomi: Pysäyttämätön kaksikko reissaa jälleen uusissa jaksoissa

Kutsuvieras 2022 Yle Radio Suomi arkipäivisin klo 13.02. Kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

18.07.2022 17:15 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: Timo Korhonen, MTV

Seuraa meitä somessa