Pääministerimme Sanna Marin sai kohun aikaiseksi ehdottamalla kuusituntista työpäivää ja kertomalla pesevänsä itse oman vessansa.

Minusta on hienoa, että niinkin arkinen asia kuin vessanpöntön peseminen onnistuu ministeriltä, joka ajaa pienen ihmisen asiaa. On tärkeää, että näppituntuma duunarin maailmaan pysyy vaikka pytyn pesemisen kautta. Uskokaa tai älkää, se ei kaikilta taitu.

Kun itselläni oli elämäni jyrkin alamäki

Ai mistäkö tiedän? No, vaihdoin tässä taannoin siivousalalle. Koronan iskiessä jouduin edellisestä työstäni ensin lyhennetylle työviikolle ja sitten lomautetuksi. Sinä aikana aloin tehdä korvauksetta siivouksia ystävilleni, jotka eivät siihen itse kykene.

Kun itselläni oli elämäni jyrkin alamäki, he riensivät auttamaan minua. Nyt minä saatoin vuorostani auttaa heitä. Huomasin, että pidän siivoamisesta. Tai olen toki aina tiennyt pitäväni siitä, tai pikemminkin lopputuloksesta, mutta lomautuksen aikana pidin siitä tunteesta, miten huomasin sen palvelevan psyykettäni ja fysiikkaani. Auttaminen ei siis ole täysin pyyteetöntä. Sitä tekee osin itsekkäistä syistä saadakseen hyvän mielen.

Kun päänsisäinen elämä on yhtä kaaosta, siivoaminen käy lyhytterapiasta. Se auttaa kestämään pollansisäistä sotkua, sen jäsentelyä. Kodin tuoksuessa puhtaalta ja tavaroiden ollessa järjestyksessä sielukin levähtää.

Sanoin itseni irti

Päätin sanoa itseni irti vakituisesta työstä. Eräs ystäväni kysyi, kuinka uskallan tämmöisenä aikana tehdä niin. En ole enää nuori ja olen nainen.

Halusin työn, jossa näen heti kätteni jäljen. Fyysisen, joka samalla pitää huolen arkiliikunnastani. Olen nuorena tyttönä kesätöikseni siivonnut kaupungintaloa, virastotaloa, palolaitosta ja liikuntasaleja, joten tiedän työn luonteesta jotakin. Hyvän ystäväni Elinan kysyessä, josko lähtisin tekemään hänen kanssaan keikkaluontoisen siivous- ja sisustustyön erääseen toimistoon, tartuin innolla tarjoukseen.

Nautin suunnattomasti, kun saimme joka päivä valtavasti näkyvää aikaiseksi ja kehokin kiitti. 10 000 askelta päivässä tuli kipitettyä kuin itsestään. Työmme lähestyessä loppua huomasin, että tässä se on, tätä haluan nyt tehdä, siivota.

Kun astuin ulos toimistosta

Minulla kävi tuuri, sillä tuo toimisto, jota ystäväni kanssa teimme, kuului rakennussiivousalan aateliin. Avasin suuni ja kysyin, josko tällainen lyhyenläntä leski-ihminen kelpaisi heille mopin varteen.

Ilokseni minut kutsuttiin haastatteluun. Sain kuulla, että he etsivät muun muassa tiimivetäjiä ja siivoustyönjohtajaa. Aikamme keskusteltua sovittiin, että minä astun Arsedel Oy:n palvelukseen ja itse siivoojamestari, siivoustyönjohtaja Hilkan oppiin.

En ollut uskoa onneani, kun astuin ulos toimistosta. Minä 56-vuotias nainen kelpaan alalle, johon minulla on kokemusta vain kesätyön verran. Uskovat kykyihini niin, että kouluttavat minusta kympin ja saan siitä vielä kilpailukykyisen palkan.

Kirosanat sinkoilevat ja naiset saavat kulkea puna poskilla?

Työmaille ei ole asiaa ennen kuin olet läpäissyt työturvallisuuskorttikoulutuksen, jonka tarkoituksena on parantaa yhteisten työpaikkojen työturvallisuutta. Lisäksi sinulla tulee olla Valttikortti. Se on kuvallinen henkilökortti, jossa on veronumero ja yrityksen Y-tunnus.

VALTTI-korttia edellyttävät ne tilaajat, jotka toteuttavat lain edellyttämää tiedonantovelvollisuuttaan sähköisen työmaarekisteripalvelun ja siihen liittyvän, työntekijälle annettavan työmaa-avainkoodin avulla. Rakennustyömailla ei kukaan liiku incognito.

