fbq
HaastatteluTarjous josta ei voitu kieltäytyä – The Offer kertoo Kummisedän taustatarinan tuottajan silmin
Tarjous josta ei voitu kieltäytyä – The Offer kertoo Kummisedän taustatarinan tuottajan silmin

Jokaisella on oma versionsa Kummisedän legendaarisen vaikeasta tuotantohistoriasta. Paramount+-palvelussa tänään alkava The Offer kerrotaan tuottaja Albert S. Ruddyn näkökulmasta. Ruddy taisteli hartiavoimin saadakseen Francis Ford Coppolan vision kameran eteen. Tielle asettui niin vastahakoisia studiopomoja kuin tosielämän mafiosoja, jotka eivät halunneet elokuvan valmistuvan.

Kummisedän tekemisestä on useita tarinoita, ja tämä sarja on kerrottu Ruddyn silmin. Se perustuu hänen muistelmiinsa, joka on hänen totuutensa, tuottaja-ohjaaja Dexter Fletcher toteaa.

Fletcherin edellinen ohjaus oli Elton John -elokuva Rocketman (2019). The Offerin sovittaminen valkokankaan sijaan televisioruutuun tuntui kuitenkin luontevalta.

– Ihmiset haluavat viettää nykyisin ennemmin kymmenen tuntia sarjan ääressä kuin kaksi tuntia teatterissa. Tähtäsimme kuitenkin korkealle ja pyrimme tekemään sarjasta niin ison ja näyttävän kuin mahdollista.

The Offer Dan Fogler

Hahmo piti siirtää paperille

Coppolaa näyttelee sarjassa The Walking Dead -tähti Dan Fogler. Brittinäyttelijä Matthew Goode (Watchmen, Downton Abbey) esittää puolestaan Robert Evansia (1930-2019), joka johti Paramount-studiota Kummisedän aikana ja tuotti sen jälkeen muitakin 1970-luvun klassikoita kuten Chinatown ja Maratoonari. Evans oli myös aiheena vuoden 2002 dokumentissa The Kid Stays in the Picture, joka pohjaa hänen muistelmiinsa.

– Olin aluksi kauhuissani, koska kyseessä on niin ikoninen hahmo. Ramppikuume kuitenkin lieveni, kun esiinnyin Brandoa näyttelevän Justin Chambersin kanssa. Hänellä jos kenellä oli painetta suoriutua! Matthew nauraa.

Goode syventyi Evansiin myös esseen kautta, sillä Fletcher pyysi näyttelijöitä kirjoittamaan sivun taustatarinan hahmoistaan. Myös koronasulusta oli hyötyä.

– Käytin koko eristysajan opiskellakseni Bobin persoonaa. Luin ja kuuntelin hänen haastattelujaan varsinkin ajalta ennen The Kid Stays in the Picturea.

Lue myös: The First Lady -ohjaaja Susanne Bier ei ollut kiinnostunut ikonisten vaimojen kiiltokuvaversioista – ”Kirosanojen laittaminen Betty Fordin suuhun oli herkullista!”

The Offer Matthew Goode

Lasit avain ulkonäköön

Ulkonäöllisesti Goode ankkuroi itsensä Evansiin tämän silmälasien kautta.

– Niitä oli kuvauksissa noin puoli tusinaa paria, mutta tärkeimmät olivat ne, jotka sain hänen kuolinpesänsä huutokaupasta. Niissä oli hurjasti puremajälkiä, mikä auttoi ymmärtämään, miten stressaantunut Evans oli Kummisedän tuotannon aikana.

Näyttelijä yllättyi, miten eri tavalla ihmiset muistivat Evansin.

– Bob on itse sanonut, että jokaisen ihmisen tarinasta on kolme versiota: hänen omansa, toisten kertoma ja totuus. Huomasin saman tehdessäni taustatyötä. Hänestä on usein leivottu Kummisedän tuotantotarinan pahista, mutta monet muistivat hänet erittäin mukavana ja anteliaana ihmisenä. Voikin olla, että hänen putoamiseensa huipulta vaikutti liiallinen kiltteys.

Lue myös: Francis Ford Coppola paljastaa Seiskalle syyn Kummisetä III:n tekemiseen: Olin konkurssin partaalla!

The Offer Miles Teller

Ikuinen altavastaaja

Coppolan tavoin Ruddy voitti Kummisedällä Oscarin ja nousi Hollywoodin huipulle. Toisen Oscarinsa Ruddy kuittasi Clint Eastwoodin vuoden 2004 ohjauksesta Million Dollar Baby.

– Tosielämän hahmojen myötä tulee aina suuri vastuu. Vaikka Al ei ole yhtä kuuluisa kuin Brando, Coppola tai Evans, hän on jättänyt suuren perinnön, jota pitää kunnioittaa. Samalla hänen esittämisensä oli älyttömän hauskaa, koska Al on kokenut niin paljon. Jos joku tekisi minusta elokuvan, siinä ei olisi edes puolta tuntia yhtä paljon viihdettä kuin Alin elämässä, Miles Teller toteaa.

Vuoden 2014 Oscar-voittajalla Whiplash läpimurtonsa tehnyt ja seuraavaksi Top Gun: Maverickissa nähtävä Teller kertoo ystävystyneensä Ruddyyn kuvausten myötä.

– Hän sanoi usein, että jos Al Ruddyn esittäminen alkaa tökkiä, niin hänellä on minulle jemmassa pari muuta roolia, Miles nauraa.

Ruddy on jo 92-vuotias, mutta yhä aktiivinen elokuva-alalla.

– Hän on henkeen ja vereen tuottaja, joka työskentelee loppuun saakka. Hän teki juuri Eastwoodin kanssa Cry Machon, jonka käsikirjoitus oli Alin pöytälaatikossa yli 30 vuotta. Hän on ikuinen altavastaaja, joka haluaa elää mukavuusalueensa ulkopuolella. Hän ei tiedä muuta suuntaa kuin puskea eteenpäin, Teller muotoilee.

Lue myös: Bond-tähti Naomie Harris ei suunnittele uraansa etukäteen: ”Valitsen roolit, jotka puhuttavat”

Seuraa meitä somessa