Olen tehnyt viime vuosina kohtuullisen paljon kaikennäköistä hommaa ja yksi aikaa vievimmistä hommista on ollut sosiaalisen median kanssa värkkääminen.

On tullut väännettyä blogia, päivitystä, YouTubea, tekstiä ja sitä sun tätä. Näin siksi, koska sosiaalinen media on ollut yritykselleni tärkein markkinointikanava. Somessa pystyy yrityksenä tekemään kustannustehokasta markkinointia ja vieläpä varsin omintakeisella tyylillä.

Kun aloittelin ”someuraani”, seuraajia oli pyöreät nolla. Homma lähti käyntiin arvonnoilla, somekisoilla ja kaikenmaailman erikoisilla tempauksilla. Se oli todella hauskaa ja luovuutta sai käyttää niin paljon kuin ikinä halusi.

Vuosien mittaan seuraajamäärät ovat kasvaneet jokaisessa somekanavassa, joista suurin meillä on ollut Facebook. Siellä meillä on vajaa 600 000 seuraajaa, joka on iso määrä pienelle kyläkaupalle. Tässä sivussa on voitettu myös somepalkintoja ja saatu muutenkin tunnustusta tuotteliaasta verkkomainonnasta.

Meillä sosiaalisen median päivittelyyn osallistuu myös henkilökunta ja äitinikin postaa Jounin Kaupan Facebook-sivuille säätiedot, lähes päivittäin. Ihmiset ovat pääsääntöisesti tykänneet meidän tyylistä tehdä sisältöä ja siitäkin on tullut paljon kiitosta.

Kymmeniä tuhansia euroja somella

Onko somen pyörittely sitten pelkkää ruusuilla tassuttelua? No ei. Alan huomaamaan itsestäni, että pitkään jatkunut somen tekeminen on alkanut kyllästyttämään minua.

Alussa saatoin postailla kymmeniä päivityksiä päivittäin Facebookiin ja tehdä arvontoja jopa useita päivässä. Samalla värkättiin YouTubeen videoita, Instagramiin kuvia ja Snapchatiin tarinoita. Tämä sirkus tavoitti parhaimmillaan useita miljoonia ihmiskontakteja viikoittain meidän somekanavissa ja tietysti yritykset halusivat tehdä yhteistyötä kanssamme.

Olen tehnyt paljon yhteistyökuvioita yritysten kanssa somessa ja muistaakseni tienannutkin näistä parhaimmillaan kymmeniä tuhansia euroja kuussa. Tuntuu aivan hullulta?! Kyllä. Siinä tulee hiukan myös vauhtisokeus peliin ja sitä alkaa tekemään myös sellaisia yhteistyökuvioita, jotka eivät anna itselle mitään muuta kuin euromääräisen korvauksen. Ei mitään muuta – ei iloa, ei tunnetta, ei mitään.

Tämä negatiivinen tunne on kasvanut tämän vuoden puolella minulla sellaisiin mittoihin, että joudun kamppailemaan itseni kanssa, että saan postattua päivityksen firmani somekanaviin. Se, joka on tätä touhua seurannut alusta asti, on varmasti huomannut, että julkaisutahti on vähentynyt älyttömän paljon. Tämän blogin aihekin syntyi siitä, kun kirjoittaminen tuntuu tällä hetkellä niin vaikealta. Varsinkin, kun pitäisi itsestä kirjoittaa.

Viime viikon treenasin Italiassa boot camp -leirillä ja mulla oli ajatus tehdä kirjoitus reissustani, mutta fiilis oli vain, että mun ei tee mieli jakaa sitäkään kokemusta somessa. Se oli minun reissu ja täydellinen niin. Aikaa ruudun ääressä kului lähinnä Candy Crushia pelatessa ja Netflixiä katsoessa. Pari kuvaa tökkäsin itse reissusta ja kun kommenttikenttään rupesi ilmestymään tuttuun tapaan vittuilua, tuli vain semmonen fiilis, että olkoot…

Kultainen keskitie?

No, katsotaan, onko tämä ohimenevä vaihe vai vedänkö some-tilini säppiin ja keskityn elämään. Se on vaikea päätös, koska tämä on myös antanut meille niin paljon. Tietystihän on näitä kultaisia keskiteitä olemassa, mutta olen siinä lajissa ollut aina todella huono. Se on joko tai, aina. Voihan tämä toki myös johtua ailahtelevasta mielestänikin… En tiedä.

