Muistan nuorena miehenä elelleeni vahvasti yli varojeni. Kyllähän minun vanhemmat olivat kovasti yrittäneet opettaa rahankäyttöä ja varallisuudenhoitoa, mutta näiden minun päässäni olevien vitsauksien vuoksi ei tuo taloudenhoito ollut mitenkään lempipuuhaani. Minua kiinnostivat uudet autot, mitä nopeammat sen paremmat tai millä niitä misuja saisin naarattua. Oli kova halua mennä ja bilettää, sama se, oli siinä kohtaa pankkitilin saldo minkälainen tahansa.

Sanonta ”velka on veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa” iski isosti siinä kohtaa, kun maksun aika koitti. En mie miettinyt pikavippejä tai kulutusluottoja ottaessani sitä tulevaa maksupäivää. Enkä usko, että suurin osa ihmisistä ymmärtää, kuinka suureen suohon itsensä saattavatkaan laittaa.

Sitten kun on monesta eri paikasta joko pikkuvippiä tai vähän suurempaa luottoa, niin vaikkei sillä hetkellä tunnu kuukausierä isolta, matkaa koko velan maksuun onkin huimasti. Korot pitävät huolen, että rahoittaja saa omansa. Koroista kun puhutaan, niin onhan se nyt aika raastavaa, kun lainan loppusumma ei olekaan se ottamasi vippi, vaan huomattavan paljon suurempi.

Lainojen kilpailutus kuulostaa yleisesti ottaen vain huijaukselta saada sinut ottamaan joko lisää lainaa tai sitten korkeammalla. Ainakin minusta. Mutta jouduinpa syömään sanani, kun sain mahdollisuuden tutustua Rahoitu.fipalveluun yhteistyön kautta. Kokeilin eri versioita menneiden aikojen ”syntien” sovittamisesta ja hämmästys oli rehellisesti sanottuna melkoinen. Lainatarjouksia tuli kaiken kaikkiaan 13 kappaletta ja kalleimmissa tarjouksissa korko oli yli 40%, kun taas halvimmissa tarjouksissa mentiin 9% pintaan.

Ihan hullua, kuinka eri lainantarjoajat kiskovat korkoja. Itsekin kauppiaana ymmärrän katteiden päälle, mutta kyllä oli meikäläisenkin myönnettävä, että ei se tämä kauppamies oikein mistään mitään ymmärtänytkään. Oli älytöntä huomata omin silmin, miten saman lainasumman ottaminen muuttui tuhansien eurojen erolla täysin eri summaksi kuin ”oletuslainani”.

Joten ihmiset, jotka aidosti miettivät, kuinka saisi hiukan ”löysää” talouteen, minusta ehdottomasti katsomisen arvoinen kortti olisi kokeilla lainojen kilpailuttamisia. Varsinkin, kun puhutaan korkeakorkoisista kulutusluotoista. Niissä on niin huima ero, ettei tosi.

Saman lainan ottaminen saattaa jossain paikassa viedä sen luvatun 5 vuotta, tai sitten voipi olla, että vielä 7 vuodenkin jälkeen kamppailen sen saman silmien laserleikkauksen lyhennyksen kanssa ja huomaat, ettei summa ole muuttunut juuri miksikään. Tärkeintä on, ettei lainaa ota turhaan, vaan miettiä pärjäisikö ilman tai voisiko ensin säästää. Mutta jos joskus tilanne on ns. pakko, yhtä tärkeää on välttää kalliin lainan ottamista ja siihen kattava vertailu on apu.

Vertailuun pääset tästä! 

Vertaile! Se kannattaa!

Sampo

Kommentit

  • Jami 28.2.2019 14:22

    Eiköhän tässä olisi asiallista mainita myös kirjoittajan kaupallinen suhde mainostettuun palveluun eikä vain alustan suhde kirjoittajaan

  • Ölli 22.7.2019 12:49

    Oli vähän outo avautuminen ja vielä oudompi juttu. Mikähän lie tuonkin vuodatuksen tarkoitus iki vanhoine hokemineen veli on velka otettaessa hirttosilmukka kaulassa maksaessa.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!