fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Tanskalainen kauhudraama Speak No Evil on ryssitty surkealla lopetuksella
Elokuva-arvostelu: Tanskalainen kauhudraama Speak No Evil on ryssitty surkealla lopetuksella

Tanskalainen Speak No Evil olisi heittämällä yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, elleivät sen ohjaaja-käsikirjoittaja Christian Tafdrup ja toinen käsikirjoittaja Mats Tafdrup onnistuisi pilaamaan koko juttua uskomattoman huonolla lopetuksella. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 30.9.

Speak No Evil **

Mikä sääli. Tanskalainen Speak No Evil olisi heittämällä yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, elleivät sen ohjaaja-käsikirjoittaja Christian Tafdrup ja toinen käsikirjoittaja Mats Tafdrup onnistuisi ryssimään koko juttua uskomattoman huonolla lopetuksella.

Valitettavasti lopun sisällöstä ei voi kirjoittaa yksityiskohtaisesti, jotta spoilereilta vältyttäisiin. Sen voi kuitenkin sanoa, että lopetus vetää maton katsojan jalkojen alta tappamalla kaiken kunnioituksen päähenkilöitä kohtaan. Ja tämä on kardinaalivirhe, sillä koko elokuvan aiempi teho perustuu näiden herättämään vahvaan ja välttämättömään myötätuntoon.

Päähenkilöt ovat tanskalainen aviopari Björn (Morten Burian) ja Louise (Sidsel Siem Koch), jotka elävät tyttärensä kanssa pienessä turvallisessa hyvinvointikuplassa Kööpenhaminan varakkaalla tornitaloalueella. Perhe tutustuu Italian-lomallaan hollantilaisiin Patrickiin (Fedja van Huêt) ja Kariniin (Karina Smulders), pienen mykän pojan elämäniloisiin vanhempiin, jotka tekevät vaikutuksen jäykisteleviin juutteihin.

Speak No Evil

Kuukausi kotiinpaluun jälkeen Björn ja Louise saavat kutsun tulla viettämään pitkää viikonloppua lomatuttujen luokse Hollantiin. Hetken arastelun jälkeen tanskalaiset päättävät hyväksyä kutsun. Vierailu saa ahdistavia sävyjä jo ensimmäisenä iltana, mutta se on vasta alkusoitto kehittymässä olevalle painajaiselle.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Rakkaudella ei ole takarajaa Klaus Härön uudessa elokuvassa Rakkaani merikapteeni

Tafdrup on lahjakas genreohjaaja, joka yhdistää tapahtumien piinaavuuden komeasti rajattuihin kuviin ja uhkeaan, painostavaan musiikkiin. Kokonaisuus kulkee itsevarmasti kohti brutaalia kliimaksia, joka tuhoaa varoittamatta kaiken myötätunnon Björnia ja Louisea kohtaan.

En ymmärrä, miksi Tafdrup vihaa tarinansa päähenkilöitä näin paljon ja miksi hän haluaa romuttaa kaiken rakentamansa viimeisen kymmenen minuutin aikana. Ennen sitä Speak No Evil tekee vaikutuksen silkalla hanekemaisella epämukavuudellaan ja teknisellä kerronnalla, joka kulkee jossain klassisen hitchcockilaisuuden ja modernin slasherin välimaastossa.

Kauhudraama. O: Christian Tafdrup. N: Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt, Karina Smulders, Liva Forsberg, Marius Damslev. (Tanska/Alankomaat 2022). 97 min. Elokuvateattereissa 30.9.

30.09.2022 07:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: ELKE ry

Seuraa meitä somessa