Palauduin viime viikolla Expedition Greenland -reissulta, joka nimensä mukaisesti suoritettiin Grönlannissa. Reissun ideana oli mennä katsomaan, miten ilmastonmuutos näkyy Grönlannissa ja voiko perusliikuntaa lisäämällä saavuttaa sellaisen kunnon, että selviydyt reissusta.

Pari asiaa tähän alkuun. Tiedän, että kuulostaa tekopyhältä lentää Grönlantiin, kun lentäminen aiheuttaa päästöjä ja sitä myöten vauhdittaa ilmastonmuutosta. Ihmisen luoma systeemi on siitä pirullinen, että tässä ajassa on pirun vaikea toimia aiheuttamatta päästöjä tai rasitusta luonnolle. Me kompensoitiin lennosta aiheuttamat päästöt metsäkaupoilla. Nykyään näitä kompensaatioita voi tehdä melkeinpä mihin tahansa asiaan. Jälleen kerran näen osan puistelevan päätä, mutta en jaksa/välitä käyttää tämän asian veivaamiseen aikaa, vaan menen itse asiaan.

Itse reissu oli upea! Grönlanti oli mielettömän kaunis ja karu paikka. Sinnepäin harvoin tulisi ihan muuten vain lähdettyä reissuun, joten koen kyllä olevani etuoikeutettu päästyäni mukaan. Meitä oli reissulla kaiken kaikkiaan 12 henkilöä: Patrick Degerman, Sami Sallinen, Janne Mustonen, Mato Valtonen, Sanni Rannikko, Hanna Karttunen, Jone Nikula, Suski Mikander, Aapo Rainio, Tuukka Junni, Michele Murphy-Kaulanen ja minä.

Tämä on minun uskontoni

Olen havainnut, että aiheena ilmastonmuutos jakaa mielipiteitä. Osa ei usko koko ilmastomuutokseen, toiset eivät halua uskoa, koska se vaikuttaisi myös heidän elämäänsä, osaa ei kiinnosta ja loput uskoo. Tietysti sävyerot löytyvät vielä näidenkin ”luokkien” välistä. Olen havainnut, että yleisin tapa väitellä ilmastonmuutosasioista on väittely somessa ja netissä. Yksi osapuoli heittää jonkin uutisen tai tutkimuksen aiheesta – joko puolesta tai vastaan – ja toinen osapuoli koettaa kiistää väittämän jakamalla omaa näkemystään tukevan uutisen tai tutkimuksen. Näin se menee päivästä toiseen.

Myönnän itsekin jakavani ilmastonmuutosta koskevia uutisia kohtuullisen aktiivisesti. Uskon, että ilmasto on muuttunut viimeisten vuosien aikana todella radikaalisti ja sen on aiheuttanut ihmisten toiminta. Tämä on siis minun uskontoni. Mihin se sitten perustuu?

Ensinnäkin tämä blogi venyy liian pitkäksi, jos niputan kaikki havaintoni tänne, joten tyydyn omaan tyyliini lyhentämään havaintoni. Jos maailman tapahtumia summaa yhteen, mitä on tapahtunut vaikka viimeisen 20 vuoden aikana, on havaittavissa ääriolosuhteiden lisääntyminen. Maapallon lämpötilaennätyksistä on suurin osa tehtailtu 2000-luvun puolella. Minun elämäni aikana ihmisten lukumäärä maapallolla on tuplaantunut neljästä miljardista vajaaseen kahdeksaan miljardiin. Toki väkimäärä on kasvanut eniten kehitysmaissa, joka on sikäli huolestuttavaa, koska hekin haluavat elää samaan tyyliin kuin länsimaalaiset ovat eläneet jo vuosikymmeniä. Eli yltäkylläisyydessä ja kulutuksessa.

No sehän tarkoittaa, että ruokaa, tuotteita jne. on tuotettava entistä enemmän. Länsimaat tietysti haluavat, että talouden rattaat pysyvät omissa maissa kunnossa ja teetättävät tavarat siellä, missä se on halvinta eli kehitysmaissa, koska siellä massatyövoima on halpaa ja säännöt mm. ympäristöä kohtaan ovat löyhemmät. Ihmiset ostavat tuotteet, mistä halvimmalla saavat, joten varmaan ymmärrät tämän yhtälön kestämättömyyden?

