Minulta on kysytty että miksi romahdin kirjeen saatuani? Eikö se ollut kiva kun sai niin lämpimästi kirjoitetun kirjeen kotoa? Enkö ollut toivonut yhteydenottoa jo pitkään?

Jos olet seurannut Selviytyjät sarjaa niin olet varmaan huomannut kun olen kaipaillut perhettäni lähes joka jaksossa. Kun meiltä kysyttiin et mikä olisi kiva palkinto kisassa niin aloin vastailemaan et puhelin. Haluaisin soittaa vain kotia ja kysyä kuulumisia. Ikävä oli minun pahin vastus koko kisan aikana.  Tai oikeastaan ei pelkästään ikävä vaan huoli.

Tätä on ehkä hiukan vaikea selittää ihmisille joilla ei ole näin “erikoista” vaimoa kuin minulla on. En sano tätä millään pahalla tietenkään. Minun vaimo tulee mustasta kulttuurista ja hänelle on todella tärkeää huomioiminen, käytöstavat, kunnioitus jne… Hän on myös todella huomionkipeä. Meidän suhteessa välittäminen pitää ilmaista joka päivä. Useita kertoja päivässä. Hänelle ei riitä perus suomalainen tapa osoittaa huomiota.

Joskus tämä tuottaa minulle haasteita, koska väsyneenä tai reissussa sitä haluaa vain vetäytyä peiton alle ilman sen kummempia lepertelyjä. No, jos vaimoni ei saa huomiota vaikka se sitten johtuisikin väsymyksestä, hän alkaa oireilemaan. “Oireilu” ei välttämättä ole mitenkään kauhean näkyvää. Eli hän ei huuda, tiuski eikä myöskään kohtele mitenkään huonosti. Oireet voivat näkyä passiivis agressiivisena käytöksenä tai sananmuodoista voi päätellä että hän haluaa nyt huomiota.

Tuosta oireilu vaiheesta mennään eteenpäin niin tilanne voi eskaloitua riidaksi tai muuten vain johtaa tunnelman kiristymiseen. En edelleenkään sano että se on huono asia. Päinvastoin, suhteessa on hyvä että säpinää riittää ja tunteita näytetään. Se pistää yrittämään vielä näin usean vuodenkin jälkeen. Vaimoni on tartuttanut minuun tuota huomion hakemista. Eli vaadin samantyyppistä käytöstä häneltä mitä hän minulta.

 

Nyt moni varmaan kelailee mielessään et “on ne sekaisin”. No voi olla! Mut väitän että tunnen vaimoni nykyään niin hyvin että huomaan hänen puheesta, sanoista tai pelkästään hänen energiastaan jos hänellä ei ole kaikki hyvin. Se on todella hullua sillä näin se vain toimii. Tunneside on niin vahva välillämme että vaikka hän olisi Tampereella ja minä Lapissa niin aistin pienistäkin asioista mikäli kaikki ei ole hyvin.

Näinhän tässä sitten kävi! Olin ikävöinyt ja ollut huolissaan yli kolme viikkoa ennen kuin kirje häneltä tuli saarelle. Minua pelotti aivan helvetisti koska ikävä ja huoli täytti minun pään täysin Selviytyjissä. Tiesin että selviäisin mistä tahansa kun ei tarvitsisi murehtia vaimostani ja perheestäni. Olisin halunnut vain kuulla hieman “ylistys” sanoja että kuinka perheelläni ja vaimollani on ikävä minua. Se olisi tuonut voimaa minulle keskittyä pelkkään peliin, koska sitä vartenhan siellä oltiin. Voittamassa.

Kun avasin kirjeen ja lähdin lukemaan sitä niin huomasin heti välittömästi et jotain on vialla. Kirje lähti liikkeelle tervehdyksellä “Hei Samski”! Siis WTF!! Jos Minttu olisi ollut vajaan kuukauden poissa ja olisin hälle kirjoittanut että mites Mintsellä kulkee siellä niin hän ois kiikuttanu avioeropaperit maistraattiin samantien! Mie ootin tyyliin “Hei Rakkain” tai jotain mistä voisi päätellä että vähän on edes rakkautta ilmassa.

Sitten teksti jatkui. Siinä oli yleisiä lätinöitä “arki rullaa, baba ikävöi, luulee et oon kuollu”.. No tottakai nelivuotiaan on hankala käsittää että mikä on Selviytyjät ja missä isi on mutta sen mie olisin voinut vielä päässänikin prosessoida ja ymmärtää. Kaikista tuskasinta oli lukea tuollaista hengetöntä tuotosta, missä rakkaus loisti poissaolollaan.

Tuo hengettömyys on se merkki että kaikki ei ole kohdillaan. Silloin kun Minttu on “hengessä mukana” niin se näkyy kirjoituksessa ja puheessa. Kirjeessä siitä ei ollut merkkiäkään. Toki hän lopussa toteaa että “Rakastetaan sinua” mutta samaan hengen vetoon lopettaa kirjeen “Baba ja Minttu” nimimerkkiin?! Siis mitä helvettiä? Kas kun ei ollut että “aurinkoisin terkuin Mintse”. Edelleenkin sinun voi olla vaikea tajuta että mitä haen tällä mut mulle tuo kirje tiivistelmä “täällä on hätä, en kerro mikä mut hätä on. Rakastan sua mut rakastan myös aamukahvia” tyyppisestä kirjeestä. Ja kaiken huipuksi se päättyy sanoihin “PS. niitä korviksia ei koskaan otettu, eli saat hoitaa sen puolen ihan itse.” Ei mitään lämpöä. Enemmän tommoinen käsky muotoinen tehtävä listaus loppuun.

Mut joo! Tämä oli minun ajatus kirjeestä ja siksi murruin! En ollu enää varma että onko mulla vaimoa kun tulen takaisin ja mikähän on pelin nimi. Tämmöistä siellä saarella oikeasti kävi läpi.

Tuon homman jälkeen kun sain kasattua ajatukset päätin että suljen koko perhe kuvion pois mielestäni, koska jos loppuun pääsen niin siihen ei ole enää kovinkaan pitkä matka ja oli se tilanne kotona mikä tahansa niin se ei muutu miksikään tämän jäljellä olevan ajan takia. Nyt vain ajatus peliin!!

Ollaan tämä asia juteltu läpi Suomessa ja vaimo on myöntänyt että hänellä oli huoli. Se huoli oli että en rakasta häntä enää kun tulen takaisin. Huoli että olenko ihastunut johonki muuhun kisan aikana. Ja nuo huolet näkyivät kirjoituksessa. Hankala kun tuntee ihmisen niin hyvin.

Nämä on ihan normaaleja keloja mitä ihmiset ajattelevat näissä realityissä. Ainakin tuntevien ihmisten kohdalla. Olen tavannut vaimoni Diili-ohjelman kuvauksissa, joten sattuuhan tätä.

Tässä linkki Kauppiaanrouvan blogiin koskien tätä aihetta

 

Terkuin

Sampo

Kommentoi

Kommentit

 • Superpotential 22.4.2018 22:35

  Arvostan Sampo sitä, miten rohkean avoimesti näistä asioista kirjoitat. Respect ja kaikkea hyvää perheellenne!

 • Tiku ja Taku 22.4.2018 23:54

  Sä kirjoitat tosi hyvin ja rehellisesti!

 • Marko Uskelin 23.4.2018 00:34

  Hieno kirjoitus. Kukapa ei läheisiään paremmin tuntisi kuin sinä ite. Tossa vaiheessa kisaa taatusti jokainen särö arjessa herkistää vaistot entisestään. Mutta sä selviydyit ja isosti kokeneempana 🙂

 • Ritva Myllärinen 23.4.2018 00:40

  Voi Sampo
  Olet ihan kuin minä. Luet toisen käytöstä ja ilmeitä kuin avointa kirjaa. Minä sanon aina, että näen mieheni nenänpielen asennosta kun hänellä eivät asiat ole hyvin.
  Mieheni on taas perus Suomalainen kaveri, joka ei näe mitään toisesta, vaikka rautalangasta vääntäisi mallia. Pidä lippu korkealla! Olet ihana!

 • Tuula Haikonen 23.4.2018 07:01

  Ymmärrän ❤️

 • Katja 23.4.2018 13:17

  Ootte niin avoimia ja teistä paistaa rakkaus läpi ❤️ ihana lukea teidän blogeja

 • Jonna 23.4.2018 20:25

  ❤️

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!