Kukapa ei olisi riipaissut muutaman päivän ryyppyputkea jossain vaiheessa elämäänsä? Minä ainakin ja vieläpä useita kertoja. Olen havainnut kuitenkin erään asian. Krapula tilan kesto on nykyään ihan eri luokkaa kuin parikymppisenä! Voi luoja! Ja nyt en todellakaan puhu mistään pienestä pään jomotuksesta tai pahoinvoinnista. Vaan kokonaisvaltaisesta kehon ja mielen pahoinvointitilasta. Ennen kuin pääsen tässä blogissa asiaan niin haluan kertoa hiukan pohjustusta.

Muistan kun parikymppisenä nulkkina “opiskelin” Kotkassa merkonomiksi. Opiskelun laitoin heittomerkkeihin, koska kyllä se aika oli enemmänkin hauskanpitoa kuin vakavamielistä opiskelua. Meillä oli tuohon aikaan tapana aloitella viikonlopunviettoa jo keskiviikkona. Sitähän kutsutaan pikkulauantaiksi. Koulun jälkeen monesti mentiin kaverin luokse aloittelemaan pussikaljan juonnilla, koska sillähän säästi illan ravintolakuluissa. Juopottelu siis alkoi jo varhain iltapäivästä. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä pelikuntoon. Sitä juotiin, saunottiin, höpistiin muka henkeviä ja jossain kohtaa iltaa sitten painuttiin baarin kautta yökerhoon.

Muistan eräänkin kerran, kun keskiviikon ja torstain välisenä yönä hapuilin asuntoa kohden ja juuri ennen nukkumaanmenoa sain viritettyä herätyskellon soimaan, että pääsen aamulla kouluun. Usein meni niin, etten ihan kahdeksaan päässyt ylös mutta kyllä viimeistään kymmeneltä jo alkoi elämä voittamaan. Siitä sitten vain kouluun syömään, höpisemään edellisillasta kavereiden kanssa ja hiukan jopa opiskelemaankin. Ei mitään ongelmaa! Tästä jatkettiin sujuvasti samalla kaavalla viikonloppua kohti!

Kun viikonloppu koitti niin törpöttelyhän alkoi heti koulusta päästyämme ja sitä jatkui yöhön asti. Lauantaiaamuna meillä oli monesti tapana mennä pienessä krapulapöhnässä pizzalle ja oluelle. Se helpotti oloa ja käänsi olon sopivasti kohti nousua. Sillä sitä jaksoi painaa sitten lauantaiyönkin ja sunnuntaina oli sitten varsinainen “krapulapäivä”. Tuohon aikaan se tarkoitti että oli univelkaa, teki mieli syödä jotain suolaista ja ehkä käydä iltapäivästä vähän vaikka salilla tai kävelemässä. Ei ollut mitään sen kummempaa. Ihmettelin tuolloin, kun lähemmäs nelikymppiset kaverit voivottelivat oloaan ja kertoivat, että heillä oli karmea morkkis ja huono olo. Mistä!? Mie mietin. Aattelin että se oli ihan pelkkää legendaa, että ikä vaikuttaa krapulan tasoon.

No ei ollu legendaa EI! Olen huomannut, että nykyään darran kesto ja laatu vain pahenee vuosi vuodelta! Ennen siitä selvisi päikkäreillä. Nyt tuntuu, että tarvii sairaalahoitoa. Sitä on sellainen kävelevä ihmisraunio, joka vapisee ja pelkää kaikkea. Jopa puhelimen soiminen saa mielen järkkymään.

Me oltiin viime viikonloppuna ruletin EM-kisoissa. Reissu oli äärettömän hauska, mutta samalla hiukan kosteahko! Nämä on niitä reissuja, kun tapaat kavereita pitkästä aikaa, joita ei muuten näe vuoden aikana juuri ollenkaan johtuen kiireistä ja tiukoista aikatauluista.

 

No, hommahan lähti totutulla kaaviolla liikkeelle. Torstaiaamuna lentokentällä aamukuudelta pienillä skumppatöräyksillä homma käyntiin ja sitä sitten jatkui lentokonematkan, seuraavan päivän, illan ja yön. Ja niin kauan kuin reissua riitti, viini ja olut virtasi! Tottakai! Enkä mie näe tässä mitään pahaa. Tätä tekee aika suuri osa väestöstä lomillaan.