Kullakin työmaalla on myös oma perehdytys, jossa käydään tarkasti läpi turvallisuusstandardit sekä muut arvot. Äkkiseltään voisi kuvitella, että työmailla vallitsee karski miehinen meininki, jossa kirosanat sinkoilevat ja naiset saavat kulkea puna poskilla kuullen kaksimielisiä ja vihjailevia puheita. Työmailla on kuitenkin nollatoleranssi kiusaamiseen ja syrjintään sekä seksualiseen häirintään. Ne ovat arvoja, joista ei tingitä.

Illalla ei kotiin päästyä kutsu kuntosali

Käytyäni kentällä voin todeta, että jos nyt eivät koronakilot karise, niin eivät sitten milloinkaan.

Kun nouset useamman kerran päivässä rakennusvaiheessa olevan talon portaita (hissiä ei vielä ole) kantaen siivousvälineitä eri kerroksiin ja siivoten niitä urakan edellyttämässä tahdissa, tiedät tehneesi työtä.

Illalla ei kotiin päästyä kutsu kuntosali, vaan nukkumatti. Tiedä sitten, kun työn kohottama kunto vaatii toisin.

Eihän kukaan itseään kunnioittava siivoojaksi ryhdy

Eihän se onni ihan niin täydellinen ole. On niitä, joille siivoustyötä tekevä ei kelpaa ystäväksi.

Heidän henkilöbrändinsä ei kestä kaveerata siivoojan kanssa. Eihän kukaan itseään kunnioittava ihminen rupea vapaaehtoisesti siivoojaksi. Ne hommat kun eivät älliä kysy. Kuuluvat maahanmuuttajille – niille, jotka eivät muuta työtä saa eivätkä muuta osaa.

Olet kuinka kallispalkkainen kirurgi tahansa, sinulla ei ole mitään asiaa leikkaussaliin ennen siivoojaa.
Voin kertoa uutisia. Olen kiertänyt rakennustyömaita ja huusholleja. Näkemäni perusteella vakuutan, että siivoojaksi ei synnytä, siivoaminen ei kaikilta taitu.

On ollut ilo nähdä, miten kansainvälistä porukkaa työmailla työskentelee, eikä ainoastaan siivoojina. Tähän astisen perusteella ajattelen, että näillä työpaikoilla tuntuu vallitsevan keskinäinen kunnioitus ja arvostus jokaisen työpanosta kohtaan sekä mukava tekemisen meininki.

Arvoisat lukijani, mitä ajatuksia tämän kertainen blogini teissä herätti?

Kommentit

 • Pirjo 30.8.2020 23:15

  Vaude!Jos olisit lähempänä, niin tilaisin heti sinulta siivouksen. Nyt vaan ei itseltä taitu. Muuttosiivous kahdessa kämpässä ja tavaroitten rahtaus kolmanteen. Tuntuu loputtomalta urakalta.

 • Eija Ahonen 31.8.2020 09:14

  Siivous on yksi tärkeimpiä töitä mitä maailmassa tehdään. Ilman siivousta,puhdistusta , huoltotöitä :ei mikään toimi, niinkuin tulee toimia ja siivous on elintärkeä laitoksissa ja sairaaloissa tartuntatautien leviämisen ehkäisyssä.Ala vaatii myös pätevyyttä: varsinkin sairaalasiivous. Ilman siivoojaa maailma olisi ällöttävä paikka.

 • Kirppu 31.8.2020 09:29

  Hei. Kirjoituksesi oli hieno ja kaunis sekä täyttä asiaa. On ensiarvoisen tärkeää kirjoittaa ns. Kuilusta, jotka ammattiryhmät meille asettavat/tuovat. Tarkoitan sitä kuilua, että lääkärit esim. Ovat vain korkeasti koulutettujen ystävinä jne. Työskennellessäni 11vuotta sairaalassa ja kohdatessani juuri omaisensa menettäneet omaiset pirstaloituu konkreettisesti elämän ammattiluokitukset tuhansiksi sirpaleiksi. Jäljelle jää hoitajan kohtaamisen taika, empaattinen ja kunnioittava ilme kasvoilla, juuri oikeat sanat hetkeen. Joskus jopa kädenpuristus, hali tai kainaloon otto kahvikupin äärellä sohvalla. Ilmassa leijuu rakkaan omaisen elämän tuulahdus, arvokkuus ja kauneus.Tällaiset tilanteet madaltavat höpö höpö arvo järjestyksiä meidän elämässämme.Ollaan lähellä, autetaan, kannustetaan, kuunnellaan lähimmäisiämme. Vaikka oletkin ylemmin tai alemmin koulutettu tai kouluttamaton Olet Arvokas ja Sinusta Pitää Välittää.Yst:Kirppu

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:15

   Sydämellinen kiitos, Kirppu kauniista kommentistasi. En voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä.❤️

 • Sirpa Pulkkinen 31.8.2020 10:03

  Kunnioitusta,Rohkeutta,ennakko luulottumatta. Olet työtäpelkäämätön Nainen.Tartut ripeästi uuteen mahdollisuuteen uuteen työhön.Et jää kotiin murehtimaan, odottelemaan..Et joku tulis ja tarjoisi töitä!

