fbq
HaastatteluMoni katsoo säätietonsa piste-ennustuksista – meteorologi Anniina Valtonen kertoo, miksi niin ei kannata tehdä
Moni katsoo säätietonsa piste-ennustuksista – meteorologi Anniina Valtonen kertoo, miksi niin ei kannata tehdä

Tässäkin asiassa kannattaa kuulla ammattilaisen mielipidettä. 

Venla-palkittu meteorologi Anniina Valtonen pitää juhlapyhien sääennusteiden tekemistä vaarallisena. Syy tähän löytyy lähinnä ruutujen toiselta puolelta. 

Valtosen mukaan ihmiset kuvittelevat helposti koko viikolle annetun sääennusteen koskevan vain juhlapäivää.

– Jos sanon kolme viikkoa ennen juhannusta, että juhannusviikosta tulee kylmä ja sateinen, niin ihmiset ajattelevat, että juhannus on pilalla. Siinä ei ymmärretä, että ennuste koskee koko viikkoa, ja se todennäköisesti muuttuu eli tarkentuu vielä, Valtonen selittää. 

Lue myös: Suosikkimeteorologi Anniina Valtonen yhä katkera lapsuuden pettymyksestä: En saanut soittaa joulupukille

Anniina Valtonen sääkartalla

Etenkin kesällä monet kyttäävät niin sanottuja piste-ennustuksia eli sääennustuksia, joissa on kerrottu paikkakunnan sää kellonaikojen mukaan. Valtosen mielestä niitä ei pitäisi jääräpäisesti tuijottaa. Sääilmiöt ovat etenkin kesällä usein niin paikallisia, ettei niitä pysty kunnolla yhdellä symbolilla kuvaamaan. 

– Välttämättä sadekuuron symbolia ei edes ymmärretä oikein. Monesti, jos säämerkissä näkyy pisaroita, niin mielletään, että koko päivä on sateinen. Mutta siinä merkissä on myös se aurinko muistuttamassa, että voi myös paistaa aurinko, Valtonen muistuttaa. 

Valtonen kehottaa piste-ennustusten ohella esimerkiksi lukemaan sanallisesti annettuja ennustuksia, joissa säitä voidaan kuvailla paljon monipuolisemmin. 

Lue myös: ”Oma aavistuskin saattaa osua paremmin kuin pitkän ajan ennusteet” – meteorologi paljastaa, miten pitkälle säätä voi oikeasti ennustaa

Valtosen mukaan meteorologeilla on Suomessa käytössään jotakuinkin samat säämallit, joista he sääennustuksia tekevät. Käytännössä meteorologi vertailee eri säämalleja ja muokkaa niitä omien havaintojensa mukaan.

Valtonen vertaakin meteorologien työtä sukan kutomiseen. Vaikka kaikilla olisi samat langat, puikot ja ohjeet, niin villasukista tulisi silti kaikilla vähän erilaiset.

Lue myös: Meteorologi Anniina Valtonen sai juontajan pestin – nähdään Ylen suosikkiohjelmassa

Anniina Valtonen
Anniina Valtonen on ensimmäinen meteorologi, joka on pokannut Venla-patsaan.

Valtonen palkittiin toukokuun alussa Kultaisella Venlalla vuoden esiintyjänä. Hän on ensimmäinen meteorologi, joka pystin on saanut. Alkuvuodesta alkaen hän on juontanut myös TV1-kanavan suosittua Puoli seitsemän -sarjaa. 

– Venla-pysti on minulla eteisen hyllyllä, niin näen sen joka kerta, kun lähden töihin, Valtonen sanoo. 

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2021 Kultainen Venla -voittajat – katso koko lista

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

25.06.2022 17:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Yle, Kristian Wallin

Seuraa meitä somessa