Korona teki minusta itsekkäämmän. Mitä se opetti sinulle?

Vuosi 2020 on ollut monin tavoin erilainen kuin osasin odottaa. Vuoden vaihtuessa ennustin pessimistisesti tämän supervuosiluvun tuovan mukanaan jotain negatiivista ja mahdollisesti rajujakin muutoksia. Enpä olisi voinut enemmän oikeaan osua, vaikkakaan muutosten muotoa en osannut etukäteen aavistaa.

Nyt, kun elämme hetkeä, jonka moni jo keväällä aavisti tapahtuvaksi, on hyvä tarkastella tilannetta omasta näkövinkkelistä. Toinen aalto on täällä, halusit tai et, ja jälleen kansa jakautuu.

Yksi turhautuu ja syyttää muita taudin leviämisestä, toinen ei voisi vähempää kiinnostua koko aiheesta, ja elää elämäänsä kuin ennen koronaa, välittämättä rajoituksista tuon taivaallista. Kolmas ei edelleenkään usko koko koronan olemassaoloon, ei vaarallisuuteen, eikä siihen, että omalla käytöksellään voi vaikuttaa. Neljäs perustelee itselleen, miksi juuri hänen kuuluu saada matkustaa ulkomaille, viides on menettänyt yrityksensä tai toimeentulonsa lähes kokonaan ja yrittää vain selviytyä ja kuudes on koko ajan varuillaan, monien mielestä naurettavankin varovainen. No, olemmeko siis oppineet keväästä yhtään mitään? Kysy sitä omalta peilikuvaltasi, niin minäkin tein.

Hetkessä eläen

Ennen korona-aikaa elämäni kulki hyvin samaan suuntaan kuin nytkin. Vauhti vain oli täysin toinen, ja asiat olivat tapahtumassa huomattavasti hitaammin, sellaisella tulevaisuuteen suuntaavalla “ehkä jossain kohtaa” -asenteella. Toki täytyy muistaa, että oma vauhtini on yleensäkin nopeampi kuin enemmistön, eli jonkun silmissä tahtini on silti saattanut vaikuttaa nopealta. Itse kuitenkin tiedostan selkeän muutoksen omassa tekemisessä.

Mutta sitten tuli korona ja asioista tuli eri tavalla totta. Moni asia, jota olin suunnitellut myöhäisemmäksi, piti lyödä tulille heti. Mahdolliset suunnitelmat piti laittaa käyntiin ja kalenteriin piti luoda täytettä aivan eri asioista, mitä vielä vuosi sitten kuvittelin. Muutama uusi yhteistyökuvio käynnistyi, sellainenkin, jolle ei normaalissa vauhdissa olisi ollut aikaa.

Itsensä markkinointia piti tehostaa, jotta saisi turvattua edes sen pienen prosentin omasta työkuormasta, joka jäi jäljelle tv- ja tapahtuma-alan hiipuessa lähes kokonaan. Vaikka vaikeimpana korona-aikana ei todellakaan ollut heti valmis ideoimaan uutta, sitä oli tehtävä elannon menetyksen uhalla. Uudistumisen ja kehityksen tarve syntyi ihan muusta kuin aidosta omasta halusta tai etukäteen tehdystä suunnitelmasta. Oli pakko, jos mieli pysyä kelkassa mukana.

Positiivisuus kantaa ja kannattelee

Olen aina osannut elää hetkessä, tehnyt nopeita ja hyvinkin impulsiivisilta vaikuttavia liikkeitä. Osaan blokata mieleni ulkopuolelle asiat, joita en halua ajatella ja asiat joihin en voi vaikuttaa. Ulkopuolelle jäävät helposti myös ihmiset, jotka uhkaavat viedä hyvän tuuleni. Moni on kertonut kadehtivansa tätä taitoa.

Kun tilanne on maailmanlaajuisesti vaikea kaikille ja hyviä asioita saa ympärillä olevilta ihmisiltä vähemmän ja vähemmän, on keksittävä keinot siihen, että oma positiivisuus ja hyvä mieli säilyy läpi vaikean ajan. Joskus ne ovat hyvinkin itsekkäitä.

