Kulunut kesä on hellinyt meitä koronan ikeessä eläviä. Aurinkoa ja sadetta on piisannut sopivassa suhteessa. Keväisen karanteenin jälkeen on ollut vapauttavaa saada kulkea väljemmin auringon alla.

Luonto on suomalaisen kirkko. Monet meistä ovat keränneet energiaa kuin oravat pähkinöitä talven varalle. Kuka samoillen metsiä, kuka nauttien rantamaisemista. Koronaa on kiittäminen, että kotimaan matkailu on noussut arvoon arvaamattomaan. Kaunis kotimaamme on nähty uusin silmin. On ymmärretty, että ei ole tarvetta lähteä merta edemmäs kalaan, jotta voi nauttia ja rentoutua henkeäsalpaavan upeissa maisemissa hyvien ja sujuvien palveluiden äärellä. Niitä maahamme tulevat turistit ovat arvostaneet jo vuosia, miksi siis emme mekin?

Heinä-elokuussa moni on kerännyt luonnon suomaa satoa, sieniä ja marjoja pakkaseen, jotta voi sitten nauttia kesän antimista talven tuiskussa. Ei auta, syksyä pukkaa, vaikka kuinka haluaisi ajatella kesän vielä jatkuvan.

Yksinäisyyttä on parempi kestää, kun hiljaisuus ei satu korviin

Näköradion, eli tutummin tv:n, tarjonta oli keväällä kovassa kurssissa. Ihan sama, mitä töllöstä tuli, kunhan se oli päällä pölöttämässä kuin kaveri ikään. Yksinäisyyttä on parempi kestää, kun hiljaisuus ei satu korviin. Kirjoja on kivempi lukea, kun niihin voi paeta ympäristön ääniä ja hektisyyttä. Laskeudumme pikkuhiljaa tummuviin iltoihin, jolloin kotoilu ja sohvannurkka houkuttelevat. Illan hämärtyessä on ihana sytyttää kynttilät ja käpertyä kuin kissa kerälle lämpöisen torkkupeiton sisään lukemaan kirjaa tai katsomaan telkkaria.

Koukutuin heti ensijaksosta

Joku ystävistäni kysyi minulta taannoin, mitä ohjelmia seuraan. Millaisia ohjelmia toivoisin töllöstä näkeväni? Nykyään on tarjontaa niin, että hitaampia heikottaa. Kanavia ja suoratoistopalveluita on pilvin pimein. Kaikkeen tarjontaan aika ei riitä perehtyä, saati sitten katsomiseen. Netfliksi on suoratoistopalveluista minulle tutuin. Sieltä katson elokuvia ja seuraan joitain sarjoja. Dirty John, joka perustuu tositapahtumiin, sai koukkuun heti ensi jaksosta. Ihmisen julmuutta ei voi lakata ihmettelemästä.

Julmuuden vastapainoksi on saatava rakkautta, ihmisluonnon kauneutta. Australialainen sarja Rakkautta Autismin kirjolla, on jotakin sellaista, jota tv:stä soisi nähtävän pääkanavillakin. Sen päähenkilöt etsivät itselleen elämänkumppania. He ovat aitoudessaan aseistariisuvia. Sielultaan niin kauniita, että ihan häikäisee. Tässä monen kirjavassa maailmassa voisi kuvitella ihmisen jalostuneen ymmärtämään, että omaleimaisuus on rikkaus. Kuten eräs viisas ja rakas ystäväni sen hyvin kiteytti: ”Pystymme ratkomaan ongelmia, kun emme katso ihmisen vammaisuutta, ikääntymistä tai sairastumista ongelmana, vaan ihmisen elämän osana. Kun näemme kaikki omaleimaisina, emme erilaisina tai outoina, alamme päästä lähelle kaikkien ihmisten arvostusta.”

 

Olen ulkona kuin lumiukko, jos joku alkaa puhua Salkkareista

Huomaan olevani keski-ikäinen, koska en tiedä juuri mitään siitä osasta tv tarjontaa, josta moni nuorempi puhuu. En katso Temppareita tai Suomen surkeinta kuskia, joita kuulen kutsuttavan viihteen parhaimmistoksi. Olen ulkona kuin lumiukko, jos joku alkaa puhua Salkkareista ja Ulla Taalasmaasta tai Tohtori Paiseesta.

