Professorit muuttaisivat Suomen raiskauslakeja. Muutokset laskisivat suojaikärajaa rajusti. Mikäli muutos menee läpi, olisi entinen 16 vuoden suojaikäraja auttamattomasti vanhanaikainen.

Uudistus näkee 12-vuotiaan lapsen tasavertaiseksi päätöksentekijäksi seksikontaktin toteutumisessa aikuisen ihmisen kanssa. Ajatus moisen lain toteutumisesta on paitsi äärimmäisen surullinen, se on myös erittäin etova. Raiskauskriisikeskus Tukinainen on todennut asiasta: ”Tämä on merkittävä lapsiuhrin asemaa ja oikeusturvaa heikentävä ehdotus – suorastaan taantumuksellinen.

Tähän toteamukseen on helppo yhtyä. Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, että 12-vuotias on vasta lapsi. Siinä iässä voi nousta kiinnostus seksuaalisiin asioihin, mutta se ei tarkoita, että niihin ollaan valmiita.

Muutama puistattava ja pelottava tilanne

Eräs poikapuolinen ystäväni oli ulkoisesti varhaiskypsä. Hän tuli aikuisen naisen toimesta raiskatuksi 12-vuotiaana. Omakohtaisesta kokemuksesta voin todeta, että vaikka 12-vuotiaana saatoin ulkoisesti näyttää jonkun setämiehen mielestä valmiilta aktiin, niin sisäiseltä maailmaltani olin kaukana siitä.

Koin tuossa iässä muutaman puistattavan ja pelottavan tilanteen. Niissä aikuiset miehet yrittivät saada minut sänkyynsä. Ne tilanteet ovat jääneet ikävällä tavalla lähtemättömästi mieleeni. Olin siihen asti elänyt lapsen uskossa, että aikuinen suojelee lasta. Näkee lapsen minussa, vaikka aikuinen minussa nostaa päätään hormonien sanelemana.

12-vuotias ei ole vielä valmis

Se, että joku kypsyy ulkoisesti nopeammin näyttämään aikuiselta, ei tarkoita, että hänen psykologinen kehityksensä kulkee käsi kädessä ulkoisen kehityksen kanssa. Murrosiässä poikien kehossa muutokset tapahtuvat nopeammin kuin tyttöjen kehossa. Hormoonimyrsky saa aikaan ulkoisia muutoksia ja sisäistä hämmennystä. Aletaan tuntea fyysistä vetovoimaa vastakkaiseen sukupuoleen ja löytää nupuillaan oleva oma seksuaalinen identiteetti.

Oman seksuaalisen suuntautumisen vahvistuminen vie aikaa. Kukaan 12-vuotias ei ole vielä valmis tietämään omaa seksuaalista minäkuvaansa, saati valmis tasavertaiseen seksikumppanuuteen aikuisen ihmisen kanssa.

Suorat sanat eivät tarkoita mitään

Nuori voi olla hyvä suustaan ja provosoida sanoilla ja eleillä, mutta aikuisen ymmärryksen on yllettävä ymmärtämään, että provosoivat sanat ja käytös kuuluu nuoren ihmisen seksuaalisen kehityskaaren luonnolliseen kulkuun. Suorien sanojen tai vihjailevien eleiden käyttäminen ei tarkoita, että asiat olisivat nuorelle mitenkään vielä omakohtaisia.

Murrosiässä nuoret ovat laumasieluja potenssiin kymmenen. Heille on tärkeää olla samanlaisia kuin muut. Jos joku porukassa käyttäytyy itsevarmasti, puhuu seksiasioista kuin vanha tekijä, muut peilaavat itseään häneen. Johtajatyypit määräävät porukassa puheiden tahdin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikkien sisäinen maailma kulkee samaa tahtia tai edes samaan suuntaan.

Anteeksiantamaton heikennys lasten asemaan

En voi mitenkään ymmärtää, että vuonna 2020 Suomen kaltainen sivistysvaltio, joka on ratifioinnut lastenoikeudet, on puuhaamassa takaperoista lakimuutosta! Muutos on anteeksiantamaton heikennys seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden lasten asemaan. Mikäli ehdotukset saavat lain voiman, siitä seuraa käsittääkseni se, että 16 vuoden suojaikäraja joutaa romukoppaan ja ”uusi normaali” on 12 vuoden ikäraja.

Mikäli näin tapahtuu, oikeussaleissa nähdään pieniä lapsia selvittelemässä omaa käyttäytymistään aikuiseen nähden. Heitä siis tullaan vastuuttamaan asioihin, joilta heitä on tähän saakka katsottu tärkeäksi suojata iän ja kehitystason vuoksi.

