fbq
ArtikkelitSharkFest alkaa taas: Tästä on kyse
SharkFest alkaa taas: Tästä on kyse

Dokumenttikanava National Geographic omistaa lähes koko heinäkuun valtamerien pelätyimmille pedoille, haikaloille. Kanavan suosittu SharkFest -teemaohjelmisto on tänä vuonna entistäkin isompi, sillä kyseessä on SharkFestin 10-vuotisjuhlavuosi ja levitysalustana myös Disney+, jossa nähdään osin kokonaan omaakin haiohjelmistoaan. 

Pohjoismaissa haijuhla alkaa viikkoa aiemmin kuin muualla maailmassa, jossa SharkFestin viralliseksi alkamispäiväksi on ilmoitettu 10. heinäkuuta. Näin ollen meillä National Geographic -kanavalla nähdään jo heinäkuun ensimmäisestä maanantaista lähtien kolmen viikon ajan lähes 30 tuntia haiohjelmia. Erikoisohjelmisto starttaa kanavalla joka päivä kello 18 ja kestää pari tuntia. Viikon haiohjelmat uusitaan lauantaisin, jolloin haiputki alkaa kello 15.

SharkFestin haidokumenteissa perehdytään yli 15 eri hailajin ominaisuuksiin ja liikutaan eri puolilla maailmaa, Galapagos- saarilta Etelä-Afrikan vesille. Disney+:ssa taas on jo katsottavissa muun muassa dokumentti Chris Hemsworth: Hairanta, jossa uuden Thor-leffan aussitähti paneutuu kotimaansa rannikoiden lisääntyneisiin haihyökkäyksiin.

National Geographicin haiohjelmisto:

4.-13.7 Hain hampaissa
Haiden hyökkäykset ovat lisääntymään päin. Miksi? Tutkijat paneutuvat haiden kohtaamisiin ja huomaavat syyn huolestuttavasti lisääntyviin hyökkäyksiin.


4.7.    Naamioituvat hait
Haibiologit, tohtori Ryan Johnson ja Gibbs Kuguru, yhdistävät valkohain menestyksen saalistajien ja saaliiden välillä käytävässä taistelussa hämmästyttävään taitoon, jonka olemassaoloa on epäilty jo kauan, mutta sitä ei ole koskaan saatu kuvattua: hain kykyä vaihtaa väriä omasta tahdostaan.

5.7.    Hait vs. Veneet
Suosituissa YouTube-videoissa on runsaasti suuria valkohaita ja muita haita, jotka hyökkäävät veneiden kimppuun uudenlaisella raivolla ja vihalla. Miksi? Onko yksinkertaisesti kyse siitä, että yhä useammalla on kamera, jolla taltioida tapahtumia, vai onko jotain muuta tekeillä? Tohtori Mike Heithaus ja opiskelija Sara Casareto lähtivät tutkimaan, mikä aiheuttaa haiden ja veneiden yhteenotot.

6.7.    Tappajahai vs. tappajavalas
Oudot miekkavalaat hyökkäävät valkohaiden kimppuun niiden maksan vuoksi ja hämmentävät tutkijoita. Tätä epätavallista saalistuskäyttäytymistä on nähty kolmessa paikassa: Kaliforniassa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Hämmästyttävin tulos on se, että muut hait katoavat tapahtuman jälkeen. Miten ne viestivät sukulaisilleen ja pääsevät karkuun ennen kuin tappajavalaat tulevat?    

7.7.    Haikohtaamiset
Haikohtaamiset Kalifornian rannikolla vaikuttavat lisääntyvän rakettimaisesti. Tutkimusryhmä on nyt selvittämässä vastahavaittua valkohaiden uutta lempipaikkaa lähellä suosittuja rantoja. He selvittävät, kuinka monia valkohaita paikassa on. Tutkimusmatka johtaa heidät kasvokkain joidenkin maailman suurimpien haiden kanssa.

8.7.    Vauvahait
Jaksossa näemme tuttuja ja yllättäviä otuksia. Vauvahait-ohjelma seuraa useampaa hyvin erilaista ”sankarillista” vauvahaiden lajia aina pikkuhaiden syntymästä niiden ensimmäisiin elinkuukausiin. Ne oppivat välttämään vaaroja, etsimään suojaa ja saalistamaan. Ne valloittavat sydämemme ja kannustamme niitä takaiskujen ja onnistumisten keskellä tunnin ajan. Samalla näkökantamme haihin muuttuu.

