Pääministerimme Sanna Marin sai kohun aikaiseksi ehdottamalla kuusituntista työpäivää ja kertomalla pesevänsä itse oman vessansa.

Minusta on hienoa, että niinkin arkinen asia kuin vessanpöntön peseminen onnistuu ministeriltä, joka ajaa pienen ihmisen asiaa. On tärkeää, että näppituntuma duunarin maailmaan pysyy vaikka pytyn pesemisen kautta. Uskokaa tai älkää, se ei kaikilta taitu.

Kun itselläni oli elämäni jyrkin alamäki

Ai mistäkö tiedän? No, vaihdoin tässä taannoin siivousalalle. Koronan iskiessä jouduin edellisestä työstäni ensin lyhennetylle työviikolle ja sitten lomautetuksi. Sinä aikana aloin tehdä korvauksetta siivouksia ystävilleni, jotka eivät siihen itse kykene.

Kun itselläni oli elämäni jyrkin alamäki, he riensivät auttamaan minua. Nyt minä saatoin vuorostani auttaa heitä. Huomasin, että pidän siivoamisesta. Tai olen toki aina tiennyt pitäväni siitä, tai pikemminkin lopputuloksesta, mutta lomautuksen aikana pidin siitä tunteesta, miten huomasin sen palvelevan psyykettäni ja fysiikkaani. Auttaminen ei siis ole täysin pyyteetöntä. Sitä tekee osin itsekkäistä syistä saadakseen hyvän mielen.

Kun päänsisäinen elämä on yhtä kaaosta, siivoaminen käy lyhytterapiasta. Se auttaa kestämään pollansisäistä sotkua, sen jäsentelyä. Kodin tuoksuessa puhtaalta ja tavaroiden ollessa järjestyksessä sielukin levähtää.

Sanoin itseni irti

Päätin sanoa itseni irti vakituisesta työstä. Eräs ystäväni kysyi, kuinka uskallan tämmöisenä aikana tehdä niin. En ole enää nuori ja olen nainen.

Halusin työn, jossa näen heti kätteni jäljen. Fyysisen, joka samalla pitää huolen arkiliikunnastani. Olen nuorena tyttönä kesätöikseni siivonnut kaupungintaloa, virastotaloa, palolaitosta ja liikuntasaleja, joten tiedän työn luonteesta jotakin. Hyvän ystäväni Elinan kysyessä, josko lähtisin tekemään hänen kanssaan keikkaluontoisen siivous- ja sisustustyön erääseen toimistoon, tartuin innolla tarjoukseen.

Nautin suunnattomasti, kun saimme joka päivä valtavasti näkyvää aikaiseksi ja kehokin kiitti. 10 000 askelta päivässä tuli kipitettyä kuin itsestään. Työmme lähestyessä loppua huomasin, että tässä se on, tätä haluan nyt tehdä, siivota.

Kun astuin ulos toimistosta

Minulla kävi tuuri, sillä tuo toimisto, jota ystäväni kanssa teimme, kuului rakennussiivousalan aateliin. Avasin suuni ja kysyin, josko tällainen lyhyenläntä leski-ihminen kelpaisi heille mopin varteen.

Ilokseni minut kutsuttiin haastatteluun. Sain kuulla, että he etsivät muun muassa tiimivetäjiä ja siivoustyönjohtajaa. Aikamme keskusteltua sovittiin, että minä astun Arsedel Oy:n palvelukseen ja itse siivoojamestari, siivoustyönjohtaja Hilkan oppiin.

En ollut uskoa onneani, kun astuin ulos toimistosta. Minä 56-vuotias nainen kelpaan alalle, johon minulla on kokemusta vain kesätyön verran. Uskovat kykyihini niin, että kouluttavat minusta kympin ja saan siitä vielä kilpailukykyisen palkan.

Kirosanat sinkoilevat ja naiset saavat kulkea puna poskilla?