Päätin alusta asti olla positiivinen. Välillä se oli haastavampaa, kun lähipiirissä oli jo paljon erilaisia ongelmia ja koronan myötä niitä tuli lisää. Olen jälleen etäännyttänyt itseäni henkilöistä, joiden elämä koostuu enimmäkseen negatiivisuudesta, ongelmista, valituksesta ja pahasta mielestä. Jotkut heistä ovat olleet työllistettynä koko korona-ajan, toisin kuin vaikkapa minä, mutta silti minä olen ollut se positiivisuuden ammentaja.

Nykyään tunnistan merkit ja tauon tarpeet ihmissuihteissa herkemmin kuin ennen. Aikanaan saatoin kuunnella jonkun ongelmia vuositolkulla ennen kuin tajusin, ettei tällaisessa tilassa oleva ihmissuhde ole tasa-arvoinen, jos toinen vain jatkuvasti antaa muttei saa.

Työni vaatii sen, että en menetä omaa elämäniloani enkä asennettani, joten olen oppinut varjelemaan niitä. Iloisuutta, sosiaalisuutta, positiivisuutta, energisyyttä ja empatiakykyä, niitä tarvitsen töissäni, ja nämä ominaisuudet eivät valitettavasti ole ehtymätön luonnonvara. Ympäristöönsä helposti mukautuvan ihmisen on pidettävä vielä tarkempi huoli siitä, millainen se oma ympäristö on.

Yksin, yhdessä, kotona

Sosiaalisen työni ulkopuolella olen hyvin epäsosiaalinen, enkä kaipaa ihmisiä ympärilleni. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän se puoli minussa vahvistuu. Enää en koe huonoa omatuntoa siitä, miten harvoin näen livenä joitakin ystäviäni. Joskus työni luonteen ja aikataulujen vuoksi kärsin siitä paljonkin. Ystävyys säilyy silti. Jos ei tätä puolta minussa ymmärrä, kokee varmasti tehneensä väärin tai tulleensa loukatuksi.

Koronan saapuessa päätin, etten matkusta ulkomaille ennen kuin maailmalla asiat ovat paremmin. Päätös on pitänyt ja pitää. Minulle ei missään kohtaa tullut edes mieleen lähteä tapaamaan ystäviä tai mennä lomalle rajojen ulkopuolelle.

Kesällä kirjoitin blogin, jossa pohdin, uskaltaako rajojen auettua matkustaa. Sain valtavan määrän palautetta ja kommentteja ihmisiltä, jotka puolsivat matkustamista ja ihmettelivät pelkurimaisuuttani, kun en itse uskalla.

Nyt, kun monet ovat ampaisseet niille ehdottoman pakollisille lomilleen ja reissuilleen, niin tässä sitä taas ollaan. Katsoin avoimesti paheksuen joitakin tuttaviani, jotka olivat lentokentällä sillä sekunnilla, kun rajat aukesivat.

Valmiudessa pysyttelyä

Oma arkeni ei rajoitusten hölläämisen myötä paljoa ole muuttunut, olen enemmänkin odotellut rajoitusten palaamista. Kesän alusta asti olen kauhistellut sitä, kuinka nopeasti kaikki unohtui ja monien elämä normalisoitui. Olen teetättänyt muutamia omia maskeja luottosuunnittelijallani Kisu korsilla, kiertänyt kaukaa festarit, yleisötapahtumat ja julkiset paikat, kieltäytynyt jokaisesta tapahtumasta vip-kutsuineen ja luvannut palata asiaan ensi vuonna. Olen koittanut mahdollisuuksien mukaan välttää myös ravintoloita, pysytellä erossa ihmisistä ja käydä kaupoissa mahdollisimman harvoin ja väljempinä aikoina. Ja aivan itsestäänselvyytenä, kyllä, olen välttänyt ehdottomasti myös matkustamista ulkomaille.

Voin sanoa olevani tyytyväinen omaan toimintaani. Olen ainakin itse minimoinut riskit ja pyrkinyt myös minimoimaan oman mahdollisen uhkani muille, koska eihän sitä edelleenkään varmaksi tiedä, onko taudin kantaja jossain kohtaa. Silti vielä voisin parantaa, ja varmasti voisit sinäkin.

