Miltä elämä näyttää diagnoosin jälkeen?

Aika näyttää menevän melkoista vauhtia. Aikaa on kulunut yli viisi viikkoa, siitä kun minut raijjattiin huonossa kunnossa Lapin Keskussairaalaan. Näin jälkikäteen minusta tuntuu, että se oli parasta mitä minulle on vähään aikaan tapahtunut. Miksi näin?

En jaksa lähteä enää avaamaan syitä, mitkä johtivat tuohon heinäkuiseen surkeaan tapahtumasarjaan. Tapahtuneen vuoksi säikähdin kuitenkin niin paljon, että viimein menin ja hain apua ”päävaivojen” ammattilaisilta. Tämä taas johti arvaukseen että minulla on todennäköisesti ADHD, jota ei ole koskaan lopullisesti diagnosoitu.

Kuten arvata saattaa, elämäni ei ole ollut mitenkään tasaista koskaan. Olen itsekin vain totutellut elämään mielenvaihtelujeni kanssa. Näin jälkikäteen ajateltuna se tuntuu todella hullulta. Miksi? Olen nyt kuukauden ajan käyttänyt AdHd lääkitystä ja elämäni on muuttunut täysin. Tai oikeastaan elämä ei ole muuttunut, vaan minun pään sisäinen ”äänimaailma” on kokenut muutoksen.

Ensinnäkin, äkkipikaisuus!

Siitä olen kärsinyt koko minun aikuiselämäni. En ole mitenkään hyvä sietämään pitkäjänteistä ärtymystä, vaan se on purkautunut äkkinäisesti räjähtämällä. Nyt olen huomannut et tämäntyyppiset tunnehuiput ovat lieventyneet dramaattisesti. Normaalisti minun pinna päässäni on kiristynyt aina jos asiat eivät mene mieleni mukaan. Nyt sellainen fiilis että puristus päässä on todella lievää.

 

Keskittyminen.

Kuten aiemmin kerroin, en ole juuri kirjoja lueskellut. En yksinkertaisesti ole pystynyt. Lääkityksen aloittamisen jälkeen olen tavannut toistatuhatta sivua tekstiä. Se taitaa olla saman verran mitä olen viimeisen 20v aikana lukenut. Todella jännää, koska nautin nyt vielä teksteistä.

 

Siisteys.

Olen aina ollut melkoinen ”sottapytty”. Minun jäljiltä on jäänyt tavaroita ja vaatteita milloin minnekkin. Se on häirinnyt myös minua, mutta en ole tajunnut että mistä se johtuu. Nyt tajuan. Lääkkeiden oton jälkeen olen oppinut petaamaan sängyn ja muutenkin kamojen hukkaaminen on vähentynyt. Ei tosin kokonaan hävinnyt.

 

Alkoholi.

Viisi viikkoa on nyt takana ettei ole tehnyt mieli ottaa alkoholia. Tämä on sikäli hauskaa kun normaalisti olen tykännyt ottaa alkoholia varsinkin ulkomailla. Nyt en halua viinaksia, kun se pilaa tämän rauhallisen olotilan. Minkäänlaisia alkoholiaaltoja ei ole tullut, enkä ole myöskään mitään raittiuslupauksia tehnyt. Ei vaan tee mieli.

 

Aloitekyky ja asioiden hoitaminen.

Tuotteliaisuus lisääntynyt. Saan tehtyä asioita, jotka ovat tuntuneet aiemmin vastenmielisiltä. Pikkujuttuja joita olen lykännyt eteenpäin, tuntuvat nyt paljon helpommilta. Laskunmaksut, taulujen laitto seinälle, turhat romut roskiin ja niin edespäin.

 

Nämä asiat ovat suurimmalle osalle väestöä aivan arkipäivää. Mulle nämä asiat ovat täysin uusia ja nyt kun on saanut maistaa tällaista rauhan tunnetta niin pelkään iloita, koska sen menettäminen tuntuisi aivan kauhealta.

Mistä kaikki sai alkunsa? Klikkaa tätä niin pääset blogiin

Sampo

Kommentoi

Kommentit

 • Marko 20.8.2018 09:14

  Todella hieno juttu 🙂👍

 • Minsku 20.8.2018 09:20

  Hienoa, tsemppiä😃😃😃

 • Inkeri Johansson 20.8.2018 09:40

  Elämä kulkee hyvällä mallilla, ja kirjoitat siitä tässä blogissa hyvin kuvaillen. Ihailen ja toivotan onnea! 😊

 • Annica Tervonen 20.8.2018 09:52

  Kuulostaa poikani elämältä. Hänelle on adhd, ja autismikirjon osuus lisänä. Kun hän aikanaan aloitti lääkityksen, kun kaikki muut oli jo kokeiltu- eivätkä tukimuodot olleet tarpeeksi- koko hänen elämänsä mullistui.

  Epäonnistuja saikin hommat osin valmiiksi, kuuli palautteena muuta kuin kieltosanoja – hän sai myönteisiä kokemuksia elämäänsä.
  Elämä alkoi uudelleen.

  Häirikkö olikin ihan tavis tyyppi- noh, melkein!- ja tavallinen arki sai tuollaisia piirteitä, kuin mitä tuossa kuvailit.