Ovatko uudistusehdotuksen laatijat miehiä?

Syyttäjätahot ovat tulkinneet, että sääntely tehdään vain siksi, että sillä estetään seurustelevia nuoria joutumasta turhaan rikosprosessin kohteeksi. Eihän nykyisinkään tuomita rangaistuksiin, jos kyse on suunnilleen samanikäisten seurustelusuhteesta, vaikka toinen osapuoli olisi alle 16-vuotias. Moinen tulkinta on minusta heppoinen. Suoraan sanoen se haiskahtaa.

Ikävä pohtia ääneen, mutta onko niin, että seksuaalirikossäännöksen uudistusehdotuksen laatijat ovat miehiä. Kahden nuoren miehen äitinä en ole menettänyt toivoani miessukupuolta kohtaan. Mutta silti en välty ajatukselta, että se sukupolvi, joka lakeja nyt laatii, saattaa olla ajatuksiltaan seksistisempää kuin tuleva polvi.

Tähän järjen ääneen toivoni pistän

Professori Johanna Niemi Turun yliopistosta on esittänyt, että vastuuta rajoittava säännös rakennetaan sen varaan, onko nuorten kesken ollut tasavertainen seurustelusuhde.

Tuohon järjen ääneen toivoni pistän. On aivan eri asia, jos seurustelu alkaa tutustumisesta, joka johtaa seurusteluun ja siinä yhteisesti hyväksyttyjen rajojen puitteissa päädytään vastuulliseen seksiin.

On suuri merkitys, millaisen signaalin lainsäädäntömme uudistajatahot antavat kaikille maamme kansalaisille. Jos nyt palaamme aikaan, kun lapsi oli esineeseen verrattavissa oleva kapistus, jolloin eniten tarjoava sai hänet omakseen ja tehdä hänelle, mitä tahtoi, niin joudumme vakavasti miettimään, millaisen suojan ja turvan annamme lapsillemme. Vai annammeko me sitä enää lainkaan?

Kommentit

 • kimmo 27.10.2020 12:18

  Kannattaisiko kuitenkin lukea seksuaalirikostyöryhmän muistio. Se mitä esität on ihan puutaheinää. Samaa virheellistä roskaa jakavat mm. aito avioliitto ja muut vastaavat tahot. kyseessä ei todellakaan ole suojaikärajan laskusta. Rangaistukset itse asiassa koventuisivat mikäli muutos toteutuu. Sille ei voi mitään, että ihmisten medialukutaito on olematonta, mutta miksi blogeja kirjoittajat eivät pysy faktoissa ja selvitä asioita sen sijaan, että vaan jatkavat lukemaansa eteenpäin on käsittämätöntä.

  • ninamikkonen 22.11.2020 20:56

   Kiitos Kimmo kommentista.

 • Laki tiukentuu 27.10.2020 12:42

  Uusi laki tulee rinnastamaan seksin alle 16 vuotiaan kanssa automaattisesti raiskaukseksi. Laki on tiukentumassa, eikä suojaikärajaa olla laskemassa. Käsittämätöntä miten tätä uudistusta ollaan ymmärretty väärin ja väärää tietoa on liikkeellä…https://mobile.twitter.com/oikeusmin/status/1318929297776742406?s=19

 • Gunilla Hannelius 28.10.2020 10:20

  Ja että 12 vuotis lapsi olisi fyysisesti ja psyykkisesti kypsä sukupuoli suhteeseen! EI missään nimessä! Antalet nyt lasten olla lapsia ja kos aikuisella miehellä on tarve naida lasta niin hän on pedofiili ja menköön hoitoon ! Älkää laissa antakoon lupaa moiseen ja että riistettäisiin lapsilta lain suojaa. Onko noilla lain laatijoilla itselläänkään lapsia joita ne haluaisivat aloittavan seksielämänsä lapsikengissä? Hyi!

  • ninamikkonen 22.11.2020 20:57

   Kiitos kommentista, Gunilla.

 • Kauko Valo 3.11.2020 16:30

  Maassa loisii erään uskontokunnan fanaatikkoja, joille tuo 12-v on sekin aika korkea ikä. Heidän profeetta kun nai 7-vuotiaan ja raiskasi sen 9-vuotiaana. Mutta se tuntuu olevan ihan ok noissa piireissä.

  • ninamikkonen 22.11.2020 20:57

   Kauko, kiitos kommentista.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!