Toimeentulo mielessä

Talous on tänä vuonna ollut huonossa jamassa monella. Myös minulle tuli iso muutos tuloihin. Se sai ajattelemaan monia asioita taas eri tavoin.

Muutama vuosi sitten erään yhdistyksen toimesta haluttiin tehdä myyntiin retropaita, jossa käytettäisiin missikuviani. Annoin oitis luvan tähän, olihan se minulle tietynlainen kunnianosoitus. Paidat ovat olleet koko ajan loppuunmyytyjä, ja moni olettaa minun tienanneen näillä koko ajan. Mikäli on aiempia blogejani yhtään lukenut, voi olla jo tietoinen siitä, etten ole koskaan vielä itse tuotteistanut itseäni. Ne lantit eivät ole kilahdelleet minun taskuuni, eivätkä edes aikanaan minusta kirjoitetun kirjan tuotot.

Olen ollut läpi urani useasti aivan liian kiltti ja yhteistyöhaluinen, eikä raha ole koskaan ollut minulle pääasia, eikä itse tarkoitus. Asioita on tehty usein aivan muista syistä. Olen ollut aina kaikenlaisia omia tuotteita vastaan, koska en ole halunnut rahastaa faneillani. Sen rahastuksen onkin sitten aina silloin tällöin tehnyt joku muu, vaikka ulospäin on vaikuttanut siltä, että nämä ovat niitä minun keinojani tienata. Tietyllä tapaa vihaan tätä äidiltäni perimääni liiallista kiltteyttä itsessäni, mutta kaipa se sitten tekee minusta minut, näin on vaan pakko uskoa.

No, ennen oli ennen ja nyt on nyt. Korona avasi tältäkin osin lopullisesti silmät ja enää en samanlaisiin diileihin suostu. Ne eivät turvaa minua mitenkään, jos oma alani lähtee taas alta. Tästä lähtien kaikesta, mihin pyydetään nimeäni, kuvaani, mitään, minun on hyödyttävä muunkin kuin kunnian muodossa.

Tämä on yksi itsekkyyteni suunta, ja kyllä, se tekee minusta varmasti hieman ikävämmän ihmisen muille, mutta paremman itselleni ja lähipiirilleni.

Itsekkyys kohdallani tarkoittaa, että teen entistä enemmän asioita jotka palvelevat minua, eivät muita. Kieltäydyn ilman huonoa omatuntoa juhlista ja tapahtumista, vältän tartunnan saamista juuri niin kuin itse haluan, ja paheksun niitä, jotka viis veisaavat rajoituksista ja suosituksista. Aion kannatella vain itseäni ja lähelläni olevia, sillä vaikka muut eivät selviäisi tästä tilanteesta, minä aion selvitä. On aika keskittyä siihen olennaiseen, eli minuun.

Hyvää viikonloppua!

Kommentoi

On mitä kummallisimpia asioita, joita julkkiksilta oletetaan. Listasin 20 erikoista oletusta siitä, mitä julkkisten kuuluu ja ei kuulu tehdä. Tämä lista on tehty huumorilla, mutta se on täysin oman elämäni tositapahtumiin perustuva. Hauskoja lukuhetkiä!

 1. Sinun kuuluu muistaa ja tunnistaa kaikki henkilöt, jotka olet koskaan elämäsi aikana tavannut, tulevatpa he tervehtimään sinua ihan missä ja milloin vain. Sinun kuuluu myös antaa nimikirjoituksia, suostua yhteiskuviin, halauksiin sekä poskisuudelmiin aina. Sinun kuuluu myös kohteliaasti ja kärsivällisesti kuunnella oma seurueesi tai lapsesi unohtaen juuri sillä hetkellä sinua puhuttelevan henkilön asia, olipa kyseessä oma työ- tai vapaa-aikasi. Vaikka puhuttelija olisi vahvassa humalassa tai asia olisi negatiivista sättimistä, on hänelle annettava aikaa kertoa, mitä hän on sinusta mieltä ja mitä hän on aina halunnut sinulle sanoa.
 2. Sinun kuuluu olla halukas auttamaan kaikkia, jotka apuasi missään ikinä pyytävät, olipa kyseessä taloudellinen apu tai suositus työelämässä etenemiseen. Sillä, oletko koskaan edes tavannut kyseistä ihmistä, ei ole väliä. Auttaminen kaikissa asioissa ja kaikkina ajankohtina kuuluu julkkiksen tehtäviin. Älä kuitenkaan itse pyydä apua, se on vonkaamista ja fanien hyväksikäyttämistä.
 3. Sinun kuuluu kertoa ja avata kaikki epäonnistumisesi ja virheesi perusteellisesti mediassa ja aina jonkun kysyessä. Tällöin todistat olevasi tavallinen ja inhimillinen erehtyvä ihminen. Onhan muutenkin vain luontevaa, että haluat avautua ja luottaa tuntemattomiin ihmisiin aroissa yksityisissä asioissa, jos he kuuntelemaan tarjoutuvat. Näin muut voivat myös oppia virheistäsi ja välttyä tekemästä samoin, vain siten autat muita. Muussa tapauksessa olet jopa salannut tärkeää tietoa, jonka avulla joku olisi voinut välttyä tekemästä saman virheen.
 4. Sinun kuuluu olla hiljaa omista ongelmistasi, myös omassa somessa. Lehdet saattavat jakaa somepäivityksesi ja on raivostuttavaa, jos valitat ääneen seuraajan elämäntilanteeseen verrattuna turhamaista ja tyhjänpäiväistä ongelmaasi. Ihmisillä on aina oikeita tai ainakin paljon suurempia ongelmia kuin sinulla.
 5. Sinun kuuluu olla valmis tilittämään heti seuraavana päivänä kipeästä erosta tai uudesta rakkaudesta. Muussa tapauksessa salailet jotakin eroon tai rakkauden löytymiseen liittyvää asiaa. Kuitenkaan et saisi tuoreessa onnen tai surun tunnepuuskassa kertoa liian isosti tunteistasi, koska olethan vain julkkis, et oikeasti voi tietää todellisista tunteista ja oikeasta elämästä vielä mitään.
 6. Sinun kuuluu puhua vähemmän omasta mahdollisesta menestyksestäsi ja sinulle tapahtuvista hyvistä asioista. Kukaan ei pidä ylpeistä ihmisistä, eikä ihmisistä, jotka tiedostavat ja kertovat olevansa hyviä joissain asioissa. Muiden ihmisten vaikeuksien keskellä on erittäin itsekeskeistä hehkuttaa omia onnistumisia ja erinomaisuutta.
 7. Sinun kuuluu avata ikävimmät ja kipeimmätkin asiasi sairastumisia ja menetyksiäsi myöten kaikelle kansalle, koska vain näin he saavat vertaistukea ja samaistumispintaa tarinasi ja vaikeuksiesi kautta tai voivat antaa niitä sinulle. Ei olisi reilua, että ihmisiltä jäisi tämä mahdollinen omalle elämälle erittäin merkityksellinen ja samaistuttava tarina saamatta. Muista kuitenkin, valittaa ei saa.
 8. Sinun kuuluu avoimesti kertoa heti, jos painosi, vartalosi tai elämäntyylisi kokee muutoksen. Ihmiset haluavat tietää, kuinka juuri sinä pudotit painoa, kasvatit lihaksiasi, tai kävit kauneusleikkauksessa ja mitä kaikkea olet itsellesi tehnyt, koska kukaan ei näytä oikeasti siltä kuin kuvissa. On kuultava, kuinka olet uskaltanut ottaa riskin ja tulokset täytyy saada arvioida mielipiteen muodossa. Ihmiset haluavat antaa sinulle lukemattomia ohjeita, kuinka toimia eri asioissa, ja kertoa mitä olet tehnyt väärin. Kaikki pyytämätön apu on aina otettava kiitollisena vastaan, olipa aihe kuinka yksityinen tahansa. Jos tv-ohjelman katsoja kertoo viestissään olevansa huolestunut kilpirauhasestasi tv-esiintymisen perusteella, kuuluu sinun välittömästi varata aika lääkärille, jotta katsoja saa rauhan.
 9. Sinun kuuluu vastata aina ja kaikkiin viesteihin mitä saat puhelimeen, sähköpostiin, kirjeitse tai lukemattomien eri somekanaviesi kautta. Vastauksen pitää tulla myös mielellään heti, sen pitää olla kattava ja kysyjälle riittävä, vaikka aihe olisi yksityinen tai muuten käsittämätön, kuten vaikkapa kuppikoko tai seksielämäsi. Aina kun joku viestittelee sinulle “Moi” tai “Mitä kuuluu?”, sinun on otettava aika ja kerrottava hänelle, mitä sinulle kuuluu, vaikka se olisikin luettavissa juuri kirjoittamastasi päivityksestä.
 10. Sinun pitää alkaa tehdä “oikeita töitä”, koska vain tällöin olet vakavasti otettava ihminen. Kuitenkin ne oikeat työt pitäisivät olla tarpeeksi kiinnostavia, mediaseksikkäitä, ja sijoittua sellaiseen kellonaikaan, että ehdit silti koko ajan istua chattailemassa näiden samojen seuraajien kanssa. Oikean työn määritelmä on edelleen mysteeri, mutta ainakaan viihdemaailmaan, someen tai minkäänlaiseen iloiseen tekemiseen se ei liity. Silti tehtyäsi vaikkapa vielä julkaisemattoman tv-projektin, pitää sinun kertoa kaikki ohjelmassa tapahtuvat käänteet seuraajallesi jo etukäteen sopimuksia rikkoen, ihan vain, koska hänen tarvitsee saada tietää.
 11. Sinun pitää tienata vähemmän rahaa kuin seuraajat itse. Tällöin seuraajat pääsevät paremmin purkamaan pahaa mieltään, ja sanomaan että “millä tuokin itsensä elättää” ja “mikä sugardaddy sen elämän maksaa”. Menisi nyt oikeisiin töihin ja lakkaisi esittelemästä itseään ja elämäänsä täällä somessa.
 12. Sinun pitää samaan aikaan myös tienata enemmän kuin seuraajasi ja menestyä kadehdittavalla tavalla urallasi, jotta voitaisiin sanoa, että olet saavuttanut kaiken reittä pitkin ja vieraillut vain oikeissa hotellihuoneissa oikeaan aikaan ja toteuttanut oikeita palveluksia oikeille ihmisille. Oikeasti kun et osaa sitä, mitä työsi vaatii, etkä oikeasti edes ollut hyvä vaikka sinut gaaloissa tai maailmalla palkittiinkin.
 13. Sinun ei kuulu pyytää rahaa töistäsi, koska on yrityksille tärkeää, että juuri sinä saavut heidän tilaisuuteensa. Työsi on niin kevyttä ja helppoa, se kun on vain “hymyilemistä, kuvattavana olemista ja ihmisten kanssa juttelua”. Asioita, jotka kuka tahansa osaa. Ei siitä tarvitse erikseen alkaa ahneena pyytää rahaa.
 14. Sinun pitää matkustaa paljon ja muistaa käyttää matkoilla aikasi siihen, että otat seuraajillesi paljon kuvia kohteesta ja postaat niitä reaaliajassa. Näin seuraajasi saavat kommentoida paikkavalintaasi, kysellä hotellista ja muista palveluista aina ruoka-annosten koostumusta myöten taukoamatta. Jos haluat keskittyä matkaoppaan tehtävien sijaan vain lomailuun, salailet lomaasi, jonka kuitenkin joku muu kustantaa. Samalla vaaransit vähintään koko maapallon, jos käytit lentokonetta matkustamiseen.
 15. Sinun pitää myös aina muistaa jättää mainitsematta sellaiset markkinoinnilliset ärsyttävät turhuudet kuin, että jokin postauksesi on kaupallinen yhteistyö tai mainos. Nämä ärsyttävät ihmisiä eikä sellaisia suoria tietoja mainoksista haluta nähdä. Kuitenkin samaan aikaan kun et mainitse postauksessa saaneesi huvipuistorannekkeita ilmaiseksi, koska et saanut, on seuraajilla oikeus tuomita nuo huvipuistorannekkeet. Perusteeksi riittää, ettei seuraajalla itsellään ole varaa matkustaa edes omaan lähikaupunkiinsa, saati sitten huvipuistoon. Samaan aikaan inbox täyttyy kyselyistä liittyen kaikkeen, mitä on päälläsi, mitä maksoi, mitä kokoa, mistä ostit ja miten he mahdollisesti voisivat saada alennusta kauttasi. Kaikki pitää kertoa, jotta seuraaja voi hankkia samanlaisen, mutta mainostaa ei silti saa suoraan, vaikka viralliset ehdot ja toimintatavat näin määräävät.
 16. Sinun pitää pukeutua muihin kuin pelkkiin peittäviin puseroihin ja näyttää itseäsi kuvissa enemmän kuin vain kaulaan asti. Et kuitenkaan saisi kuvata itseäsi kokonaan tai ainakaan niin, että rinnat näkyvät, vaikka ne ovatkin luontevasti heti kaulasta alaspäin seuraavana. Niitä ei tarvitse koko ajan tuoda esille, se voi aina loukata erinäisiä ihmisiä erinäisistä syistä. Olisi myös kiva, jos et esiintyisi kuvissa liian avonaisissa kesävaatteissa, bikineissä tai muissa pienissä vaatteissa, koska olet silloin liian tyrkky, liian vanha, liian iso, liian ruma, liian pinnallinen tai haluat vain huomiota.
 17. Sinun kuuluu esitellä kotisi medialle ja seuraajille. Ihmisillä on oikeus nähdä, miten julkkis asuu, missä hän nukkuu, missä hän peseytyy ja mitä hänen kotonaan mahdollisesti on. Lisäksi on hyvä saada tietää, mitä eri asiat julkkiksen kotona ovat maksaneet. Jos et näin tee, et halua antaa jokaiselle ihmiselle heille kuuluvia ilmaisia ideoita siihen, kuinka sisustaa oma kotinsa ja elää omaa elämäänsä.
 18. Sinun kuuluu kertoa kaikista suurista muutoksista yksityiselämässäsi, niin parisuhteista, kihlauksista, eroista, häistä kuin vauvauutisistakin. Mikäli et tee näin, haluat jostain ihmeellisestä syystä salata asioita, jotka kuitenkin tulevat esiin ennemmin tai myöhemmin ja kuuluvat kaikelle kansalle. Kun asiat viimein tulevat mutkan kautta esiin mediassa, silloin olet kuitenkin jo samojen ihmisten mukaan huomionkipeänä soitellut lehdille ja ilmoitellut asiasta, koska et enää muuten kiinnosta ketään.
 19. Sinulla ei kuulu olla historiaa tai ainakaan et saisi puhua siitä, sillä silloin olet jämähtänyt pelkästään vanhaan, etkä osaa uudistua tai päästä elämässä eteenpäin. Samaan aikaan vartalosi pitää näyttää siltä kuin se näytti 25 vuotta sitten ja muutenkin ulkomuotosi pitää pysyä samana tyyliä myöten.
 20. Sinulla ei kuulu olla salaisuuksia, eikä yksityisyyttä, koska olet itse väkisin änkenyt itsesi esille ja hakemalla hakenut julkisuutta. Tämä koskee myös läheisiäsi. Näin ollen siis kaikki nimetönkin palaute tulee ottaa vastaan mukisematta. Haukkuminen, rasistiset kommentit ja törkeät huhut, väitteet ja peniskuvat pitää vain sietää ja hyväksyä, koska se kuuluu tähän julkkiksen elämään. Mikäli seuraajasi haluavat sinut omaksensa ja haluavat perustaa kanssasi yhteisen elämän sinun mielipidettäsi kysymättä, kuuluu se ottaa kohteliaisuutena, eikä muistuttaa kiinnostuksen olevan täysin yksipuolista, erinäisten ehdottelujen mahdollisesti törkeitä ja sinun olevan onnellisesti jo parisuhteessa. Sinun pitää myös muuttua kritisoijiesi haluamaan suuntaan, kuvata vain asioita, joita he haluavat, osallistua tv-ohjelmiin, joihin he haluavat sinun osallistuvan, poistua tv-ohjelmista, jos naamasi alkaa jo ärsyttää heitä sekä tehdä muutenkin elämässäsi oikeastaan kaikkea, mitä he haluavat.

Näihin tunnelmiin hauskaa keskiviikkoa kaikille!

Kommentoi