fbq
ArvostelutKaipaatko joulun jälkeen rajua toimintaa ja auton romutusta? Siinä tapauksessa Kadonnut luoti -elokuvat ovat sinua varten
Kaipaatko joulun jälkeen rajua toimintaa ja auton romutusta? Siinä tapauksessa Kadonnut luoti -elokuvat ovat sinua varten

Netflixin tuottamien ranskalaiselokuvien joukosta kirkkaasti erottuva Kadonnut luoti on loistavuuden rajoja kolkutteleva toimintajyrä, joka muistuttaa jälleen kerran, ettei parhaita genre-elokuvia valmisteta enää teatterilevitykseen.

Tarinassa viritettyihin autoihin erikoistunut ammattirikollinen Lido (Alban Lenoir) saa yllättäen uuden mahdollisuuden. Lido rekrytoidaan vankilasta mekaanikoksi poliisin erikoisryhmään, joka taistelee tehostetuilla moottoreilla kaahaavia huumerikollisia vastaan.

Kun ryhmän johtaja ja Lidolle läheinen esimies Charas (Ramzy Bedia) murhataan hämärissä olosuhteissa, joutuu tulokas puolustamaan syyttömyyttään korruptoituneita poliiseja vastaan.

Kadonnut luoti kulkee hengästyttävällä vauhdilla alusta loppuun ja tarjoaa toimintajaksoja, joista moni Hollywood-tuotanto voi vain haaveilla. Leikkaamatonta energiaa ja kovaotteista väkivaltaa pursuava genrehelmi on myös yllättävän onnistunut henkilökuvaukseltaan.

Kadonnut luoti 2

Välittömäksi hitiksi noussut leffa keräsi Netflixin mukaan neljän ensimmäisen viikon aikana yli 37 miljoonaa katselua. Niinpä ohjaaja-käsikirjoittaja Guillaume Pierret ja päänäyttelijä Alban Lenoir sitoutuivat tekemään jatko-osan, joka käynnistyy suoraan edellisen elokuvan pakokaasujen hälvettyä.

Ystävänsä kuolemaa yhä prosessoiva Lido palaa takaisin palvelukseen ja virittää autonsa entistä julmemmaksi työkaluksi paatuneita rikollisia vastaan. Lidon työpariksi nousee tällä kertaa upean Stéfi Celman esittämä Julia, joka nähtiin myös ensimmäisessä elokuvassa.

Kadonnut luoti 2

Poliisit ajautuvat kuitenkin eri kaistoille, kun Lido saa selville hätkähdyttäviä totuuksia liittyen Charasin murhaan ja sen tekijöihin. Alkaa takaa-ajo, joka jättää jälkeensä jopa ensimmäisen elokuvan kuolemaa uhmaavat stunttijaksot.

Lue myös: Alexander Skarsgård ja Nicole Kidman tähdittävät raakaa, likaista ja päällekäyvää viikinkidraamaa – The Northman julki suoratoistopalvelussa

Kadonnut luoti ja Kadonnut luoti 2 kannattaa katsoa perätysten niiden korkeaoktaanisen viihdearvon maksimoimiseksi. Rämäpäistä toimintaa pursuava tuplanäytös tarjoaa herkullisen vaihtoehdon kanelintuoksuisten jouluelokuvien ja muiden hömpötysten tilalle.

Kadonnut luoti 2

Netflix oli niin vaikuttunut jatko-osan kuvausmateriaalista, että suoratoistostudio antoi sen tuotannon aikana vihreää valoa vielä kolmannelle elokuvalle. Niinpä muodostumassa on Kadonnut luoti -trilogia, jonka päätösosaa odotetaan palveluun loppuvuonna 2024.

****

Kadonnut luoti. Toiminta. O: Guillaume Pierret. N: Alban Lenoir, Nicolas Duvauchelle, Ramzy Bedia, Stéfi Celma. (Balle perdue, Ranska 2020). 93 min. Netflix

Kadonnut luoti 2. Toiminta. O: Guillaume Pierret. N: Alban Lenoir, Stéfi Celma, Diego Martín, Sébastien Lalanne. (Balle perdue 2, Ranska 2022). 100 min. Netflix

26.12.2022 12:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa