Opi kuvaamaan kuin Markus Kiili! Markus muutti perheineen Äkäslompoloon joitain vuosia sitten. Ammatiltaan hän on eläinlääkäri mutta hän on tullut tutuksi monille upeista valokuvistaan. Niistä on uutisoitu ympäri maailman. Tämä multitalentti kaveri on herättänyt ainakin minussa mielenkiinnon valokuvausta kohtaan! Tänään haastattelin Markusta ja kyselin neuvoja valokuvauksen saloihin! Tässä kymmenen vinkkiä  mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun aloittaa valokuvaus harrastuksen! Koppaa talteen!

 

 1. Katso Youtube videoita, hae tietoa internetistä tai kirjastosta! Valokuvauksen perusteista! Sinun täytyy oppia ymmärtämään miten kamera toimii. Tärkeä löytää sulle oikea tapa oppimiseen!Suosittelen Scott Kelbyn kirjallisuutta ja Youtube kanavaa.

 

 1. Valo! Valokuvaus on valonkuvausta! Jos mietitään esimerkkinä maisemakuvausta niin oikea aika on tärkein! Auringon nousun ja auringon laskun jälkeen! Valo on pehmeämpää! Keskipäivällä valo on kovinta. Yökuvaus on asia erikseen.

 1. Sommittelu! Miten mikäkin asettuu kuvaan! Sommitteluun löytyy sääntöjä, joita kannattaa opetella. Youtubesta löydät tähän apua hakusanalla composition.

 

 1. Ota monia kuvia samasta kohteesta eri jalansijoilta. Pienikin kuvakulman vaihtaminen antaa erilaisia lopputuloksia.

 

 1. Maisemakuvassa ota huomioon etuala, keskialue ja tausta. Nämä pitäisi löytyä kuvasta!

 1. Tunne oman kameran rajoitukset! Opi tuntemaan kamerasi, missä menee oman kameran rajat. Arkipäivän tilanteissa riittää peruskamerat, mutta esimerkiksi liikkuva kuva ja hämäräkuvaus vaatii jo enemmän potkua kameralta.

 

 1. Kuvaa paljon! Katsele omia kuvia ja arvioi mitkä on onnistuneet ja mitkä menneet pieleen. Arvioi mikä meni pieleen ja miten parantaa. Katso myös muiden kuvia ja hae syitäValokuvaaminen on paljon omaa ajattelua. Toiston kautta oppii.

 1. Kuvankäsittely ohjelmien opettelu! Jos haluat viimeistellä kuvasi viimeisen päälle niin kuvankäsittely ohjelmien opettelu on tärkeää. Jos haluat kuitenkin esimerkiksi maisemakuvasta mahdollisimman realistisen niin kuvankäsittely tärkeää. Vältä kuitenkin ylikäsittelyä. Arkipäivän kuvaukseen riittää kameran peruskuvat. ”Photoshoppaus” ja kuvankäsittely on kuitenkin kaksi eri asiaa.Kuvankäsittelyssä säädetään valoa, varjoja ja väriensävyä. Ei lisätä tai poisteta elementtejä.

 1. Helppo tapa oppia ovat valokuvauskurssit. Näitä järjestetään valokuvaajien, liikkeiden ja vaikkapa kansanopiston kautta.

 

 1. Välineurheilu on turhaa. Kalliita välineitä tarvitsee ostaa vain siinä tapauksessa kun tietää mihin niitä tarvitsee!

Lisätietoa Markuksen valokuvaamisesta

Markuksen veppisivut

Markuksen Facebook sivut

Instagram markuskiili (tsekkaa)

 

Kommentit

 • Matti Ruuska 8.9.2018 15:57

  Kiva kirjoitus! Silmiin napsahti positiivisessä mielelessä ainakin 10. kohta! Välineurheilu on turhaa. Parhaan kuvan saa aikaan sillä kameralla, joka sattuu olemaan mukana. Olen itse kuvannut kalustolla väliltä 10-15000€, ja käytän vieläkin aktiivisesti (myös asiakastöissä!) iPhonea! Näiden puhelimien tekniikka on kehittynyt niin paljon, että niillä voi kuvata jo aivan hyvin työkäyttöön hyvässä valossa.

  Tällaisia kirjoituksia lisää, kiitos! 🙂

 • Reijo 18.10.2018 09:33

  Itse olen harrastelija kuvaaja mutta täytyis yrittää muistaa nämä perus vinkit , itsellä tuppaa innoissaan välillä unohtuun nämä tärkeät asiat .

  Kiitos tästä.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!