Mietin, että kai tätä koronatilanteen muuttumista on jotenkin kommentoitava. Ennemmin kirjoittaisin vaikka puuceen tyhjennyksestä.

Nyt joku ehkä nostelee kulmiaan kummeksuen, kuinka ylimielinen asenne. Ehkä niin, mutta huussin tyhjentämisestä tiedän jotakin, koronasta en. Haluaisin sanoa asiasta jotakin, jota ei vielä ole sanottu. Surullista, mutta en osaa kertoa asiasta mitään sellaista tyhjentävää tai edes veret seisauttavaa, josta ihmiset hyötyisivät.

Väärin sammutettu

Liityn siis väärin sammutettu -sakkiin. Se on suuri, asiaatuntematon ryhmä, joka tietää parhaiten. Poikani olivat into piukassa ja ilo katossa ottamassa vastaan tietoa, että koulut alkavat lähiopetuksena.

Vaikka isoja ovat, niin jännitys koulun alkamisesta oli puhuttanut jo viikon verran. Vanhempi iloitsi, että vihdoin pääsee musisoimaan koulukavereiden kanssa ja saa lähiopetusta, josta hän henkilökohtaisesti hyötyy etäopetusta enemmän. Nuorempi aloitti uudessa opinahjossa ja mietti, että pahinta on, jos ei pääse näkemään uusia luokkakavereita ja opettajia “livenä”.

Vietimme iltaa ennen ensimmäistä syyslukukauden koulupäivää. Vanhempi poika sai viestin klo 19.44:

”Moi kaikki!
Ulkomaille matkustamisessa ns. yleissuositus välttää tarpeetonta matkustamista ei koske seuraavia maita: Etelä-Korea, Georgia, Irlanti, Islanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro. Näistä maista palatessa Suomeen opiskelijan tulee ensin käydä korona-testissä ja negatiivisen testin jälkeen voi palata kouluun.”

Puhelu katkesi yllättäen

Ensin maat luokitellaan matalan riskin maihin, joissa voi matkustaa. Toimiessasi ohjeita noudattaen sinua rangaistaan. Pahaksi onneksemme vanhempi poika oli käynyt Virossa. Tämä tarkoitti, että koulun ohjeistuksen mukaan oli valittava; joko omaehtoinen kahden viikon karanteeni tai koronatesti.

Nuorimies purki pettymystään kiroten Helsingin kaupungin omat ohjeet sinne, missä aurinko ei paista eikä kuu kumota. Aamulla ensi töikseen hän kampesi luurin ääreen ja ryhtyi varaamaan itselleen testausaikaa.

Tämähän ei tietenkään mennyt kuten Strömsössä. Poika polo vietti kaksi tuntia (luit oikein) luuri korvassa. Puhelu katkesi yllättäen.

Katsahdimme toisiamme, mikä nyt neuvoksi? Oli lähdettävä toivorikkaana terveyskeskukseen kokeilemaan onnea, pääsisikö siellä testattavaksi ilman sen suurempia manöövereita. Ei päässyt. Pyydettiin tulemaan takaisin, jos oireita ilmenee. Seuraavana päivänä uusi yritys. Nyt oli kurkussa karheutta ja pientä lämmön tuntua. Testi tehtiin.

Ei ihme, jos ei kapasiteetti riitä

Hoitohenkilöstö totesi, että heidän näkemyksensä mukaan koulun ei pitäisi antaa tuollaista suositusta, koska oireettomia ei edelleenkään testata ja Viro kuuluu maihin, joiden osalta karanteenisuositus on purettu.

Ei ihme, jos ei kapasiteetti testauksissa riitä, kun oikea käsi päättää yhtä ja vasen toista. Lisäksi ihmiset ovat pakotettuja epärehellisyyteen, jos se on ainut tapa päästä testiin. Testitulosten saaminen on luku sinänsä. Eräs lääkärituttava on odottanut koronatestin tuloksia kymmenen päivää. Aika pitkä aika olla poissa rivistä.

Pitääkö siihenkin ensin perustaa komitea

Tässä ajassa varovaisuutta ei voi kyllin korostaa. Mutta jos säännöt ja ohjeistukset ovat muuta kuin selkosuomea, niiden voima katoaa.

Mikäli on, että maskit suojaavat meitä tartuttamasta muita, mikä siinä mättää, että niitä ei voi määrätä pakollisiksi? Pitääkö siihenkin ensin perustaa komitea, joka kalliilla rahalla tutkii, onko maskipakosta riittävää hyötyä? Eikö vain yksinkertaisesti maskipakko olisi pienemmän riesan tie torjua tartuntaa? Lisäksi tietysti hyvä käsihygienia, turvavälit ja muu ohjeiden noudattaminen.

Pääministeri ilmoitti, että valtio korvaa

Ja kyllä, ymmärrän, että kaikki eivät voi pitää maskia eikä kaikilla ole niihin varaa. Sitä varten on hyvinvointivaltio, jonka tehtävä on ratkaista ongelma. Ihmisarvo on jakamaton, henki kallis kaikille.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti tiedonannossa, että valtio korvaa maskit. Maskeja tarvitaan joka töllissä ja talossa. Miksi emme antaisi maskien jakamista postilaitokselle? Saisi kustikin toimittaa perinteistä virkaa ruohonleikkuun sijaan.

P.s. Kävin illalla kaupassa. Olin ainut jolla oli maski. Itse koen maskin epämukavaksi. Sen kanssa hengittäminen tuntuu vaikealta. Ne ovat kuitenkin pieniä epämukavuustekijöitä koronatartunnan rinnalla.

Armaat lukijat, miten te koette ohjeistuksen selkeyden? Entä maskien käytön tarpeellisuuden?

Kommentit

  • Leila Röman 17.8.2020 08:37

    Olen täysin samaa mieltä. Maskipakko olisi välttämätön.

    • ninamikkonen 23.8.2020 13:55

      Kiitos Leila blogini seuraamisesta ja mielipiteestäsi. Hyvää syksynodotusta.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!