Joka tapauksessa havaintoni on ollut, että minun on huomattavasti helpompi hengittää ilman somen jatkuvaa päivittelyä saati lukea muiden päivityksiä.

Loistavaa viikkoa

Sampo

Kommentit

 • Taina Orasaho 13.5.2019 15:49

  Tee niin kuin tunnet!! 💕 Ihana tausta kuvassasi! 💕 Nimimerkki “Nuoruutensa Italiassa asunut”

 • Seija helander 13.5.2019 21:58

  Älä ihan kokonaan lopeta! Oot hyvä juuri sellaisena kun olet! Miksi pitäs teeskennellä jotain mitä ei oo🤔pidän juuri sen takia sinun postauksista,ei mitään rikkiä,aito lapin mies! Älä ees ikinä muutu joksikin ns. Kaikenetelässätietävätovatolevinaanparempia,ei ne ees oo! Ei sinne päinkään,olen usein todennut että pohjoisen ihmiset ymmärtää paljon enemmän elämästä,maailman tapahtumista,empaattisuudesta ym ym. Tämä on vaan niin totta! Jatka Sampo vaan ja lisää löylyä pesään!

 • Antero Tenkala 14.5.2019 06:26

  Ymmärrän täysin tuon olotilan. Mitään uutta ei ole enää saavutettavissa; itselle. Ehkä rahaa ja edelleen some-keskusteluissa muiden taholla ”pallo pyörii”,
  Mutta se olennainen, se juttu miksi lähdin mukaan; mitä sille kuuluu. ? .
  Suomen-tuottamisesta voi tulla pakkomielle; kuin uutistoimittajan painajainen; lukea kaikkea mitä maailmalla tapahtuu, ettei mikään jää tietämättä.

 • Niinuska79 14.5.2019 09:24

  Heipsuli vei!
  Älä ihan kokonaan lopeta someilua. Olen tykännyt seurata sinun, kauppasi ja perheesi elämää. ❤ Olen myös tehnyt havaintoja noista v*****lu kommenteista joidenkin taholta,mutta se on vain kateellisten panettelua. Niitä tulee kaikille ja aina. Älä anna niiden latistaa. Jos nyt tuntuu, että et jaksa enää, niin vähennä sitä somea, ehkä ihmistenkin ilkeilykommentit vähenee 😉 mutta please, älä lopeta 🙏❤

 • Teemu 14.5.2019 13:47

  Aika hyvin jäbä vetää. Pitää tulla kaupalle joskus moikkaamaan.

 • 1001 14.5.2019 19:10

  Tuossa ammatissa ja mitä teet, on julkisuus juurikin tuonut lisää asiakkaita. Kukaan ei kuitenkaan velvoita sinua päivittämään somea jollain tietyllä aikataululla. Kaupan työntekijät voivat varmasti päivittää tarjouksia ja tapahtumia ja otat vaan johtotehtävät itsellesi. En sinuna sulkisi sometilejäsi tykkänään, vaan voit pitää reilusti taukoa niistä ja ilman aikataulua. Postaat vaan joskus tai jätät sen muiden tehtäväksi. Itse päätät, mutta neuvoni kannattaa kuunnella.

 • Kristian Juusola 15.5.2019 08:57

  Hyvä kirjoitus Sampo!
  Veikkaisin, että melko rehellinen jopa. Oli kiva kuulla/lukea.
  Tsemppiä sulle jatkossa, miten SOMEn kanssa käykään, niin aina pitää muistaa ELÄÄ!

 • ANNIKKI KLAVER 16.5.2019 16:17

  NYT SITTEN SAMPO OLET ÄIJÄN IÄSSÄ, JA OLET SAMA VEKKULI KUN OLET OLLUT, NIIN ETTÄ SINUSTA TULI NYT HYVÄ ÄIJÄ, TÄYDET KYMPIT NIIN VAIN ONNEA KOKONAISEN NELJÄNKYMPIN EDESTÄ SULLE. PALJON ONNEA JA EDELLEEN ILOISTA MIELTÄ JATKA NÄIN TOISET NELJÄKYMMENTÄ VUOTTA. TOIVOO ANNIKKI PORVOOSTA.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!