Mut nyt päässään asiaan! Miten tämä fiilis voi olla niin karmea vieläkin? Me tultiin sunnuntaina Suomeen ja kalenteri näyttää nyt keskiviikkoiltapäivää. Mulla on ääni aivan käheänä, paikat vapisee vieläkin ja yöllä sitä näkee aivan järjettömiä unia ja hikoilee omituisen hajuista eritettä lakanoille. Tässä olotilassa sosiaalisuus on nolla ja suorituskyky sitäkin heikompi. Tuntuu myös, että kaikki katsoo sinua ihan kuin moittien, että mitäs oot poika hörpötelly. Tässä tilassa pahinta on se, että sulkeutuu kotia. Siellä mielen valtaa pirut. Kohmelon aiheuttama morkkis vääntäytyy esiin ja huomaat syyttäväsi itseäsi kaikesta. Olotilaan ei auta mikään.

Olen havainnut että parasta lääkettä tässä tilanteessa on suorittaminen. Vaikka se tuntuu, kuinka vastenmieliseltä tahansa niin ronttaa persees ulos. Liiku hiukan kuntosi mukaan ja tee vaikka pari pientä työasiaa, siivoa kämppää, pese pyykkiä tai ihan mitä tahansa, missä näkyy kätesi jäljet. Sauna on myös todella hyvä! Kun hiki alkaa virrata niin reissun aikaiset myrkyt poistuu kehosta. Ite tykkään juoda paljon vettä ja ottaa hiukan lisäravinteita: magnesiumia, vitamiineja, tuorepuristettua mehua.

Tee kaikkea, mikä hiukankin antaa tervettä fiilistä. Pääasia, että toimit.

Ajatteleppa tuota kontrastia verrattuna parikymppisen ja nelikymppisen krapulasta selviytymiseen. Aivan jäätävä ero! Nelikymppisen versio kuulostaa kuin yrittäisit selviytyä kuolemantaudista. Siltä se ainakin tuntuu. Tämä blogikin on yksi tapa tehdä selviytymistyötä. Ripittäytyminen ja synneistä puhuminen. Toivottavasti se puhdistaa sieluani.

En juo enää koskaan, älkääkä tekään!

Terv,

Haavanlehti

Tässä linkki hyvään rapulamättöön!

Kommentoi

Kommentit

 • Tev 11.4.2018 15:19

  Nuorena viikonku ryyppäs oli päivän krapula, nyt 46v päivän ryyppät ni o viikon krapula. Noihin sanoihin vois lyhentää koko romaanisi 😉

 • Marko Uskelin 11.4.2018 16:04

  Se on taitolaji tuo juominenkin 🙂

 • Soossia 11.4.2018 21:12

  Aika amatöörejä.. Ikää 40v ja paripäivää menee ihan heittämällä, tosin lauantai ei ihan aamusta. Kun on syönyt kunnolla niin homma jatkuu…ja sunnuntaina pikku krapula ei muuta. Sit maanantaina kunnon kyykkytreenit nii loputkin paskat poistuu hien mukana.

 • Tuire Smolsky 11.4.2018 21:18

  Joskus 90-luvul vähä yli kolmekymppisenä tuli Ruottin risteilyl hankittuu nii karsee krapula, et päätin etten ikänä enää juo nii paljo, et krapula iskee ja de o pitäny 😊

 • Kalevi Kontiokorpi 11.4.2018 21:24

  Ei tuo vielä mitään,nuo kipeät kestää, koska et puhunut vaimosta yhtään sanaa.

 • PekkaKana 11.4.2018 21:32

  Ihan höpöjuttuja. 38-vuotias olen, ihan samanlaiset rapulat oli kakskymppisenäkin. Tosin reenaankin viikottain maksaa.

 • Teltta77 11.4.2018 23:07

  Sampo kertoo juuri kuten asia on, itsekin tuli viikonloppuna alkoholia juotua niin perjantaina kuin lauantainakin. Parikymppisenä pystyi juomaan neljäkin päivää putkeen, nykyään ei mitään toivoa. Tänään keskiviikkona saunan jälkeen voi sanoa että olo on normaali. Nyrkkisääntönä voi pitää että krapula kestää tuplasti sen ajan minkä joit – yksi ilta = kaksi päivää krapulaa, kaksi päivää = neljä päivää krapulaa and so on. Ikää on 41.

 • Mm 12.4.2018 01:09

  Päivän juo niin 3-4 päivää krapula ja ikää siis 21 pari vuotta taaksepäi nii ei tullu ees krapulaa

 • Hevi 12.4.2018 05:13

  Hieno teksti. Otetaan sille.

 • Jabala 12.4.2018 07:27

  1. Acetium. 2. Suola nestetankkaus olisi hyvä tehdä jo dokaamisen aikana, jounin kaupaltakin saaatavat valmispullot.
  3. Korkeintaan 1-3 alkoholia sekaisin.

  Nämä ohjeet vähensivät minun krapulat pelkäksi väaymykseksi.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!