  Jaan ilon kanssasi, sillä todella tiedän, millaista maailman avartumista käyt läpi. Kaikki muuttuu.
  Juuri se kaikki, mistä ”normaalisti” pärjäävillä ei ole aavistustakaan, niistä haasteista- mitä adhd tyypit kantavat taakkana mukanaan, koska eivät vaan saa niitä hikisukkia pesuun, vaikka hyvin tietävät- että sinne ne kuuluu.
  Mutta kun ei vaan pysty.

  Tsekkauta ajoittain maksa-arvoja, tuo lääkitys saattaa käydä sen päälle.

  Normisti nostaa paineita, mutta ainakin se, mitä oot laittanut, sulla ne on kovin alhaiset- sekään ei ole hyvä.

  Ainoa neuvoni on se, että nyt kun arki mahdollistaa sinulle erilaista hyvää suorittamista- eikä vain sata lasissa menemistä- niin vaikkapa vuoden kuluttua, laske lääkityksen tasoa, silloin näet- onko muutosta tapahtunut arjessasi niin, että pienempikin taso toimii.

  Tuo on kuitenkin kova kama vetää- mutta toki, että välittäjäaineet toimivat,kuten toivottua, sitä tarvitaan.

  Iloitsen sinun ja perheesi puolesta. Hienoja uutisia!

 • Ulla Vaattovaara 20.8.2018 10:10

  Olen todella iloinen puolestasi ja perheesi puolesta. Jatka samaan malliin. Kaikkea hyvää sinulle.

 • Annukka 20.8.2018 15:32

  Hienoa!
  Itse sain tiedon ADHD:stani maaliskuussa. Alkoholin tai laskujen suhteen ei ole koskaan ollut ongelmia. Siisteydessä menee välillä yli, olen liian siisti kotini kanssa. Tunnekuohut, kärsivällisyys, keskittymisen puute ja unettomuus..unettomuus kaikista pahin oire, jota on kestänyt jo 20 vuotta. En ole saanut vielä lääkitystä, kiitos julkisen puolen terveydenhuollon hitauden. Mutta lääkityksen odotan alkavaksi tämän vuoden puolella, jos kaikki menee kuten on lääkärin kanssa suunniteltu.
  Hienoa kuulla kokemuksesi, miten tuo lääke on sinuun vaikuttanut ja miten olet siitä hyötynyt, saanut viimeinkin päähäsi sen rauhan! Sitä minäkin odotan, rauhaa pääni sisälle 😄Itseäni jännittää, muutunko minä kuinka paljon, olenhan jo kohta 35 vuotta elänyt tämmöisenä. Ja mietin tuleeko lääke olemaan pitkä vai lyhytvaikutteinen.
  Melkoista se on saada tuo diagnoosi aikuisiällä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja helpottavaa saada tietää, että syy käytökseen ei ole mielenterveydessä.
  Tsemppiä jatkoon Sampo!!!! 👍

 • Teija 20.8.2018 15:34

  Olen todella iloinen puolestasi Sampo. Pidä huolta itsestäsi ja nauti, kun vihdoin löytyi oikea syy ja apu, joiden avulla saat paremman voinnin ja vielä paremmin potentiaalisi käyttöösi. Olen varma, että sinulla on vielä paljon enemmän annettavaa! Jään ilolla seuraamaan, mihin polkusi sinua vievät! Kiitos, että olet jaksanut ilahduttaa meitä seuraajia hauskoilla tempauksillasi ja hyvillä jutuillasi 😊 Ja kiitos, että olet avoin. Uskon, että siitä on apua muille samankaltaisten asioiden kanssa kamppaileville. Maailma tarvii enemmän aitoja ihmisiä.

 • Carola Henriksson 20.8.2018 16:05

  Kaikkea hyvää tälle päivälle ja tuleville,kiva kun olo on parantunut☀️🌴🍹😘👍🏼

 • Åkerlund 20.8.2018 17:49

  Hei. Kuulostaapa todella tutulle, nimittäin pojallani on myös ADHD ja joskus vieläkin tulee raivon purkauksia vaikka onkin lääkitys ollut jo monia vuosia. Nyt poikani kamppaillee siitä kun on siirtynyt yläasteelle ja pari poikaa huomauttelee hänelle vanhoista melkein puhkikuluneista kengistä ja esitteletvät heidän uusia kenkiään. Poikani oli sanonut heille näin “äitini on köyhä yksinhuoltaja siksi minulla ei ole uusia kenkiä ja vielä tulee päivä jolloin te jouduttu tyytymään vähempään.” Olen ylpeä pojastani kun pystyi lausumaan nuo sanat ja uskon että, ADHD on yksi syy rohkeuteen. Tsemppiä Sampo ja kaikkea hyvää elämääsi.

 • Pete 20.8.2018 18:41

  Ompa hyvä kuulla! Itsellä kanssa todettiin aikuisiällä ja resepti odotti apteekissa. Kun luin viisi viikkoa sitten juttusi niin ajattelin että kuulostaa liiankin tutulle!! Hain sitten ne lääkkeet juttusi jälkeen ja pitää sanoa että ompa outoa tosiaan kun kaikki hommat tosiaan löytävät paikkansa ja tulee hoidettua loppuun. Tavarat edelleen hukassa päivittäin, mutta edes vähän on hajua missä ne voisi olla 😄 mutta joo tsemppiä ja hyvälle kuulostaa. Mielenkiinnolla seurailen…

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!