11.7.    Hait vs. Maailma
Tässä erikoisjaksossa nähdään upeita haikohtaamisia. Olipa kyseessä pahaa-aavistamaton surffaaja, joka törmää tiikerihaihin, tai merileijonien siirtokunta, joka ui henkensä edestä, tai suuren valkohain hyökkäys valaan kimppuun, niin tutkimme näiden petojen strategiaa, kärsivällisyyttä ja arvostelukykyä sekä työkaluja, joita tutkijat kehittävät päästäkseen vielä lähemmäksi niitä!

11.7.    Mauin Haimysteeri
Joka vuosi tiikerihait kokoontuvat suurina määrinä Mauille. Miksi? Se on mysteeri, jota on ihmetelty jo vuosikymmen. Nyt ryhmä pelottomia haitieteilijöitä etsii käsiinsä yhden valtameren suurimmista saalistajista selvittääkseen asian. Heidän on sen vuoksi sukellettava sen luokse ilman laitteista ja suojia. Nuoret naiset tekevät kaikkensa saadakseen tarvitsemansa tiedot tapauksen ratkaisemiseksi.

12.7.    Maailman suurin härkähai
Meriekologi Neil Hammerschlag liittyy entisen kuninkaallisen laivaston kommando James Glancyn ja evoluutiobiologi Toby Daly-Eaglen seuraan tutkimaan, miten Big Bull eli yksi suurimmista koskaan kiinni saaduista härkähaista kasvoi niin suureksi ja voisiko sen kaltaisia olla lisää.

12.7.    Haiden kuningattaret
Tässä parannellussa jaksossa kokoamme yhteen tiimin johtavia tutkijoita ja aloitamme maailmanlaajuisen tehtävän, jonka tarkoituksena on löytää ja tunnistaa maailman aggressiivisimmat hait. Kun havaitsemme, että naaraat todellakin kasvavat suuremmiksi, pohdimme myös kutkuttavaa kysymystä: ovatko ne vaarallisempia?

13.7.    Hain haastajat
Hait – vedenalaisen maailman valtiaat. Evoluutio on tehnyt niistä hurjia petoja, eikä kukaan varmaankaan uskalla uhmata niitä. Vai uskaltaako? Harvinaiset kuvamateriaalit paljastavat ne harvat otukset, jotka ottavat riskin ja jopa välillä voittavat. Hait ja muut mertensaalistajat taistelevat syvyyksien herruudesta.

13.7.    Haiden kuukausi
Dokumentti valaisee vasarapäähaiden salaista elämää, paljastaen uusia oivalluksia ja näiden uskomattomien olentojen ennennäkemätöntä käytöstä. Seuraamme myös niiden kuunkierron sanelemaa muuttoa trooppisen itäisen Tyynenmeren halki. Uusimman satelliittiseurantatekniikan avulla meriekologit vaarantavat henkensä tieteen vuoksi tutkiessaan avaruutta ja valtameriä.

14.7.    Hai vs. krokotiili
Mitä tapahtuu, kun kaksi maailman vaarallisinta ja muinaisinta petoa ottaa yhteen? Hai- ja krokotiiliasiantuntijat Mike Heithaus ja James Nifong käyvät läpi ja analysoivat todisteita hyödyntäen käyttäjien luomaa huimaa sisältöä kaikkialta maailmasta ja viimeisimpiä tieteellisiä tutkimuksia. Kun krokotiilit ja alligaattorit valtaavat merestä alaa ja käyvät haiden alueilla, tuleeko yhteenottoja?

14.7.    Haiden hyökkäys
Isot ja vaaralliset pedot ovat tunkeutuneet yllättäviin vesistöihin. Niitä on niin golfkentillä, altaissa kuin järvissäkin . Ihmisten hankkiman materiaalin kautta haiasiantuntijat tutkivat, miksi ja miten hait vaikuttavat olevan yhä valmiimpia kohtaamaan meidät. Oudossa käänteessä ihmiset, jotka kohtaavat haita hämmentävissä paikoissa, joutuvat tarttumaan toimeen.    

