fbq
ArvostelutKannibaalidraama Bones and All on vuoden kiehtovin, kaihoisin ja kuvottavin rakkauselokuva
Kannibaalidraama Bones and All on vuoden kiehtovin, kaihoisin ja kuvottavin rakkauselokuva

Bones and All ****

Elokuvateattereissa 25.11. ensi-iltansa saava Bones and All on kiistatta vuoden kiehtovin ja kohauttavin sekä varmasti monen mielestä kuvottavin rakkauselokuva. Kahden nuoren kannibaalin romanssia 1980-luvun lopun Keskilännessä kuvaava tarina on kerrottu suurenmoisella tie-elokuvan tajulla sekä avoimen maan mahdollisuuksia ja surumielisyyttä sekoittavalla runoudella.

Netflixin Matkalla avaruuteen -sarjasta tuttu Taylor Russell tekee mahtavan pääroolin juuri 18 vuotta täyttäneenä Marenina, joka purtuaan irti koulukaverinsa sormen kuulee karun totuuden isänsä jättämältä nauhoitteelta. Tytön kannibalistiset taipumukset havaittiin jo pienokaisena, jolloin hän tappoi lapsenvahtinsa syömällä tämän kasvot ja kaulavaltimon. Nyt tytön tultua täysi-ikäiseksi isä ei enää halua kantaa vastuuta Marenista, joka lähtee tien päälle etsimään äitiään.

Matkalla tyttö kohtaa kaltaisiaan, joilla on taipumus haistaa muiden ”syöjien” läsnäolo. Kohtaamiset vaihtelevat synkästä ja häiriinnyttävästä Sullysta (Mark Rylance) herkkään ja Marenin tavoin rikkinäisestä perheestä tulevaan Leehen (Timothée Chalamet), joka myös lopulta varastaa tytön sydämen.

Bones and All

Yhdysvaltalaisen Camille DeAngelisin romaanista sovitettu Bones and All ei tavoittele sokkiarvoa, vaan käsittelee päähenkilöidensä riippuvuutta ihmislihasta ja -verestä kuin mitä tahansa elämän perusedellytystä. Tämä puolestaan antaa mahdollisuuden samastua hahmoihin, eikä nähdä heitä vain friikkeinä ja hirviöinä.

Lue myös: Verta, hikeä ja liian iso keikka – Hetki lyö on rikoselokuva, jonka jälkeen haluat suihkuun

Esteettisesti ohjaaja Luca Guadagnino (Suspiria, Call Me by Your Name) liikkuu jossain Terrence Malickin Julman maan rakastavaisten ja Uhrilampaiden ihmislihalle person rakkaustarinan välimaastossa. Taustalla sykkivät Joy Divisionin kaltaiset, pohjattomalle ulkopuolisuudelle äänen antavat popyhtyeet. Kokonaisuus on kaunis, kaihoisa ja kiistattoman verinen.

Bones and All on tehty romantikoille, joilla on riittävän vahva vatsa sulattamaan sen groteskit kuvat ja makaaberit käänteet.

Kauhudraama. O: Luca Guadagnino. N: Taylor Russell, Timothée Chalamet, Mark Rylance, Chloë Sevigny. (Italia/USA 2022). 130 min. Elokuvateattereissa 25.11.

24.11.2022 11:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Warner Bros.

Seuraa meitä somessa