Tutustuessani eri kanavien syksyn ohjelmatarjontaan löysin joitain itseäni kiinnostavia ohjelmia, kuten: Jackie Malton – rikollisen jäljillä (TV1), Elämäni biisi (TV1), The Graham Norton Show (TV2), Sanna Ukkola ja Pandoran lipas (AlfaTV), H.E.T.K.I. saaristossa (AlfaTV), Filminurkka (AlfaTV), Tanssii tähtien kanssa (MTV3), Yökylässä Maria Veitola (MTV3), Suurin pudottaja Suomi (Nelonen), Farmi Suomi (Nelonen), Tähdet tähdet (Nelonen), The Voice of Finland (Nelonen).

Kyseiset ohjelmat tosin joutuvat kilpailemaan ajastani ja kiinnostuksestani suosikkieni Ylen Kovat dokkarit -osion sekä Yle Teema&Femkanavan tarjonnan kanssa.

Tulevaisuuden tilanteestamme kertova loistaa poissaolollaan

Vaan yksi on joukosta poissa. Se on ohjelma, jota ei ole vielä olemassa. Siitä ei iloa eikä draamaa puuttuisi. Se sisältäisi tarinoita, joiden takana on paljon erilaisia tuntemuksia, onnistumisia, luopumista, väsymistä, iloa, epäonnistumista, suurta rakkautta. Se kertoisi omaishoitajista ja heidän hoidettavistaan.

Meillä on ympäri maata monenlaisissa omaishoitotilanteissa eläviä perheitä, joiden tarina on ohjelman arvoinen. Toisin kuin usein mielletään, omaishoito on paljon muutakin kuin sitä, jossa kaksi vanhusta hoivaavat toisiaan. Moni hoidettava on nuori tai lapsi tai työikäinen aikuinen.

Omaishoitajia on noin 350 000, joista vain 44 000 omaishoitajalla on virallinen status. Omaishoitajuus tulee pakostakin lisääntymään vuosi vuodelta. Ikäpolvet vanhenevat, syntyvyys laskee.

Tulevaisuudessa meillä ei riitä käsipareja laitoksissa hoitamaan rakkaitamme. Joudumme ja saamme hoitaa heidät itse. Miksi emme tutustuisi näitten ihmisten elämään, iloineen ja suruineen? On minulla sille nimikin: Kunnes kuolema meidät erottaa.

Armaat lukijani, mitä ohjelmia te seuraatte? Millaisia ohjelmia haluaisitte nähdä?

P.s. Mikko Kuustonen saattaa olla Suomen sympaattisin mies, mutta se ei automaattisesti pätevöitä häntä Olympiastadionin avajaisohjelman juontajaksi. Jos esittelee maailmankuulun juoksija legenda Lasse Virénin pelkästään kestävyysjuoksijana, on kyllä paha aukko yleissivistyksessä. Virén on vaatimattomasti muun muassa kaksinkertainen maailmanmestari ja nelinkertainen olympiavoittaja!

Kommentit

 • wilma 25.8.2020 09:30

  Todella tärkeä huomio Nina, omaishoitajat on unohdettu ja kaltoinkohdeltu ryhmä vaikka heidön panoksensa paitsi rakkaitaan kohtaan kuin myös yhteiskuntaa kohtaan on mittava. Olisi jo aika tarttua asioiden muuttamiseen, ja epäkohtien parannukseen, ja ohjelma heistä olisi todella hyvä idea ❣️

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:24

   Lämmin kiitos Wilma ystävällisistä sanoistasi.

 • Sirpa Pulkkinen 25.8.2020 10:34

  Hyvin kirjoitettu😊👍

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:24

   Kiitos Sirpa.

 • Virva 29.8.2020 17:59

  Vahva nainen, minäkin olen omaishoitajä mutta väsyin . Ihailen Sinua. Anna rakkauden tulla Sinä olet valmis elämä on lyhyt nauti nyt hölmö nainen ystävyydellä Virva

  • ninamikkonen 4.10.2020 22:23

   Kiitos Virva ystävällisistä sanoistasi.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!