Aamulenkillä huomasin, kuinka voimakkaasti meihin tavallisiin kansalaisiin koitetaan taas vaikuttaa. Bussipysäkit, valotolpat ja valotaulut ovat täynnä eri puolueiden ehdokkaita.

Kaikessa vaalipropagandassa näyttää olevan yhteistä itsensä kehuminen ja toisten puolueiden vähättely. Vastakkainasettelun tuntee ytimissä asti.

Vaalimainoksia pohtiessani mieleeni tuli oma Facebookin aikajana. Minusta tuntuu, että Facebook koittaa tarjota minulle sellaista vaalimainontaa, josta todennäköisesti pitäisin. Tästä tuli mieleeni jenkkien presidentinvaalit, jolloin sosiaalinen media näytteli suurta osaa ihmismieleen vaikuttamisessa. Jokaisen yksilön omaa Facebookin aikajanaa säätelevät algoritmit. Ne päättävät, millaista tietoa sinulle tarjotaan ja mitä jätetään pois.

Suomeksi sanottuna saat sellaista materiaalia ”fiidiisi”, millä todennäköisesti koitetaan vaikuttaa mieleesi ja toimintaasi. Tämä kuulostaa foliohattuisen huru-ukon puheelta, mutta näin se vaan menee.

Miten voin suojautua tämmöiseltä mustamaalaukselta ja miten voin muodostaa omat mielipiteeni ehdokkaista? Todennäköisesti en mitenkään.

Miksi työntekijöiden ja yrittäjien välille rakennetaan valtava vastakkainasettelu? Tämäkin on mietityttänyt minua pitkään.

Neljä vuotta on pitkä aika

Meillä on ikivanhoja puolueita, jotka ovat olleet vallankahvassa niin kauan kuin itsenäisessä Suomessa on politiikkaa harrastettu, näin kärkevästi sanottuna. Näiden puolueiden henki tuntuu olevan samantyyppinen kuin ajan henki on ollut sata vuotta sitten. Silloinhan ilmeisesti porvarit, herrat ja patruunat sorsivat työläisiä, jonka takia näitä vastavoimia on sitten perustettu? Korjatkaa vain, jos olen väärässä.

Näiden puolueiden johtohahmot ovat vaihtuneet vuosien kuluessa, suosio keikahdellut laidasta toiseen ja kullakin puolueella on ollut aikansa. Kansa on äänestänyt vallankahvaan edustajistonsa ja AINA poliitikot haukutaan loppujen lopuksi saamattomiksi.

Tässä kohtaa foliohattuni rupeaa kiristämään päätäni. Näin nimittäin Hjallis Harkimon somessa leviävän videon, jossa hän kertoi melkoisen tarkoilla esimerkeillä, miten Suomessa päätöksen teko rullaa. Se oli melkoisen karua kuultavaa, mikäli pitää kutinsa. Korruptio, joukkokuri ja kabineteissa solmitut päätökset sanelevat, miten tässä maassa mennään. Näiden taustalla ovat yritykset, liitot ja muut instanssit. Tässä kohtaa minua rupesi jo ahdistamaan ja oli pakko laittaa hölkkään lisää vauhtia.

Voiko se oikeasti olla niin, ettei ole mitään väliä, ketä yksilöä näistä vanhoista puolueista äänestät, sillä taustalla olevat isot voimat sanelevat kuitenkin, mitä kansanedustajat äänestävät tai säätävät?!  Jos näin on, niin huhhuh…

Minua huolestuttaa myös se, että ymmärtävätkö nämä valtapuolueet ajan muutosta? Nykyään neljä vuotta on pitkä aika ja siinä ajassa tapahtuu valtavia muutoksia megatrendeissä. Sosiaalinen media, e-sportit, ilmastonmuutos ja millennium-sukupolven täysi-ikäistyminen tuovat uusia haasteita. Ymmärtävätkö vanhat edustajat nämä muutokset? Tuskin, koska nyt mennään semmoista vauhtia uuteen aikaan, että voi hyvää päivää.

No, joka tapauksessa! Minusta muutos on aina hyväksi ja varsinkin silloin, kun ajan henki on sellainen, että tarvitaan radikaalejakin tekoja.

