Televisio on tuonut koteihimme mahdollisuuden kurkistaa huumeparonin elämään Katiska-vyyhdin mannekiiniksi ryhtyneen mediaseksikkään Niko Ranta-ahon myötä.

Ohjelma on kaksiteräinen miekka. Sitä seuraavat tiiviisti myös nuoret, jotka haaveilevat vauhdista ja vaarallisista tilanteista. Siksi toivoisi, että kodeissa on ajattelevia aikuisia, jotka katsovat tuota sarjaa nuorten kanssa ja keskustelevat sen sisällöstä, jotta kukaan ei ala haluta Ranta-ahoksi hänen paikalleen. Olisipa sarjassa se toinenkin näkemys ja mielipide ohjaamassa nuoren ajattelua.

Jos ei ole vanhemmilta saatua paalua päällä

Etenkin pääkaupungissamme liikkuu raha. Nuorten keskuudessa on aina paineita olla se coolein tyyppi, jolla on massia ja mahdollisuus ostaa, mitä huvittaa. Tällaisia kavereita katsotaan ylöspäin ihaillen ja toivoen sen olevan joskus omakin osa.

Jos ei ole vanhemmilta saatua paalua päällä, niin osa nuorista alistaa toisia nuoria uhkailemalla väkivallalla, jos nämä eivät mene ja varasta kaupoista johtajatyypeille heidän himoitsemiaan tavaroita. Jos kotona ei ole heitä, jotka maadoittavat nuoren korkealla leijuvat ajatukset, on vaaranpaikkoja paljon.

Jokainen ajatteleva aikuinen ymmärtää vastuunsa pyrkien antamaan jälkikasvulleen sellaisia eväitä ja arvoja, joista nuoren olisi turvallista ponnistaa. Aina sekään ei riitä.

Vihaan viihdekäyttö-sanaa

Jotenkin sitä haluaisi elää sellaisessa utopiassa, että jos joku on syntynyt kultalusikka suussa, kuten Ranta-aho, niin se olisi siinä määrin huumaavaa, että sitä etuoikeutetun asemaa ei haluaisi sössiä.

Nähtävästi on kuitenkin niin, että se mikä toiselle olisi kaikki, ei toiselle ole mitään. Niko Ranta-aho alkoi käyttää huumeita jo hyvin nuorella iällä.

Usein näissä yhteyksissä puhutaan viihdekäytöstä. Vihaan tuota sanaa. Se on vaarallinen ja vastuuton ilmaisu, jolla pyritään luomaan mielikuva ikään kuin käyttäjällä olisi homma hanskassa. Puppua, sanon minä. Valtaosalla käyttö lähtee lapasesta, ja elämä on pilalla.

Niin kävi Ranta-ahollekin. Kun komea, karismaattinen ja suustaan sujuva Niko Ranta-aho on nyt kaiken päätteeksi päätynyt tv-dokumentin päähenkilöksi, se ei ole vain pelkkää viihdettä meille vanhemmille. Ohjelman anti on siinä määrin ylellistä, että se saa monet nuoret koukuttumaan ja haukkomaan henkeä: tuollaista elämää minäkin haluan elää!

Ranta-ahoa itseään lainatakseni: ”Kauniita naisia, hienoja bileitä ja nopeita autoja.” Oikotie onneen houkuttaa usein enemmän kuin raaka työ – varsinkin nuorta ihmistä, jolle odottaminen on tylsää.

Huumemaailmassa on aina alistajia ja alistettuja

Kahden teinin äitinä korvaani särähti kovin, kun Ranta-aho totesi jossain haastattelussa hyvin lakonisesti, että hän on liikemies, jolla nyt sattuivat huumeet olemaan portfoliossaan.

Me aikuiset olemme nuorten edessä esimerkkejä ja roolimalleja. Mikäli ylöspäin katsomamme henkilö asettaa itsensä lain yläpuolelle, sillä voi olla surulliset seuraukset muillekin kuin ihmiselle itselleen. Vanha sanonta ”mitä isot edellä, sitä pienet perässä” ei ole tuulesta temmattu.

Jokainen, joka käyttää huumeita tai myy niitä, antaa ymmärtää, että se on ihan ok puuhaa. Samalla tulee myös tukeneeksi sellaista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, että sitä ei voi enää kutsua vain itsensä satuttamiseksi. Huumemaailmassa on aina alistajia ja alistettuja. Siellä ei armoa tunneta. Joku potkii jotain päähän, jotta bisnes pyörii, katteet pysyvät korkeina pomojen pröystäillä ja tyhjät elämät saavat valheellista sisältöä.

Toiset erehdykset ovat kohtalokkaampia kuin toiset

Ei siis ole yhdentekevää, keitä ihailemme ja miten esikuvat suhtautuvat lakiin ja järjestykseen. Ihmisinä olemme kaikki erehtyväisiä.

Toiset erehdykset ovat kohtalokkaampia kuin toiset, varsinkin kun niistä maksavat kovaa hintaa muutkin kuin itse ihailumme kohde.

Kommentit

 • Ulla Ylimaula 9.9.2020 12:04

  En katsonut. Ei ole sitä kanavaa. Varakkaaseen perheeseen syntyminen ei suojele ketään. Ne sadat ihmiset, jotka ovat myötävaikuttaneet hänen surkeuteensa. Heidän pitäisi astua esiin. Kukaan ei elä yksin. Mies terapiaan ja vankilaan piiloon ilkeimmiltä.

  • ninamikkonen 19.9.2020 13:10

   Kiitos Ulla kommentistasi ja antamastasi ajasta blogini parissa.

 • Aira Iivari 10.9.2020 22:36

  Niko Ranta-ahon tyhjyys on siinä,että päässä on vain tyhjää tai sahanpurua.Miksi Ruutu näyttää kritiiköttömästi huumeiden käyttöä ihannoivaa ohjelmaa?Missä ohjelman tekijöillä vastuu ja moraali?Nina Mikkonen on aivan oikeassa. Koukkuun on viihdekäyttäjä Niko Ranta-aho jäänyt. Hänhän käyttää ulkomailla rikollisten kanssa huumeita. On saanut kaiken ihan lapsesta asti kultalusikalla.Kyllä vanhempien kuuluu asettaa rajat. Koskee ajatella niitä vanhempia,jotka sydän syrjällään pelkäävät milloin tulee viranomainen ovelle kertomaan,että lapsenne kuoli yliannostukseen. Olen työskennellyt päihdetyössä. Ja on alkoholisteja,sekakäyttäjiä,narkkareita. Huumediilereillä ei ole omaatuntoa.Niko Ranta-aho on jo koukussa viihdekäytössään. Kyllä hänelle tulee vielä sekin paikka eteen etteivät huumeet täytä sitä tyhjyyttä!Niko Ranta-aho kumppaneineen on narsisti.Tuollaisessa ohjelmassa pitää olla mukana asiantuntija,joka sanoo faktat suoraan Nikolle kasvotusten. Edesvastuutonta ja moraalitonta Ruutu näyttää vain se huvittelupuoli.Huumeidenkäyttö tulee kalliiksi yhteiskunnalle .Mutta eikös tämä Niko Ranta-aho sanonut eräässä haastattelussa ettei hän välitä jos joillekin käy ikävästi eli kuolee. Hän kun ei ole painanut liipaisinta.Tosiasia on,että jokainen huumediileri on painanut liipaisinta kun käyttäjä kuolee yliannostukseen. Se ei ole puolustus,että toimittaa ja myy huumeita voittomielessä!Nina Mikkonen on aivan oikeassa. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan,että nuoret ottavat mallia näistä örveltäjistä.Muutenkin jo telkkarista tulee kaikenmaailman Big Brothereja ja ex on the beach!Julkisuuden kipeitä ihmisiä. Kaikki tuollainen roska pois telkkarista. En kyllä itse seuraa ko.ohjelmia. Sen verran vilkaissut,että tiedän mistä nuoret puhuvat. Aivan sairasta touhua!!!Missä ohjelmantuottajien ja tekijöiden vastuu ja moraali???Nuoret tarvitsevat ohjausta ja rajoja. Rajojen asettaminen on rakkautta ja huolenpitoa,aitoa välittämistä.

  • ninamikkonen 19.9.2020 13:11

   Kiitos kommentistasi sekä antamastasi ajasta blogini parissa.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!