Jotenkin tuntuu mahdottomalta ajatukselta, että tämä nykyinen maapallon raiskaaminen ja samaan aikaan lisääntyvä saastuttaminen ei vaikuttaisi ilmastoon millään lailla. Vajaat kaksi miljardia autoa rumpsuttaa saasteita ilmaan, lentokoneita on tuhansia ilmassa yötä päivää, laivat kyntää meriä, tehtaat tupruttaa saasteita ilmaan ja vastaavasti metsää hakataan nurin joka puolella maailmaa. Olisi todella erikoista, jos kaikella tällä ei olisi vaikutusta?

No, tästähän me kiistellään.

Lapissakin vain “poikkeustalvia”

Matkustaminen saastuttaa siinä missä kaikki teollisuuskin maailmassa, sitä en kiistä ollenkaan. Olen reissuillani havainnut, että joka puolella maailmaa paikalliset puhuvat ilmastosta. Ja joka puolella paikalliset käyttävät adjektiiveja poikkeuksellinen, erikoinen, poikkeuksellisen lämmin tai kylmä keli, kun puhuvat säästä.

Sama asia täällä, missä mie asun. Nykyään ei voi enää ennustaa yhtään, millainen talvi tai kesä on tulossa. Se tulee olemaan ”poikkeuksellinen”. Esimerkiksi viime talvena lumet tulivat vasta joulukuun alussa. Suot eivät jäätyneet juuri lainkaan ja latukoneilla on ollut jo useampi vuosi vaikeuksia edetä vanhoja reittejä pitkin, koska pakkanen ei jäädytä pohjia enää. Edellistalvi oli ennätysluminen ja viime talvi oli alkuun ennätysvähäluminen.

Huhtikuun lopulla koettiin semmoinen lämpöaalto, mikä yleensä on heinäkuussa ja kesä oli äärettömän kylmä koko Suomessa, mutta nyt syksyllä taas mentiin äärilaitaan. Lappiin on levinnyt myös tänne kuulumattomia eläinlajeja. Esimerkiksi punkeista ja hirvikärpäsistä mulla ei ollut tietoakaan, ennen kuin 20 vuotta sitten muutin Etelä-Suomeen. Nyt niitä löytyy täältä Lapistakin. Myös puut puhkeavat lehteen aiemmin kuin ennen.

Räjähtelevät jäävuoret

No mutta, palataanpa sinne Grönlantiin. Tämä sama ”poikkeuksellinen säätilanne” oli havaittavissa myös siellä. Alueella oleva mannerjäätikkö kuuluu yhteen maailman nopeiten vetäytyvään jäätikköön. Ilmiö oli havaittavissa selkeästi. Patrick Degerman, joka on Grönlannissa kulkenut jo useita vuosia, kertoi, että joitain vuosia takaperin alueella oli merijäätä, jota enää ei ole. Kesäisin lilluvia jäävuoria on toki ollut, mutta niitä ei ole ollut niin paljoa, eikä niin suuria, mitä nyt nähtiin. Isoimmat vuoret olivat Kampin ostoskeskuksen kokoisia ja niitä oli paljon.

Jännä ilmiö oli myös sellainen jäävuorien räjähtely. Ihmettelin kun alueella kuului tykin laukauksia muistuttavia ääniä tuon tuosta. Kysyin Patalta (Patrick Degerman), että mitä ne äänet ovat ja hän kertoi niiden olevan murtuvia jäävuoria. Niitä ääniä muutama vuosi sitten kuului muutamia päivän aikana ja nyt pauke oli jatkuvaa. Laskettiin yksi päivä räjähdysten määrää ja sadan pamahduksen pyykki rikottiin jo 18.00 iltapäivällä.

Nämä esimerkit ovat todellisia havaintoja. Vastaavia havaintoja säätilatyypistä riippuen voidaan todeta ympäri maailmaa. Kyse ei ole siitä, onko ilmasto muuttumassa, vaan siitä, kuinka nopeaa se on ja miten ihmiset voivat vaikuttaa muutokseen. Tämä onkin tiukempi kysymys, koska harva haluaa luopua saavuttamistaan eduista tai hyödyistä.

Sampo

Kuvat: Suski Mikander

Kommentit

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!