fbq
Artikkelit”Ei enää hätää, esitys on päättynyt” – tällaisella monologilla Esko Salminen yllätti ystävänsä Vesa-Matti Loirin
”Ei enää hätää, esitys on päättynyt” – tällaisella monologilla Esko Salminen yllätti ystävänsä Vesa-Matti Loirin

Koko kansan arvostama ja rakastama Vesa-Matti Loiri kuoli keskiviikkona (10.8.) vaikeiden sairauksien murtamana.

Lorin viimeisiin televisioesiintymisiin kuului MTV3-kanavalla vuonna 2021 uudenvuodenpäivänä esitetty Laulu rakkaudelle – Secret Song Suomi -ohjelman ensimmäisen kauden toinen jakso, jossa lauluyhtye Rajaton, saksofonisti Jukka Perko sekä näyttelijä Esko Salminen kunnioittivat Loiria esiintymisillään. 

Rajaton-yhtye esittää jaksossa Loirille hänen tunnetuksi tekemän kappaleen Lapin kesä. Salminen puolestaan lausuu monologin William Shakespearen näytelmästä Myrsky.

Ennen jaksossa nähtävää yllätystä Rajaton-yhtyeen solisti Jussi Chydenius muistelee, miten hän on ollut lapsena isänsä Kaj Chydeniuksen kanssa studiolla samaan aikaan Loirin kanssa. 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri esitti kappaleen kuolevaisuudestaan Vain elämää -ohjelmassa ja sai kuulijat murtumaan täysin: ”Mä hajoon tänne”

Loirin kanssa koettuja hetkiä muistelevat myös muut jakson esiintyjät. Laulusolisti Essi Wuorela muistaa menneensä aikanaan täysin shokkiin siitä, kun Loiri oli astunut hänen kanssaan samalle lavalle. 

– Karisma löi minut kanveesiin. Se oli ihan hirveän noloa, en pystynyt toimimaan, Wuorela muistelee. 

– Vesku on päässyt yllättämään minut niin monta kertaa, että on ihanaa päästä vihdoin yllättämään Vesku, toteaa saksofonisti Jukka Perko. 

Näyttelijä ja Loirin hyvä ystävä Esko Salminen puolestaan toteaa, että Loirin yllättäminen on myös kunnia hänelle itselleen. 

– Olen iloinen, että minulla on sellainen ystävä kuin Vesku. Olen kuullut, että se on puhunut minusta hyvää takanapäin. Se on kaunis piirre ihmisessä. Kaveruus, se on kullan arvoista, Salminen sanoo. 

Lue myös: Vesku Show sai alkunsa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen käsikirjoitetusta riidasta – myös nämä tv-sarjat rakentuivat Loirin ympärille

Laulu rakkaudelle, Vesa-Matti Loiri

Koskettava esitys

Avustaja saattaa Vesa-Matti Loirin yllätettävän tuoliin istumaan. Ohjelman juontaja Marja Hintikka kysyy, jännittääkö Loiria. Loiri vastaa, että häntä jännittää aivan älyttömästi. 

Kun Rajaton alkaa esiintyä, Loiri liikuttuu silminnähden. Hän kuuntelee tulkintaa Lapin kesästä keskittyneesti ja musiikkiin eläytyen. 

Jukka Perkon noustessa lavalle puolivälissä biisiä, Loiri havahtuu ja painaa kätensä ilahtuneesti rintansa päälle. 

Lue myös: Vesa-Matti Loirin Uuno Turhapurosta tuli koko Suomen kansan rakastama hahmo – Katso listasi kaikki Uuno-elokuvat

Biisin lopussa Esko Salminen tulee lavalle. Vanhan ystävän nähdessään liikuttunut Loiri parkaisee ääni murtuen: ”Ei jumalauta!” Salminen alkaa lausua kuuluisaa monologia:

– Sinä näytät hämmentyneeltä poikani. Aivan kuin olisit pelästynyt. Ei enää hätää, esitys on päättynyt. Näyttelijämme, joista äsken kerroin, olivat ilmaa, ja ne haihtuivat kaikki ilmaan, ohueksi ilmaksi. Ja niin kuin tuo äskeinen mielikuva, tyhjästä punottu, niin myös pilviin kurottuvat tornit, loistavat palatsit, juhlavat temppelit – niin, koko tämä suuri pallo, ja kaikki mitä se päällään kantaa, kaikki katoaa. Ja niin kuin tuo aineeton ilve, kaikki häviää jättämättä jälkeensä edes pilven haituvaa. Meidät on tehty samasta aineesta kuin unelmamme. Ja uneen päättyy tämä lyhyt elämämme.

Laulu rakkaudelle

Esityksen jälkeen häkeltynyt Loiri toteaa, että nyt kolahti. Salminen sanoo Loiria rakkaaksi ystäväkseen vuodesta 1963 saakka.

– Sen jälkeen meille on tapahtunut yhdessä vaikka mitä, mitä täällä ei voi kertoa, Salminen sanoo.

– Älä missään tapauksessa kaikkea kerro, Loiri vastaa naurattaen yleisöä. 

Tämän jälkeen miehet muistelevat ensimmäistä kohtaamistaan. Loiri kääntää kehut Salmiseen. Hän sanoo heti ensikohtaamisella oivaltaneensa, että Salminen on hyvä ihminen. 

– Jos vielä jaksettaisiin tehdä joku pyörätuolirooli, niin mä ainakin suostun, Loiri sanoo.

– Ei ole minusta kiinni, Salminen vastaa.

Lue myös: Edesmennyt Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan

12.08.2022 14:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa