Näin isänpäivän aattona kirjoittaessani tätä blogia en välty miettimästä karmaa. Sen kun katsotaan joissakin uskonnoissa kulkeutuvan sukupolvelta toiselle, ei ainoastaan omasta edellisestä elämästä itselle.

Usein kuulee puhuttavan karman laista. Yleisesti karman laki mielletään niin, että pahat teot tuovat pahaa karmaa ja hyvät teot puolestaan hyvää karmaa. On kuitenkin huomattava, että karman merkitys poikkeaa eri uskonnoissa toisistaan.

 

MITÄ ON KARMEA VALMIIKSI KARMEAN KESKELLÄ

En usko olevani ainut, joka on miettinyt, mitä pahaa vastasyntynyt on voinut tehdä, jotta on ansainnut syntyä kurjuuteen ja elää elämästä karmeimman. Tai toisin: mitä niin hyvää joku on tehnyt, että syntyy ja elää valtaisan yltäkylläisyyden keskellä läpi elämänsä.

Joku ehkä miettii, että yltäkylläisyyden keskelläkin voi olla kurjaa ja karmeaa. Mitä on karmea valmiiksi karmean keskellä? Voiko näitä kahta karman sanelemaa elämää verrata toisiinsa?

Oma isäni syntyi kaksosveljensä kanssa sodan keskelle 1940. Mikä tai kenen karma saneli, että hänen oli ponnistettava maailmaan pommien keskellä? Entä mikä tai kenen karma saneli sen, että hänen äitinsä joutui synnyttämään kaksospojat sodan melskeiden keskellä? Ikään kuin kaksosraskaudessa ei olisi jo ollut riittämiin haastetta. Mies taisteli rintamalla, lapsia oli jo kolme ennestään helmoissa pyörimässä.

Kenen karmaa siinä kärsittiin, kun äitini leskeytyi 30-vuotispäivänään isäni päättäessä päivänsä oman käden kautta? Veljeni oli kymmenen, minä kahdentoista vanha.

Isä väsyi elämään 37 vuoden iässä. Muistan, kuinka mietin silloin, mitä pahaa olin tehnyt, että isi ampui itsensä. Ai niin, se karma! Mutta kenen karmasta veljeni sitten joutui kärsimään? Mistä hän maksoi hintaa, että joutui elämään vailla isän kosketusta, vailla miehen ja isän mallia?

KENEN KARMAA HÄN TAI NUO POJAT MAKSOIVAT?

Poikieni isä syntyi 1947. Hänen äitinsä oli sotaleski, joka avioitui mieheni isän kanssa. Hänellä oli edellisestä liitosta kaksi poikaa, jotka hän oli antanut leskeydyttyään pois. Kenen karmaa hän tai nuo pojat maksoivat? Entä mieheni, jonka isä kuoli mieheni ollessa viisi kuukautta vanha? Mieheni äiti jätti hänet tämän edesmenneen isän isovanhemmille mieheni ollessa kaksivuotias. He eivät nähneet sen jälkeen koskaan toisiaan. Mieheni hautasi äitinsä, jonka oli nähnyt viimeksi kaksivuotiaana. Kenen karmasta tässä oli kyse?

Omat rakkaat poikani menevät isänpäivänä haudalle viemään isälleen isänpäivätervehdyksen. Kenen karma vaati, että heidän isänsä sairastui vakavasti heidän ollessaan vasta kahdeksan- ja yhdeksänvuotiaita? Että heidän tuli nähdä, kuinka ennen niin vahva ja turvallinen isi olikin nyt täysin avuton ja hitaasti hiipumassa tavoittamattomiin. 2017 pojat kantoivat kultaisen isänsä haudan lepoon. Kova on karma kannettavaksi, kenen sitten lieneekin.

MILLOIN OLOSUHTEET LASKETAAN MUKAAN MILLOIN EI

Pahasta karmankierteestä voi jonkun näkemyksen mukaan vapautua lopettamalla väärin tekemisen ja keskittymällä oikein tekemiseen. Kenellä on absoluuttinen tieto siitä, mikä on oikein tekemistä, mikä väärin tekemistä? Milloin olosuhteet lasketaan mukaan, milloin ei? Onko todellakin niin, että elämä on nollasummapeliä, jossa maksamme siitä, että jälleensyntymien kuluessa olemme itse punoneet kulloisenkin kohtalomme langat solmuineen?

Me ihmiset sorrumme usein sellaiseen ylimielisyyteen, jossa toteamme, että hän sai karmansa mukaan, jos joku toimii mielestämme väärin. Kenellä meistä loppujen lopuksi on varaa sanoa niin, jos uskomme karman lakiin? Eikö silloin käy niin, että se, mitä me lausumme toisen teosta, koituu meidän omaksi karmaksemme?

Paljon kysymysmerkkejä, vähän vastauksia. Jeesus totesi aikoinaan, se teistä, joka on synnitön, heittäköön ensimmäisen kiven. Onneksi meillä ihmisillä on oikeus erehtyä ja oppia erehdyksistämme. Siihen minä omalla kohdallani toivoni pistän.

 

 

Kommentit

  • Rex 10.11.2020 11:14

    Kauniita lauseita.

    • ninamikkonen 22.11.2020 20:53

      Kiitos.

Kiitos kommentistasi. Kommentti tulee näkyviin bloggaajan hyväksynnän jälkeen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!