fbq
ElokuvatMuistatko nämä Satu Silvon, 60, yllättävät roolisuoritukset? – Katso sensuellit kuvat
Muistatko nämä Satu Silvon, 60, yllättävät roolisuoritukset? – Katso sensuellit kuvat

Näyttelijä ja yrittäjä Satu Silvo täytti 60 vuotta 2. elokuuta. Lyhyt katsaus Silvon työhistoriaan paljastaa genrerajoja suvereenisti ylittävän näyttelijän. Tähän juttuun on poimittu viisi elokuvaa tai elokuvasarjaa, joista konkari muistetaan. 

Niskavuori

Niskavuori (1984)

Silvo teki ensimmäisen merkittävän leffaroolinsa jo opiskeluaikanaan vuonna 1984, kun hän nappasi Ilonan roolin Matti Kassilan ohjaamasta Niskavuori-elokuvasta. Silvon vastanäyttelijä oli Esko Salminen, joka esitti Aarne Niskavuorta. Itse vanhaa emäntää esitti Rauni Luoma. Elokuva oli iso ponnistus ja uusi Niskavuori-filmatisointi herätti keskustelua jo ennen ensi-iltaansa. Silvo oli mukana myös Kassilan viimeisessä elokuvassa Kaikki pelissä, vuonna 1994. Niskavuoren voi vuokrata esimerkiksi Viaplaysta.

Lue myös: Yökylässä Maria Veitola: Satu Silvo ei ole halunnut olla seksisymboli

Uuno Epsanjassa
Kuva Silvon esittämästä Rositasta ja Loirin esittämästä Uunosta uima-altaalla on suorastaan ikoninen.

Uuno Epsanjassa (1985)

Pakkohan se on mainita: Uuno Epsanjassa on ylivoimaisesti yksi menestyneimpiä Uuno-elokuvia ja epäilemättä myös Satu Silvon parhaiten mieleen jääneitä rooleja. Silvo esitti elokuvassa hotelliomistajaa, johon Uuno tapojensa mukaisesti rakastuu palavasti. Silvon esittämä Rosita muun muassa kannustaa Uunoa härkätaistelussa, mutta päätyy lopulta naimisiin yksin häämatkalle lähteneen Sörsselssönin kanssa, joka on matkan aikana jo ehtinyt erota Suomeen jäänestä vaimostaan. Että näin. Elokuva löytyy ainakin MTV Katsomo -palvelusta.

Lue myös: Uutuusohjelma vie julkkikset viidakkoon pois luksuselämästä– mukana mm. Antonio Flores, Satu Silvo, Sara Sieppi, Esko Eerikäinen

Lumikuningatar

Lumikuningatar (1986)

Satu Silvo näytteli nimiosan Päivi Hartzellin ohjaamassa koko perheen fantasiaelokuvassa Luminkuningatar, joka ei häviä tyylikkyydessään tippaakaan samana vuonna ilmestyneelle suuren maailman fantasiaelokuva Labyrintille. H.C. Andersenin satuun perustuva Lumikuningatar valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi, mutta se ei edennyt gaalaan asti. Visuaalisesti pakahduttava elokuva löytyy Ruutu+-palvelusta.

Lue myös: Tieteisklassikko The Man Who Fell to Earth tehtiin uusiksi – Katson haastattelema Chiwetel Ejiofor haluaa kunnioittaa David Bowien perintöä

Porttikielto taivaaseen

Porttikielto taivaaseen (1990)

1980-luvun kasinotalous- ja juppiaika alkoi olla tiensä päänsä, kun Tapio Suomisen Porttikielto taivaaseen ilmestyi. Elokuvassa Satu Silvo esittää Bella-nimistä seksityöläistä, joka yhdessä kollegoidensa kanssa sotkeutuu rikosvyyhtiin. Porttikielto taivaaseen on katsottavissa ilmaiseksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elonet-nimisessä palvelussa. 

Lue myös: Nyt tulee seksihuoneiden Maija Poppanen! – Netflixin uutuussarja Näin rakennetaan seksihuone on hieman erilainen sisustusohjelma

Timo Koivusalo ja Satu Silvo

Pekko Aikamiespoika -elokuvat (1993–1997)

Eräs 1990-luvun alun laman lieveilmiöistä oli kaikenkarvaiset sketsiohjelmat ja pöhkö huumori. Timo Koivusalon esittämä Pekko Aikamiespoika onkin passiivisaggressiivisessa herravihassaan ohittamaton ilmiö Suomen sketsihahmohistoriassa. Satu Silvo esitti Pekon mielitiettyä Pipsaa kaikissa Pekko-elokuvissa. Vuonna 1997 ilmestyneessä Pekko ja unissakävelijässä esiintyi lapsiroolissa myös Silvon ja näyttelijä Heikki Kinnusen tuolloin 8-vuotias tytär Vilma Kinnunen, joka esitti takaumissa Pipsaa lapsena.

Lue myös: Näkökulma: Tekisi mieli haistattaa nykyajan kiiltokuvamaiselle televisiolle – onneksi ysärikokkiohjelma Makupalat tarjoaa rehtiä aitoutta

Elokuvaroolien lisäksi Satu Silvo on uransa aikan esiintynyt teatterissa sekä lukuisissa televisiosarjoissa. 2000-luvulla hän on tähdittänyt myös useita tosi-tv - ja keskusteluohjelmia. 

07.08.2022 19:15 | Teksti: Katson toimitus | Kuvat: Atte Kajova, Allerin arkisto, Kavi

Seuraa meitä somessa