Muutos voi tapahtua

Mulla ei henkilökohtaisesti ole pennin jeniä liossa koko vaalikamppailussa, enkä ole minkään puolueen takana.  Tiedän, että minulla on paljon seuraajia ja minutkin luetaan tämmöiseen ”vaikuttajien” joukkoon, joten koitan tämän muotoilla mahdollisimman rehellisesti, etten saa taas jotain paskamyrskyä aikaiseksi.

Olen monesti minun some-kursseilla sanonut, että jos et halua saada rapaa niskaan, niin älä kirjoita mm. politiikasta. Nyt kuitenkin koen, että ihmisten pitäisi äänestää. Vaikka se ei tuntuisikaan omalta, niin se on ainoa tapa vaikuttaa tähän oravanpyörään.

Jotenkin tuntuu, että oman alueen edustajaa on kaikista vaikein valita. Minun päätökseen vaikuttavat luontoarvot, yksilön vapaus ja liberaalit ajatusmallit. Tämän lisäksi vaakakupissa painaa ehdokkaan tämän päivän tietämys.

Minun mielipidehän nyt on ihan yhtä kurantti kuin kenen tahansa. Mulla ei ole mitään elitistä tai porvarillista ajatusmaailmaa. En halua lyödä duunaria, enkä sortaa mitään kansanosaa. Elän sellaisessa kuplassa, jossa toivon, että muutos voi tapahtua.

Kuvittelen tietäväni, että on kavereita, jotka voivat viedä meitä oikeaan suuntaan. Heillä olisi todella laajakatseinen ajattelumaailma, johon ei kuulu persesilmällä vahtaaminen. Tämän lisäksi on henkilöitä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita meidän maamme asioista ja haluavat viedä tätä maata eteenpäin. Kannattaa tutustua kriittisesti myös muihinkin ehdokkaisiin, eikä sokeasti uskoa kaikkea, mitä mainosvideot julistavat.

No oli miten oli, tärkeintä on kuitenkin, että käytät äänioikeutesi siihen, mihin uskot. Niin teen minäkin.

Sampo

Kommentit

  • Eskelinen Päivi 5.4.2019 21:33

    Aivan loistavaa analyysiä! Näin asiat juuri ovat. Olet loistava persoona ja lisäksi myös fiksu! Ehdotankin, että neljän vuoden kuluttua ryhdytään Sinua Arkadianmäelle äänestämään. Samalla pääset hoitamaan Pohjois-Suomen elinkeinoelämää, taloutta ja aluekehitystä uuteen kuosiin. Tähän on loistavat mahdollisuudet. Voimme rakentaa ja siirtää hajautettuja palvelutuotantoa pohjoisen Suomen uusiin kasvukeskuksiin . Lyhyet välimatkat rajat ylittävään monipuoliseen yhteistyöhön. Hyötyä matkailubisnekseen. Suomen Lappi hankkeessa kärkitoimijana globaalisti. Helsinkikeskeisyyden helpottaessa hyötyjä roppakaupalla. Rata tms. Liikkuvuuteen ja tavaran kuljetuksiin liittyviä hankkeita projekteiksi. Aasian huippuosaajien yhteistyössä vaikkapa rataa innovoimaan Pohjoisesta Lapista Etelään. Innovaatioita, uusia teknologioita , energia-ja metalliteollisuutta löytyy jo hiukan valmiiksi. Verkostot myös luotaviksi hankkeisiin globaalia yhteistyötä silmällä pitäen helposti. Kiitos matkailubisneksen. Se on Lappi se, joka tuo Suomelle uuden myönteisen talous- elinkeinoelämän nousun seuraavan kahdenkymmenen vuoden ajaksi. Sampolle projektia myös sopivassa mittakaavassa. Insinöörejä ja alueelta pari yliopistoa myös valmiiksi löytyy. Petrus Pennanen , Harkimot mukaan. Matkailun osalta bisnes on vähemmän kuormittavaa ympäristön kannalta, jos matkailijat osin jakautuvat yli rajojen koko Pohjoisen alueelle. Itse tulen verkostotyöhön mieluusti myös! Terveiset Joensuusta jälleen ..

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!