fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Netflixin superkallis toimintafilmi The Gray Man kierrättää tuttua juonikuviota
Elokuva-arvostelu: Netflixin superkallis toimintafilmi The Gray Man kierrättää tuttua juonikuviota

Netflixin historian kallein elokuva muistuttaa paljon ruotsalaisohjaajan suoratoistopalvelulle ohjaamaa kolmen vuoden takaista ultraväkivaltaista toimintafilmiä Polar.

The Gray Man

****

Yli 200 miljoonan dollarin budjetilla tehty The Gray Man on Netflixin toistaiseksi kallein elokuvatuotanto. Tällä hetkellä elokuva on myös Netflixin katsotuin ohjelma Suomessakin.Avengers-elokuvista tuttujen Russon ohjaajaveljesten, Joelin ja Anthonyn, tekemän toimintafilmin idea on varsin simppeli. Ryan Goslingin esittämä CIA-agentti Sierra Six on saanut tietoonsa ikäviä asioita työnantajastaan, joten hänen lievästi sanottuna häijy kollegansa Lloyd Hansen (Chris Evans) tekee kaikkensa saadakseen miehen pois päiviltä. Ajojahtia käydään ympäri maailman, ja siinä lomassa Sierra Sixin pitää suojella nuorta tyttöä. 

Yksinkertainen juoni ei tarkoita sitä, että elokuva olisi huono. Ei suinkaan: The Gray Man on vallan viihdyttävä toimintaelokuva, ja Hansenia esittävä, Kapteeni Amerikkana leffayleisölle tutuksi tullut Chris Evansa on juuri sopivan ärsyttävä pahis kalapuikkoviiksineen. Esimerkiksi Prahaan sijoittuva hurja takaa-ajo edustaa toimintajaksojen a-luokkaa, joka jättää varjoonsa James Bondienkin vastaavat kohtaukset. Myös päähenkilöiden lopputaistelu on vaikuttava.

O: Joel ja Anthony Russo. N: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana De Armas, Billy Bob Thornton. USA 2022. 129 min.

Lue myös: Netflix julkaisi kaikkien aikojen kalleimman elokuvansa The Gray Man – Ryan Gosling ja Chris Evans tykittävät 200 miljoonan dollarin budjetin voimin

Ja sitten jotain muuta – mutta samalla samaa

Polar

****

200 miljoonalla dollarilla saa aikaan näyttävää toimintaa, mutta omaperäisyys on kiinni muista asioista. Tämä tulee mieleen kun katsoo The Gray Manin perään kolme vuotta sitten Netflixiin tulleen Polar -elokuvan, jota palvelun algoritmit helposti suosittelevat The Gray Manin katsojalle.

Polarin on ohjannut kovan luokan musiikkivideo-ohjaaja, ruotsalainen Jonas Åkerlund, jonka aiemmin ohjaamia elokuvia ovat muun muassa narkkarileffa Spun ja blackmetal-yhtye Mayhemin synkän tarinan kertonut Lords of Chaos.

Polar on hämmentävällä tavalla hyvin samanlainen - ja kuitenkin aivan erilainen – elokuva kuin The Gray Man. Tässäkin elokuvassa päähenkilö on vaitelias ammattitappaja, joka joutuu oman työnantajansa jahtaamaksi eri puolilla maailmaa. Myös tämän kissa ja hiiri -leikkin keskelle joutuu sivullinen naishahmo, jota päähenkilön pitää suojella.

O: Jonas Åkerlund. N: Mads Mikkelsen, Vanessa Hudgens, Matt Lucas. USA/Saksa/Kanada 2022. 118 min.
Molemmat elokuvat ovat katsottavissa Netflixissä.

Polar

Tappajaa näyttelee Mads Mikkelsen, Tanskan lahja Hollywoodille. Hänen vastustajanaan nähdään muun muassa Pikku-Britannia-sketsisarjasta muistettava brittikoomikko Matt Lucas. Tämän esittämä Mr. Blut on vielä Gray Manin Hanseniakin karrikoidumpi ja ärsyttävämpi hahmo, mutta yhteistä leffoissa on myös näille pääkonnille päätään aukovat naisauktoriteetit. Siinä missä The Gray Man pohjautuu Mark Greaneyn romaaneihin, Polarin pohjana on espanjalaisen Victor Santosin sarjakuva, mikä ehkä selittää Polarin piirun persoonallisemman yleisilmeen ja korkeamman friikkikertoimen.

Molemmat elokuvat ovat varsin väkivaltaisia. The Gray Manissa nähtävä kidutuskohtaus, jossa Hansen kiskoo kynsiä Billy Bob Thorntonin esittämältä päähenkilön kollegalta, on kuitenkin kuin lasten leikkiä verrattuna Polarin kidutuskohtaukseen, jossa pääkonna kiduttaa sankaria kolme päivää leikkelemällä tätä saksilla ja muun muassa puhkaisemalla tämän toisen silmän. Polarin väkivalta onkin sadistisuudessaan sitä luokkaa, että se ajoittain häiritsee muuten nasevaa, elektroartisti Deadmau5:n säestämää katselukokemusta. Voi olla, että juuri överiksi menevän väkivaltaisuuden takia myöskään kriitikot eivät lämmenneet Polarille.

Lue myös: Näkökulma: Tällainen oli kauhein Netflix-maratonini - ”Aiotko vieläkin jatkaa katselua, idiootti?”

Seuraa meitä somessa