15.7.    Hain hampaissa -kooste
Los Angelesissa on kauniita rantoja ja se on Hollywood-hittielokuvien koti, mutta kesällä 2007 syvyyksistä nousi synkkä tarina. Neljä haihyökkäystä tapahtuu vain neljässä kuukaudessa Malibun rannikolla. Hyökkäyspiikin syy on mysteeri, joten tutkijat tutkivat tapausta ja havaitsevat jotain, mikä voi vaikuttaa rannalla kävijöihin ympäri maailmaa.

15.7.    Takapihan härkähai
Härkähait valtaavat vesiä joukolla. Niitä asuu kaikkialla maailman merissä, ja niiden härkäpäinen käytös tekee niistä kuuluisia rannikolta rannikolle. Mutta meret eivät tunnu enää riittävän, joten nyt ne puskevat murtovesiin ja jokiinkin. Ilmastonmuutoksen myötä lämpimämmät vedet antavat härkähaiden laajentaa elinpiiriään, joten mitä enemmän tiedämme niistä, sen parempi.    

18.7.    Hain hampaissa -kooste

18.7.    Maailman suurin vasarahai
Lukuisat raportit jättimäisistä vasarapäistä, joiden pituus on jopa kuusi metriä, ovat kyseenalaistaneet sen, mikä tämän lajin kokopotentiaali on. Floridan kansainvälisen yliopiston tutkijaryhmä on nyt tutkimusmatkalla Floridan rannikolla ja yrittää löytää maailman suurimman vasarapään. He matkaavat useilta Florida Keysin silloilta Bahaman haita kuhiseville vesille.

19.7.    Shark Superpower
Tutkijat selvittelevät haiden kahta tärkeintä “supervoimaa”, nopeutta ja puruvoimaa. 

20.7.    Sky Sharks
Kovasti yleistyneet kuvausdroonit paljastavat ilmasta käsin, että hait elelevät paljon lähempänä rantoja kun on luultu. 

21.7.    Kaikkiruokaiset hait
Meren tappavimmat saalistajat syövät muutakin kuin sardiinia ja hylkeitä. Haiden rajaton nälkä ja uteliaisuus saavat ne syömään yllättäviä asioita. Sukella syvälle kiehtoviin vedenalaisen maailman tutkimuksiin. Mikään ei ole liian outoa syötävää, olipa kyse suuresta riistasta, kuten virtahevoista, krokotiileista ja ihmisistä, tai elottomista esineistä, kuten kajakeista, häkeistä ja kanakopeista.

22.7.    Valkohai vs. tiikerihai
Kaksi suurinta kolmesta vaarallisimmasta hailajista ovat valkohait ja tiikerihait. Ne kasvavat hurjan kokoisiksi, valkohait jopa 6-metrisiksi ja tiikerihait 5-metrisiksi. Mistä löydämme maailman pisimmän? Millaista on tavata nämä jätit kasvokkain? Liity kahden haiasiantuntijatiimin seuraan tutkimaan joitain suurimpia koskaan kuvattuja haita, kuten kuuluisaa valkohai Deep Blueta.                
 

Disney+:n haiohjelmat:

                                           
1.7: 
Chris Hemsworth: Hairanta | Still-kuvia 
Delfiinit vs. hait 
Hai vs. surffari 
Hai vs. valas 
Härkähaiden salaisuudet 
Pahamaineisimmat hait 
Voihan hai 

8.7:
Alcatrazin hait 
Haihyökkäys: Paige Winterin tarina | Still-kuvia 
Maailman suurin tiikerihai 
Shark vs. Tuna 
Tulivuorten hait 

       

Lue myös: National Geographicin huippukuvaajat muistelevat: Puhveli vei kuoleman porteille

Lue myös: Kuuluisa luontokuvaajapariskunta Dereck ja Beverly Joubert rakastaa leijonia – ja toisiaan                                        
                                                
                                                
                                                

Artikkeliin liittyvät aiheet:
01.07.2022 20:15 | Teksti: Atte Alhainen | Kuvat: Fox Networks Group

Seuraa meitä somessa