fbq
ArtikkelitNäkökulma: Missä ovat kevään 2023 todelliset tv-uutuudet?
Näkökulma: Missä ovat kevään 2023 todelliset tv-uutuudet?

Vuosi vaihtuu ja sitä myötä myös televisiotarjonta uudistuu – vai uudistuuko? Kaupalliset kanavat julkistivat alkavan vuoden ohjelmistonsa kevään osalta jo hyvissä ajoin marraskuussa, ja mitään valtavia yllätyksiä kevään 2023 tv-tarjonta ei pidä sisällään. 

Musiikkiviihde uppoaa suomalaisille ja sitä onkin tarjolla sekä jatkavien suosikkien että muutaman – suhteellisen samaan kaavaan luottavan – uutuuden merkeissä. Nelosella jatkaa Voice of Finland ja Tähdet, tähdet, Maikkarilla Laulu rakkaudelle. Ja mikseivät jatkaisi, koska suosio näyttää kestävän kaudesta toiseen?

Nelonen tuo ruutuun myös uuden musiikkiohjelman otsikolla Suomi soi. Tässä maailman suurimmat hitit kääntyvät suomen kielelle kuuden tähtiartistin ja ohjelmaa juontavan ja sen kehittämisessäkin mukana olleen Heikki Paasosen voimin. Nähtäväksi jää, tarjoileeko ohjelma, vaikka täysin uusi formaatti onkin, mitään kovinkaan erilaista, mutta tarvitseeko toisaalta tarjotakaan, jos homma toimii.

Hienoa joka tapauksessa, että nostetaan suomalaisia artisteja myös televisiossa esiin nimenomaan ammatissaan, eikä pelkästään reality- ja viihdeohjelmien vieraina. Musiikkia ei ole koskaan liikaa.

The Voice of Finland 2023
The Voice of Finland alkaa heti alkuvuodesta Nelosella.

Myös realityohjelmat jatkavat voittokulkuaan edelleen. Keväällä nähdään jälleen Diili, joka on etenkin Sointu Borgin ja Jaajo Linnomaan ”erimielisyyksistä” johtuen pysynyt framilla pitkään kyseisen kauden päättymisen jälkeenkin, sekä kannuksensa jo varmasti hankkinut Farmi Suomi.

Maikkarilla vannotaan visailujen ja viihteen nimiin tutuin Putous-, Suurmestari-, Kuutamolla- , Stadi vastaan Lande- nimikkein sekä uuden Roope Salmisen isännöimän Tietäjät tietää -visailun voimin. Tuttuja nimikkeitä, kuten myös Nelosella jatkava Haluatko miljonääriksi.

Lue myös: Roope Salminen saa oman tv-tietovisan

Maikkarilla ehkä kiinnostavin uutuus on Jere Hietalan vetämä nimikkodokkarisarja Salametsästäjien jäljillä, jossa monessa hyvässä asiassa kunnostautunut Hietala selvittelee villieläimiä luvatta metsästävien rikollisten toimintaa lieveilmiöineen.

Nelosella kiinnostelee Luokan edessä -sarja, jossa huippupoliitikot joutuvat sopivasti eduskuntavaalien alla alakouluikäisten lasten tentattaviksi. Siitä ei jargonilla ja ympäripyöreydellä selvitä, sen tietää mm. Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka joutui hiillostukseen formaatin Ranskan versiossa.

Ylipäätään voi kuitenkin sanoa, että suhteellisen hiljaista on uutuusrintamalla, jos siis uutuus-sanalla viitataan alkuperäismerkityksen mukaan oikeasti uuteen eikä vain uuteen kauteen vanhasta tutusta formaatista. Reality, musiikkiviihde, visailut ja koko ajan asemaansa vahvistava kotimainen draama valtaavat ohjelmapaikat ensi keväänäkin. Etenkin viimeisestä on toki syytä olla jopa innoissaan. 

Vaikka kanavilta toivoisikin isompaa riskinottoa ostoskäyttäytymisessään, niin selvää on, että kansainväliset, maailmalla toimivat ja ennen kaikkea mainoksia myyvät formaatit kiilaavat aina kauppalistan keulapaikoille – ja toki niitä myös sankoin joukoin katsotaan.

Silti muunlaista sisältöä toivovat joutuvat turvautumaan vanhaan kunnon Yleen, joka tosin viime vuosina ei ole sekään paikkaansa moninaisuuden tarjoajana täysin lunastanut. Itse toivon ”pienempien” toimijoiden kuten Discoveryn ja jopa Disney-johtoisen Star Channelin tööttäävän jatkossa pihalle enemmän ja erilaisempaa kotimaistakin sisältöä. 

Televisiokevät 2023 summa summarum: ei juurikaan uutta auringon alla. Nelosen vuosina 2002-2010 käyttämä kanavailme ja slogan ”Jotain ihan muuta” olisi ehkä paikallaan ottaa edes osittain käyttöön kaikilla kotimaisilla kanavilla.

Lue myös: Näkökulma: Tästä syystä meillä ei katsota koira-aiheisia elokuvia jouluna(kaan)

Artikkeliin liittyvät aiheet:
01.01.2023 13:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: MTV, Nelonen

Seuraa meitä somessa