fbq
ElokuvatSupertähti Timothée Chalamet ei suosi helppoja rooleja – narkkari, kannibaali ja Bob Dylan
Supertähti Timothée Chalamet ei suosi helppoja rooleja – narkkari, kannibaali ja Bob Dylan

Kannibaalidraamassa Bones and All säväyttävä Timothée Chalamet viimeistelee parhaillaan musikaalia Wonka ja tieteiselokuvan Dyyni: Osa 2 kuvauksia. Sen jälkeen 26-vuotias supertähti haaveilee pääsevänsä hyppäämään folk- ja rocklegenda Bob Dylanin saappaisiin.

Chalamet nousi salamana otsikoihin debytoidessaan pääroolissa ohjaaja Luca Guadagninon upeassa homorakkaustarinassa Call Me by Your Name. Oscarin käsikirjoituksestaan voittanut elokuva toi ehdokkuuden myös Chalamet’lle, joka on edelleen ainoa 1990-luvulla syntynyt parhaasta miespääosasta ehdolle päässyt näyttelijä.

Guadagninon läpimurtoelokuvan lisäksi Chalamet nähtiin 2017 sivurooleissa Scott Cooperin vaikuttavassa lännendraamassa Hostiles sekä Greta Gerwigin erinomaisessa kasvudraamassa Lady Bird, jossa näyttelijä esittää Saoirse Ronanin nimihahmon lukioihastusta.

Myös pääosa Steve Carellin rinnalla vakavasti huumeriippuvaisena poikana draamassa Beautiful Boy (2018) sekä Woody Allenin draamakomediassa A Rainy Day in New York (2019) herättivät huomiota. Valitettavasti julkisuuskuvaltaan vielä tuolloin epävarma tähti kiirehti myöhemmin katumaan yhteistyötään lokaamiskampanjan kohteeksi jälleen joutuneen Allenin kanssa ja lahjoitti epätoivoisena pr-temppuna elokuvasta saadun palkkionsa hyväntekeväisyyteen.

A Rainy Day in New York

Ei pelkkä kaunis poika

Isänsä puolelta ranskalainen Chalamet kasvoi New Yorkin taidepiireissä ja esiintyi jo lapsena mainoksissa, lyhytelokuvissa ja televisiosarjoissa. Chalamet valmistui ylioppilaaksi New Yorkin kuuluisasta LaGuardia-taidelukiosta, jonka aikana hän päätti lopullisesti ryhtyä näyttelijäksi. Lukiossa hän myös seurusteli vuoden poptähti Madonnan tyttären Lourdes Leonin kanssa. Supertähtien jälkikasvusta Chalamet on heilastellut myös Lily-Rose Deppin kanssa, jonka vanhemmat ovat Johnny Depp ja Vanessa Paradis

Kauniin ulkonäkönsä vastapainoksi raskaita rooleja jo pitkään suosinut Chalamet nousi varhain myös muoti-ikoniksi, joka on jatkuvasti säväyttänyt punaisen maton asuvalinnoillaan.

Netflixin tuottama The King (2019) antoi Chalamet’lle pääosan historiallisessa sotaspektaakkelissa, jonka jälkeen näyttelijä matkusti avaruuteen tähdittämään ohjaaja Denis Villeneuven majesteettista tieteiselokuvaa Dyyni (2021). Kuusi Oscaria kahminut yleisö- ja arvostelumenestys sementöi lopullisesti Chalamet’n aseman yhtenä sukupolvensa kirkkaimmista tähdistä, joka on voinut sen jälkeen sanella ehtonsa tarjotuille rooleille.

The King

Willy Wonkasta folk-ikoniksi

Kun Guadagnino tarjosi Chalamet’lle pääosaa verisessä kannibaaliromanssissa Bone and All, näyttelijä oli tähän heti valmis. Oli myös Chalamet’n nimen ansiota, että alun perin italialaisella rahalla tuotettu filmi päätyi heti suuren amerikkalaisen studion levitykseen.

Lue myös: Kannibaalidraama Bones and All on vuoden kiehtovin ja kaihoisin rakkauselokuva – ja monen mielestä varmasti myös kuvottavin

Parhaillaan Chalamet viimeistelee Dyynin jatko-osan kuvauksia ja odottaa seuraavan valmiin elokuvansa, Jali ja suklaatehtaasta tutun Willy Wonkan nuoruudesta kertovan musikaalin ensi-iltaa. Varietyn haastattelussa Chalamet kertoo olleensa heti halukas seuraamaan Gene Wilderin ja Johnny Deppin jalanjälkiä elokuvassa, jossa hänellä on seitsemän laulu- ja tanssikohtausta.

– Olin todella innoissani, etenkin, koska ohjaaja Paul King rakennutti minulle kokonaisen tanssistudion harjoittelemista varten Warnerin tiluksille Lontoossa.

Eniten Chalamet kuitenkin toivoo, että pääsisi esittämään Bob Dylania elokuvassa Going Electric. Projektista uutisoitiin ensi kerran jo vuoden 2020 alussa, jonka jälkeen se nostettiin jäähylle, kun ohjaaja James Mangold kiinnitettiin ohjaamaan uusinta Indiana Jonesia.

– Toivon, että elokuva vielä toteutuu. En ole missään vaiheessa lakannut harjoittelemasta. Mahdollisuus päästä sukeltamaan Dylanin maailmaan on ollut yksi elämäni suurimmista lahjoista.

Bones and All

Seuraa meitä somessa