fbq
ArtikkelitBatman-fani, oletko löytänyt nämä piilotetut helmet HBO Max -palvelusta?
Batman-fani, oletko löytänyt nämä piilotetut helmet HBO Max -palvelusta?

Siinä missä Marvelin supersankarit kuuluvat nykyään Disneyn talliin, Batman ja DC Comicsin muut trikooihmeet ovat mediajätti Warnerin omaisuutta. Niinpä esimerkiksi kaikki viime vuosikymmenien Batman-elokuvat löytyvät Warnerin omistamasta HBO Max -suoratoistopalvelusta.

Batman-fanien ei tarvitse kuitenkaan tyytyä vaan Tim Burtonin, Joel Schumacherin, Christopher Nolanin tai Matt Reevesin ohjaamiin Batman-leffoihin, sillä HBO Max kätkee sisälleen myös muutakin loistokasta lepakkosisältöä – eikä sillä nyt tarkoiteta 60-luvun camp-henkistä tv-Batmania tai sinänsä hauskoja Lego Batmaneja, joilla niilläkin on toki omat ystävänsä.

Batman on nimittäin viime vuosikymmeninä seikkailut myös useissa laadukkaista animaatioelokuvissa, jotka ovat luonnollinen jatkumo kehutuille ja palkituille piirrossarjoille, joita alettiin tuottaa jo 80-luvulla Warnerin oman piirrosstudion toimesta. Monet näistä animaatioelokuvista ovat jo pelkässä väkivaltaisuudessaankin kaukana lasten aamupiirretyistä, ja useimpien ikärajaksi onkin asetettu 13 tai 15 vuotta.

Paras esimerkki varttuneen väen piiretyistä on jo kymmenen vuotta sitten valmistunut kaksiosainen Batman: The Dark Knight Returns -animaatio, joka on niin tarinaa kuin piirrosjälkeä myöten todella uskollinen Frank Millerin 80-luvun lopussa tekemälle synkälle kulttisarjakuvalle. Aikuisille Batman-faneille suunnattu, kiinnostavalla tavalla erilainen Batman-tulkinta on juuri se, jolle Zack Snyderin parjattu Batman v Superman -elokuva on paljon velkaa.

Vaikuttava tarina esittelee eläkeiän saavuttaneet puolipsykoottisen Batmanin, joka vielä vanhuuden päivinäänkin tarvitsee nujakointia konnien kanssa, koska se jos mikä pitää miehen virkeänä. Yhteiskunta (joka on sekoitus Mad Max -tyylistä mutanttidystopiaa ja Reaganin Amerikkaa) ei vaan katso Batmanin vigilante-meininkiä hyvällä, joten lopulta itse Teräsmies lähetetään pysäyttämään Batman.

Lue myös: The Batman saapui HBO Maxille – katsojamäärä teattereissa jo yli 160 000

Batman-piirrossarja.
Batman-piirrossarjaa esitettiin aikanaan muun muassa Subilla, ja hahmot ovat niissä samalla lailla tyyliteltyjä kuin pitkissä, enemmän aikuiskatsojille suunnatuissa Batman-animaatioissa.
 

Myös monien muiden palvelusta löytyvien pitkien Batman-animaatioiden pohjana on arvostusta nauttivat Batman-sarjakuvat. Batman-fanien kannattaa aloittaa tutustuminen animaatioihin vaikkapa The Dark Knight Returnin esiosasta Batman: Year One (2011). Myös Batman: The Killing Joke (2016) ja Batman: The Long Halloween (2021) nauttivat Batman-fanien keskuudessa suurta suosiota.

Muita HBO Maxista löytyviä, aikuisempaan makuun olevia Batman-animaatioita ovat:

Batman Beyond: Return of The Joker (2000)

Batman: Assault on Arkham (2014)

Batman: Harley Quinn (2017)

Batman: Hush (2019)

Batman: The Soul of the Dragon (2021)

Tässä ovatkin vasta tärkeimmät, sillä tuttu lepakkoviitta viuhuu myös monissa muissa suoratoistopalvelusta löytyvissä DC-animaatioissa, joissa Batman on toki yleensä enempi tai vähempi sivuhahmo. Ja kyllä, löytyy palvelusta myös ainakin yksi Adam Westin tähdittämä camp-Batman sekä ne Lego Batmanit!

Lue myös: Uusi Batman-leffa rikkoo ennätyksen – kestää kolme tuntia!

Tilaa Katso-lehti kotiisi tästä!

Seuraa meitä somessa