Työmaille ei ole asiaa ennen kuin olet läpäissyt työturvallisuuskorttikoulutuksen, jonka tarkoituksena on parantaa yhteisten työpaikkojen työturvallisuutta. Lisäksi sinulla tulee olla Valttikortti. Se on kuvallinen henkilökortti, jossa on veronumero ja yrityksen Y-tunnus.

VALTTI-korttia edellyttävät ne tilaajat, jotka toteuttavat lain edellyttämää tiedonantovelvollisuuttaan sähköisen työmaarekisteripalvelun ja siihen liittyvän, työntekijälle annettavan työmaa-avainkoodin avulla. Rakennustyömailla ei kukaan liiku incognito.

Kullakin työmaalla on myös oma perehdytys, jossa käydään tarkasti läpi turvallisuusstandardit sekä muut arvot. Äkkiseltään voisi kuvitella, että työmailla vallitsee karski miehinen meininki, jossa kirosanat sinkoilevat ja naiset saavat kulkea puna poskilla kuullen kaksimielisiä ja vihjailevia puheita. Työmailla on kuitenkin nollatoleranssi kiusaamiseen ja syrjintään sekä seksualiseen häirintään. Ne ovat arvoja, joista ei tingitä.

Illalla ei kotiin päästyä kutsu kuntosali

Käytyäni kentällä voin todeta, että jos nyt eivät koronakilot karise, niin eivät sitten milloinkaan.

Kun nouset useamman kerran päivässä rakennusvaiheessa olevan talon portaita (hissiä ei vielä ole) kantaen siivousvälineitä eri kerroksiin ja siivoten niitä urakan edellyttämässä tahdissa, tiedät tehneesi työtä.

Illalla ei kotiin päästyä kutsu kuntosali, vaan nukkumatti. Tiedä sitten, kun työn kohottama kunto vaatii toisin.

Eihän kukaan itseään kunnioittava siivoojaksi ryhdy

Eihän se onni ihan niin täydellinen ole. On niitä, joille siivoustyötä tekevä ei kelpaa ystäväksi.

Heidän henkilöbrändinsä ei kestä kaveerata siivoojan kanssa. Eihän kukaan itseään kunnioittava ihminen rupea vapaaehtoisesti siivoojaksi. Ne hommat kun eivät älliä kysy. Kuuluvat maahanmuuttajille – niille, jotka eivät muuta työtä saa eivätkä muuta osaa.

Olet kuinka kallispalkkainen kirurgi tahansa, sinulla ei ole mitään asiaa leikkaussaliin ennen siivoojaa.
Voin kertoa uutisia. Olen kiertänyt rakennustyömaita ja huusholleja. Näkemäni perusteella vakuutan, että siivoojaksi ei synnytä, siivoaminen ei kaikilta taitu.

On ollut ilo nähdä, miten kansainvälistä porukkaa työmailla työskentelee, eikä ainoastaan siivoojina. Tähän astisen perusteella ajattelen, että näillä työpaikoilla tuntuu vallitsevan keskinäinen kunnioitus ja arvostus jokaisen työpanosta kohtaan sekä mukava tekemisen meininki.

Arvoisat lukijani, mitä ajatuksia tämän kertainen blogini teissä herätti?

Kommentit

 • Sirpa Pulkkinen 31.8.2020 10:03

  Kunnioitusta,Rohkeutta,ennakko luulottumatta. Olet työtäpelkäämätön Nainen.Tartut ripeästi uuteen mahdollisuuteen uuteen työhön.Et jää kotiin murehtimaan, odottelemaan..Et joku tulis ja tarjoisi töitä!

 • Meeri salminen 3.9.2020 08:47

  Hyvä niina kaikki työ on arvokasta tästä pitäis oppia ottaa kaikki työttömät

 • vekki marja 3.9.2020 21:57

  hyvä että joku arvostaa siivousalaa ja ymmärtää sen tärkeyden

  • ninamikkonen 19.9.2020 13:09

   Marja, kiitos mielenkiinnosta blogiani kohtaan sekä kommentistasi.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!