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:11

   Kiitos Sirpa ystävällisestä kommentistasi.

 • Auli Mattila 31.8.2020 11:47

  Yksinkertaisesti olet ihailtava ja mahtava persoona Nina!!! Teet maailman paremmaksi vain olemalla oma itsesi.

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:10

   Lämmin kiitos Auli ystävällisistä sanoistasi.

 • Sauli Lehtinen 31.8.2020 14:51

  Tosi mahtava juttu. Itse olen tehnyt elämäni aikana vaikka mitä työtä. Pääosa metalli alan koneistus hommia. Mutta olen työskennellyt vartiointiliikkeessä, siivousfirmassa, talkkarina ja nuorempana mainoksien jakoa. Kaikki työ oli se sitten mitä tahansa on osattava, ja jos ei osaa työ rasittaa enemmän ja osaamattomuus näkyy laadussa. joitakin vuosia sitten harrastin kestävyys juoksua aikuisurheilu seurassa johon kuului kovia rappu treenejä. Kun jäin eläkkeelle mietin että aloitan treenit uudelleen. Sitten keksin lehtien jako homman ja samalla saan palkkaakin treenaamisesta. tässä tuntee itsensä miltei ammatti urheilijaksi kun treenaamisesta maksetaan. Jotkut ovat kysyneet että onko tuossa mitään järkeä kun olet kuitenkin eläkkeellä. Asia ei välttämättä näin ole mutta ole joskus vastannut että leikkaathan sinäkin talossasi nurmikoita ja leikkaat aitoja ja teet muitakin piha töitä, ero on vain siinä “sinä teet ilmaiseksi, minä saan palkkaa.

 • Teppo Lindroos 31.8.2020 15:40

  Äitini apuna, jo 10-14v kuljin siivoamassa mm. Bensovin taloa ja Korpivaara toimistoja Fredalla ja myöhemmin hankin prätkäkortin siivoamalla Hesan ekojen Tornitalojen käytäviä. Että pääsin miesten hommiin, Traktori kuskiksi, ja sen kautta auto – ja rekkakuskiksi Kiitos Jumalalle, etten ammatti ajossa joutunut, muihin kuin, läheltä piti tilanteisiin. Mutta sitten, kun siirryin muihin(kauppa) hommiin. Niin Piru yritti nokkia omakseen, kun vastaan tuleva kuljettaja ohjasi minun kaistalleni. Lääketieteellisesti katsottuna, kuolin.! Mutta meidän Herramme ajattelinkin pelastaa, ja herätti henkiin.Niin suuri on Jumalan Rakkaus, ihmistä kohtaan, että pelasti minut fyysiseltä kuolemalta, nostaen elävien kirjoihin. Vai saadakseen minut, itseriittoisena, jästipään, ymmärtämään. Tajuamaan ettei se menestys minkä sain kokea kauppahommissa, ollut omaa, erinomaisuutta i. Vaan Jumalan suurta Rakkautta, jopa minua kohtaan.Tion ihmeen kautta, sain tulla tuntemaan, ettei omilla ansioilla pääse eteenpäin. Vaan ainoastaan, Jumalan Armosta saan elää, tätä oikeaa elämää.Se hyvä, minkä teen. En tee minä. Vaan Jeesus minussa, Pyhänhengen kautta. Ohjaa kaiken tekemiseni, kunhan vain luovutan kaiken päätösvallan Hänelle. Arvostan jokaista ihmistä, mies – siivoojasta, Naispresidenttiin asti. Jokainen on yhtä tärkeä, Jumalan suunnitelmassa.Jeesuksen nimessä Amen

 • Lindroos Teppo 31.8.2020 15:43

  Jokainen ihminen on tärkeä osa, ihmiskunnassa, jonka Jumala on Rakkaudessaan luonut. Jeesuksen nimessä Amen

 • Sofia31 31.8.2020 16:52

  Hyvä teksti Niina. Totuutta (realismii) ja kunnioitusta siivous työhön oman käden kautta. Totta se ettei tosiaan kaikilta onnistu ei. Kovaa työtä. Ja liian vähän arvostettua. Ikävä kyl. On ite vaa sopeuduttava ja oltava itestään ylpeä. Jee. Ei oo laiskuudesta tehty.

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:02

   Kiitos Sofia ystävällisestä palautteestasi.

 • Hiltsu 1.9.2020 08:16

  Olen ylpeä sinusta Niina,et väheksy siivoojan työtä,ei se ihmisen arvoa vähennä,aina setyö oKunnioitan sinua Niina ihmisenä ja siivoojana,jonkun se on tehtävä,ei sovi nirppanokille,muuten hukkuisimme p—-an.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!