fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Javier Bardemin tähdittämä satiiri Hyvä pomo tekee pilaa johtoportaan rajattomasta uskosta omiin kykyihinsä
Elokuva-arvostelu: Javier Bardemin tähdittämä satiiri Hyvä pomo tekee pilaa johtoportaan rajattomasta uskosta omiin kykyihinsä

****

Kotimaassaan Espanjassa lukuisia palkintoehdokkuuksia kahminut Hyvä pomo on terävä satiiri vaakatehtaan omistajasta, joka kuvittelee voivansa pitää kaiken tasapainossa. Fernando León de Aranoan ohjaama elokuva tulee ensi-iltaan elokuvateattereissa perjantaina 22.7.

Oscar-voittaja Javier Bardemin esittämä tehtaanomistaja Blanco on näennäisesti korkeamoraalinen johtaja, mutta hänen tekonsa eivät yllä hänen ideaaliensa tasolle. Blanco havittelee vaakatehtaalleen lisää mainetta, mutta irtisanottu työntekijä laittaa kapuloita rattaisiin. Lisäksi Blanco sekaantuu nuoreen kesätyöntekijään ja ottaa siipiensä suojaan nuorisorikollisen, johon hän ei saa mitään kontaktia. 

Fernando León de Aranoan elokuvassa on samantapaista hirtehisyyttä kuin vaikkapa Ruben Östlundin taidemaailmaan sijoittuvassa satiirissa The Square. Kummassakin varakas keski-ikäinen mies joutuu kohtaamaan vaikutusvaltansa rajallisuuden. Blanco yrittää oman etunsa vuoksi uittaa lusikkaansa joka sopassa. Hän kuvittelee voivansa ohjailla kaikkea, mutta langat eivät pysy mukavuudenhaluisen pohatan käsissä. 

Lue myös: Javier Bardem yllätti Daniel Craigin syntymäpäivänä: Pukeutui Bond-tytöksi ja imitoi Marilyn Monroeta

Hyvä pomo

Elokuva paikantaa tarkasti yläluokan puheenparret ja repii niistä huumoria. Kun kaksi pomomiestä hehkuttaa toisilleen, miten kovan nöyryyden ja ahkeruuden takana heidän menestyksensä on, muistuttaa toisen puoliso, että kumpikin miehistä on perinyt liiketoiminnan isältään. 

Tasapaino on elokuvan johtoaihe, joka toistuu niin Blancon puheissa kuin vaakatehtaan perusarvoissa muutenkin. Yhteiskunta on perustaltaan epätasa-arvoinen: vaakakupin toisessa päässä on Blanco ja toisessa päässä hänen työntekijänsä. Kun vaaka alkaa kallistua työntekijöiden hyväksi – eli kun he saavat valtaa suhteessa työnantajaansa – toteaa Blanco, että toisinaan vaakaa pitää auttaa, jotta se pysyisi tasapainossa. Tällä Blanco viittaa kyseenalaisiin keinoihin, joihin hän vaikutusvaltaisena henkilönä turvautuu säilyttääkseen status quon.

Hyvä pomo on lähtökohtaisesti musta komedia ja yhteiskuntasatiiri. Se on monessa kohtaa erinomaisen oivaltava, mutta loppua kohden se saa kyynisiäkin sävyjä. 

Lue myös: Woody Allenin ohjaaman intohimoisen elokuvan taustalle kätkeytyy oikea rakkaustarina –näin Oscar-ehdokkaiden Javier Bardemin ja Penélope Cruzin suhde sai alkunsa

Komedia. O: Fernando León de Aranoa. N: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor. (El buen patron, Espanja 2022). 129 min.

Hyvä pomo, elokuvateattereissa perjantaina 22.7.2022.

22.07.2022 12:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Future Films

Seuraa meitä somessa